SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
SPOMEN DOM "STEFAN MITROV LJUBIŠA"

 

08.07.2010.


SANDRA ĐURBUZOVIĆ
Izložba digitalnih slika iz ciklusa "TAJNA VJEŠTINE"

 

       U Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" u Starom gradu održana je izložba digitalnih slika iz ciklusa "Tajna vještine" autora Sandre Đurbuzović, akademskog grafičkog dizajnera. Izložbu je ispred JU "Muzeji, galerija i biblioteka" Budva, otvorila Danijela Božović.


Otvaranje izložbe Sandre Đurbuzović
Sa otvaranja izložbe


Sandra Đurbuzović
Sandra Đurbuzović       Sandra Đurbuzović je rođena na Cetinju 1965. godine.

       Diplomirala nа Višoj likovnoj školi u Beogradu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu- odsjek Grafički dizajn u klasi prof. Mladena Kolobarića, 1992. godine.

       Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, fotografijom, digitalnim slikanjem i edukacijom djece u Umjetničkoj školici "Plavi zec", u okviru Centra vizuelnih umjetnosti čiji je osnivač. Grafički je oblikovala više
nacionalnih brendova.
     
       Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

       Dobitnica je nagrada za dizajn, među kojima dvije od francuske Vlade i jedne od njemačkog grada
Eutina za plakat.

       Član je ruske Akademije umjetnosti.  

       Živi i radi u Budvi.


Danijela Božović
Danijela Božović


       Izložba digitalnih slika Sandre Đurbuzović predstavlja odličan dokaz nepostojanja granica umjetničke kreativnosti. Umjesto tradicionalno korišćenih tehnika izrade umjetničkog rada, Sandra Đurbuzović koristi savremene tehnologije. One zahtijevaju dobro poznavanje određenih programa, ali i nude široke mogućnosti umjetničkog izražavanja uz podrazumijevano umjetničko znanje i darovitost.

       Otvarajući izložbu, Danijela Božović je govorila o motivima koji su korišćeni na digitalnim slikama Sandre Đurbuzović. Između ostalog kaže da se na njenim slikama nalaze figure koje hodaju po tankoj žici života i trude se da nađu mjeru - balans. Opisujući digitalne slike ističe: "I taj motiv bicikla, točka, kruga koji nas podsjeća da se ustvari sve vrti u krug i smjenjuje i radost i tuga i ljubav i mržnja i dobro i zlo. Ali uz to Sandra Đurbuzović nam sugeriše da se igramo, da smo u pokretu, jer je to možda tajna vještine upravljanja životom. Na drugoj strani su ptice koje su, čini se, spoznale tajnu vještine življenja i imaju svijet pod sobom".


Rad Sandre Đurbuzović

Rad Sandre Đurbuzović


       U katalogu koji prati ovu izložbu, Ognjen Dušanov Radulović, istoričar umjetnosti je zapisao sljedeće:
"Svijet je postao drugačiji od pojave štamparskih mašina. I umjetnost se promijenila, posebno grafička. Dugo se smatralo da printovi označavaju početak kraja slikarstva, crtanja i bojenja slobodnom rukom. Prošla su stoljeća i ništa se nije desilo, osim što je likovnost umnogome obogaćena novom tehnikom. Prvo je otkrivena dagerotipija, zatim i foto-aparat. Obnovila se priča, kobno zazivanje nestanka čiste likovnosti. Mnogi su slikari uzeli prvo dagerotipiju, pa onda i foto-aparat kao pomoćno, tehničko pomagalo za realizaciju. Tu je i kompjuter, koji je izmijenio svijet više od bilo kojeg izuma u prošlosti, te je razumljiva njegova velika uloga i u umjetnosti. Slikarima on koristi uglavnom, kao sredstvo kontrole dostignutih rezultata...
       Međutim, Sandra Đurbuzović ide korak dalje- ona slika kompjuterom. Zapravo, na početku njenog postupka u procesu rada- u mnogim radovima, stoji tradicionalna skica, crtež na papiru. Potom, tu početnu viziju ili, tačnije rečeno, žišku vizije, umjetnica skenira i obrađuje. Tada se otvara sav stvaralački proces, u kome Đurbuzovićeva crta i slika, sada već klasičnom kompjuterskom alatkom- mišem.

       Običan kroki se pretvara u čudesni svijet akrobata, ljubavnika, bicikala, maslačaka, umnoženih mjesečevih kugli... Slažu se slojevi priče: oživljava, čini se, izmaštan, ali i realan svijet iznad krovova nama prepoznatljivih starih gradova. Oni postaju pozornica- čina emocije- tiha elegija upravljanja vještinom življenja; trenutka zanosa ili zavjeta i njihove personifikacije.
       To je scena za prikaz i otkrivanje komadića tajnih vještina- alhemije ljubavi, balansa- spajanja i pretvaranja-mogućeg i nemogućeg, protoka vremena, to je plima i osjeka mjesečine Mediterana... Iznad svega, to je jedinstvo sadržaja koji je ostvarila Sandra Đurbuzović.

       Pokraj njega, stoji jedinstvo načina realizacije, kontinuitet ostvaren, čini se s lakoćom i kao ne radeći- što je najteže u umjetnosti. Večernji, hladnjikavi bojeni registar, vanredno akcentuju detalji crvene ili bijele, žute i oranž... Linije i forme su pomalo izdužene- tek da odvuku od realnog ka magičnom, sanjanom svijetu.

       Njegovu naročitu vrijednost daje jedinstvo tipa prikazanih figura i likova. Ono naglašava djevojačko- dječački štimung ciklusa, čineći ga jedinstvenim u nacionalnoj umjetnosti- ne samo po načinu realizacije, koji jeste spona izmedju tradicionalne i sasvim moderne umjetnine".       Ovo je bila prva samostalna izložba digitalnih slika Sandre Đurbuzović. Dokazani kvalitet rada u prethodnom periodu u okviru grafičkog dizajna i rada u Centru vizuelnih umjetnosti, privukao je na otvaranju izložbe neuobičajeno veliki broj posjetilaca. Vjerovatno je za većinu posjetilaca ovo bila prva izložba u digitalnoj tehnici, pa je to bio dodatni motiv za posjetu. Preporučujemo svima koji do sad nijesu bili, da iskoriste priliku i posjete izložbu i tako se upoznaju sa još jednim vidom umjetničkog izražavanja.