SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
SPOMEN DOM "STEFAN MITROV LJUBIŠA"

 

11.05.2009.
Izložba fotografija
Vladislava Kasalice
"KULTURNA BAŠTINA CRNE GORE"

 

      Spomen dom "Stefan Mitrov Ljubiša" organizovao je izložbu fotografija "Kulturna baština Crne Gore", autora Vladislava Kasalice, istoričara umjetnosti. Izložene fotografije su nastale tokom autorovog rada na istoimenoj naučno popularnoj monografiji.

      Tokom trajanja izložbe prikazivana je video projekcija slajdova raznovrsnog spomeničkog fonda Crne Gore. Uvodne napomene oko organizacije izložbe saopštila je Marijana Martinović, predstavnica organizatora izložbe Spomen doma "Stefan Mitrov Ljubiša". Izloženo je 130. odabranih fotografija najznačajnijih spomenika kulture sa područja Crne Gore, od onih najstarijih arheoloških pa do onih najnovijih memorijalnih spomenika.


Marijana Martinović

      Više o izložbi kao i o istoimenoj monografiji koju je prošle godine izdao Kulturni centar iz Bara, govorio je sam autor Vladislav Kasalica.


Vladislav Kasalica

      Kulturnu baštinu Crne Gore čini izuzetno bogat i raznovrstan spomenički fond, koji sadrži brojne arheološke i sakralne spomenike kulture, istorijska urbana jezgra, strare utvrđene gradove i fortifikacije, spomenike profanog graditeljstva, etnološke spomenike kulture, kao i veliki broj memorijalnih spomenika kulture. Raznovrsni i karakteristični kulturni tokovi, koji su se odvijali na tlu Crne Gore od praistorije, preko antike, srednjeg vijeka i turskog perioda ostavili su trajna obilježja u njenoj duhovnoj i materijalnoj kulturi. Različiti kulturni slojevi koje srećemo na području Crne Gore, počev od praistorijskih epoha, neolitske kulture i metalnog doba, zatim ilirskog i helenističkog perioda, Rima i ranog hrišćanstva, preko Vizantije, Slovena, perioda samostalnosti, Venecije i Turske, pa sve do XX vijeka svjedoče o razvoju graditeljstva i umjetničkog izraza na ovim prostorima tokom vjekova. U nastavku izlaganja, Vladislav Kasalica ističe da je bogastvo materijalne kulture Crne Gore u mnoštvu nepokretnih kulturnih dobara različitih vrsta i kategorija. Jedan broj zaštićenih spomenika kulture po svojim umjetničkim, kulturno-istorijskim, arhitektonskim i likovnim vrijednostima prevazilaze regionalni značaj i zauzimaju specifično mjesto na kulturnoj mapi južnoslovenskih naroda.

      Izložbu je otvorila gospođa Mitra Cerović, arheolog - samostalni savjetnik za muzejsku djelatnost u Ministarstvu kulture Crne Gore i direktor Centra za arheološka istraživanja Crne Gore.


Mitra Cerović

Izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj izložbi koja ima za cilj prezentovanje kulturnog blaga Crne Gore, gospođa Mitra Cerović je posebno govorila o arheološkom aspektu koji i jeste i nije u dovoljnoj mjeri poznat. Sa ovog aspekta Crna Gora pripada jednoj opštoj evropskoj i svjetskoj kulturi. Sama Budva koja je preko 2500. god. stara predstavlja potvrdu kontinuiteta života sa tragovima iz različitih perioda, tako da ovaj prostor u kulturnom pogledu još odavno predstavlja dio evrope i svijeta. Kad se sagleda kompletan prostor Crne Gore, kad se posmatra cjelokupno kulturno nasljeđe, tek se onda stvara prava slika i uočava sva ljepota kulturnog blaga Crne Gore.