SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     
 


JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
SPOMEN DOM "STEFAN MITROV LJUBIŠA"

 

13.04.2009.
Izložba fotografija
Anta Urbana
iz opusa
"SJEĆANJE"

 

       Spomen dom "Stefan Mitrov Ljubiša" organizovao je izložbu novih fotografija iz opusa "Sjećanje" a tema se odnosi na zemljotres iz 1979. godine. Fotografije je pripremio Ante Urban koji ih je sakupio od svojih prijatelja, poznanika, sugrađana, a neke od njih je i sam napravio.

 

       Domaćini izložbe su obezbijedili da se na početku prikaže dokumentarni film - produkcija "Zeta filma" - BUDVA ROĐENA PRIJE SEBE posvećen konstruktivnoj sanaciji Starog grada Budve 1985-1988.


Marijana Martinović, najavljuje program izložbe


Prikazivanje filma "Budva rođena prije sebe"

       Nakon prikazanog filma izložbu je otvorio Nikola Perazić, direktor Spomen doma "Crvena komuna" u Petrovcu. Perazić je govorio o značaju ovakvih izložbi, o starim fotografijama koje predstavljaju vrijedno svjedočanstvo minulih vremena i događaja. Budva ima tu sreću da ima Anta Urbana - čovjeka koji ne samo da živi u Budvi, već živi za Budvu.


Nikola Perazić


Autor izložbe Ante Urban

 

 

Naredni tekst preuzet iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja izložbe

       "Grozno je i ponižavajuće vidjeti ono što je ljude stajalo toliko vremena i truda, kako se ruši u tren"
Čarls Darvin, napisao marta 1835. u izvještaju o ruinama u Konsepsionu (Čile) koje je prouzrokovao zemljotres.

       Prije trideset godina, 15. aprila 1979. godine, nepredvidivost i destruktivnost prirode očitovala se na području Crnogorskog primorja. Tog nedeljnog jutra katastrofalni zemljotres pogodio je Ulcinj, Bar, Petrovac, Budvu, Tivat, Perast, Risan i Herceg Novi. Pored ljudskih žrtava (sto i jedna osoba izgubila je život), materijalna šteta je bila ogromna. Uništeni su ili oštećeni zdravstveni objekti, škole, hoteli, stambeni obijekti i putna infrastruktura. Ipak, najveću štetu stihija je pričinila starim urbanim jezgrima, te kulturno-istorijskim spomenicima: muzejima, crkvama i manastirima, kako na samoj obali, tako i u selima zaleđa. Među gradovima pogođenim zemljotresom, Budva je naročito stradala.

       Ova izložba fotografija iz kolekcije našeg sugrađanina Anta Urbana je podsjećanje na epilog ove rušilačke energije prirode na budvanskom području. Na pedesetak predstavljenih fotografija jasno se vide razmjere nanesene materijalne štete kako na kulturno-istorijskim spomenicima, tako i na stambenim jedinicama. Ali ova izložba je i svojevrsna priča o gradu koji je, po ko zna koji put, u svojoj dvije i po hiljade dugoj istoriji smogao snage da se obnovi i vrati život među svoje drevne zidine.

       Svakako da je u procesu obnove, pored materijalne pomoći sa strane, važnu ulogu odigrala ljubav i posvećenost stanovnika Budve svom gradu. Jedan od takvih Budvana je i Ante Urban, čovjek koji godinama okom kamere i obijektivom foto-aparata bilježi sekvence iz budvanskog života, ali i sakuplja filmski materijal i fotografije iste tematike drugih autora. Na taj način Urbanova kolekcija predstavlja neposredno svjedočanstvo o bliskoj i daljnoj prošlosti Budve, i njenom razvoju.

       Ante Urban je rođen u Budvi, 23. maja 1944. godine. Završio je osmogodišnju školu u bolnici za koštana oboljenja u Risnu, a potom kurs elektronike u Pragu. Po povratku iz Čehoslovačke počinje se intenzivno baviti fotografisanjem i snimanjem. Naporedo sa izradom svog materijala, kolekciju obogaćuje nabavkom starih fotografija od Budvana, tako da nju danas čini oko 1,500 fotografija, 12 sati filmskog materijala i 30 sati video materijala.

       Iz ove bogate kolekcije Ante Urban je do sada koncipirao tri izložbe. Prva samostalna izložbe održana je aprila 2003. godine u Ljubišinom spomen domu pod nazivom "Sjećanje", čija je tema bila zemljotres 1979. godine. Nakon toga, dio Urbanovih fotografija bio je predstavljen u Valaškom Meziričju u Čehoslovačkoj.

       Godine 2005. Spomen dom Stefan M. Ljubiša je u dva navrata bio domaćin Urbanovih izložbi fotografija. Prva, koja je organizovana u proljeće te godine pod nazivom "Stara Budva 1898 - 1950" prikazala je 57 fotografija stare Budve iz pomenutog perioda. Ova postavka je i danas izložena u Cradskoj kući u Novom Sadu kao poklon opštine Budva. Na drugoj izložbi, koja je organizovana u jesen, iz kolekcije su predstavljene fotografije koje su obuhvatile period 1950 - 2005.

       lako je prije šest godina u istom ovom domu održana izložba fotografija čija je tema bila zemljotres 1979. godine, važno je istaći da se u sadašnjoj postavci pojavljuju samo četiri fotografije koje su tada prikazane publici, a koje, prema riječima Anta Urbana, ovog puta nijesu mogle biti izostavljene zbog svoje vrijednosti.

       O svojoj novoj postavci fotografija Ante Urban kaže: "Nova izložba će sigurno pobuditi stara „sjećanja" na katastrofu koja je zadesila Budvu i šire područje, a onima koji je nijesu doživjeli treba biti podsjetnik kako priroda može biti nemilosrdna i nepobijediva u borbi sa čovjekom."