SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     
 JU Spomen dom "Reževići"
POSTAVKA "TORNALETA - BIJELO NA BIJELOM"


Т О R N А L Е Т А

Bijelo na bijelom

Rublje nošeno uz odjeću ili korišćeno za spavanje može se pratiti u primorskom dijelu Crne Gore tek od posljednjih godina XIX vijeka. Sačuvani primjerci pokazuju raznolikost u kroju i načinu ukrašavanja.

Radi se ili od domaćeg lanenog ili pamučnog platna, ili od kupovnog finog bijelog platna, nekad protkanog svilenim nitima, često i od batista.

U velikoj mjeri su zastupljene tradicionalne tehnike čipkanja: na iglu i na batiće, i to kao rubni ukras pojedinih djelova odjeće, prekrivača, stolnjaka, jastučnica, ukrasnih peškira i sl.

Vez je najžnačajniji vid umjetničkog ukrašavanja i izvodi se na odredenoj podlozi, različitim bodovima vunenim, pamučnim ili svilenim koncem, a pod uticajem islamske umjetnosti i zlatnim i srebrnim nitima. Motivi koji se primjenjuju su najčešće floralnog karaktera: cvjetovi, grančice, lišće i lozice; zatim jednostavni geometrijski, a rjeđe stilizovani zoomorfni motivi.

Mašinski izradene dekorativne trake i čipka, koje se koriste kao ukras na ovoj vrsti odjeće, omogućile su da ona izgleda raskošno, posebno u kombinaciji sa mukotrpno ručno rađenim dekoracijama.
КОМЕŠ košulja za spavanje, je različite dužine, sa rukavima čija dužina takođe varira, Ukrašava se
porubima, vezom i domaćom bijelom čipkom koja se u ovim krajevima naziva tornaleta.

M U D A N T E gaće nošene ispod odjeće, karakterističnog kroja: dopirale su do ispod koljena, cijelom prednjom stranom su bile otvorene, vezivale su se u struku - provučenom vrpcom. U donjem dijelu su ukrašene ažuriranom trakom i po donjoj ivici čipkom.

ŠOTANA podsuknja je bila takođe bogato dekorisana raznim vrstama čipke, porupčića, ažura, vezenih ornamenata, naročito po rubu. U struku se vezivala vrpcom.
BUSTIN ženska potkošulja bez rukava, sa užim ili širim naramenicama, ukrojen u struk, zakopčava se sedefnim ili končanim dugmadima, a završava se pojasom. Radi se od istih materijala i ukrašava na isti način kao i prethodni odjevni predmeti.


KALCETE čarape, većinom ručno rađene od tankog pamuka za ljetnje dane ili od domaće tanko predene vunice za hladni zimski period. Rađene su jednostavnim bodovima i imale su pletenu tunjicu - vrpcu za vezivanje ispod koljena.


Autor kolekcije Jelena Đukanović    Modele izradila ručno Mirjana Žugić    Fotografija Anka Gardašević
Šminka i frizure Nada Mijović    Izrada maneken lutaka Mila Čelebić    Model Marija Ćirović
Prevod na engleski Olivera Franović    Izdavač JU Spomen dom "Reževići"
Dizajn i štampa DigitalPrintCentar Podgorica Tiraž 500
Projekat pomoglo Ministarstvo kulture i medija RCG