SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

03.09.2011.

SPOMEN DOM REŽEVIĆI

 

FEŠTA OD SMOKAVA

 

 

       U subotu 03. septembra u Spomen domu Reževići održana je po četvrti put manifestacija "Fešta od smokava".

 

 

 

       U septembru 2008. godine održana je prva "Fešta od smokava". Praveći prilog o toj manifestaciji tada smo zapisali: "U bogatom kalendaru kulturnih dešavanja koji osmišljavaju zaposleni u JU Spomen dom"Reževići" upisan je još jedan datum. Datum koji će ubuduće, nadamo se svake godine, nositi naziv "Fešta od smokava"."

     Pretpostavka da će ova manifestacija postati tradicionalna nije plod neke naše vidovitosti, već proizvod realnog sagledavanja pristupa organizaciji ove i sličnih manifestacija u prethodnom periodu od strane zaposlenih u JU Spomen dom "Reževići". Svakako tu su i drugi subjekti koji su spremni da pomognu i doprinesu uspjehu ovakvih manifestacija. Može se slobodno reći da su u ovoj ustanovi već odavno shvatili neophodnost organizovanja ovakvih manifestacija kojima se čuvaju tradicionalne vrijednosti ovog podneblja, bez obzira da li se radi o hrani, odjeći, običajima... Kolika je to ujedno značajna dopuna turističke ponude suvišno je napominjati.

    Kao i prethodne tri i ove godine organizacija Fešte od smokava je bila na visini. Program je trajao od 12 do 18 časova. U tom vremenu veliki broj prisutnih imao je priliku da isproba razne specijalitete od smokava, a i da uživa u bogatom kulturno zabavnom programu.

   U pripremi i organizaciji ove manifestacije, osim zaposlenih u Spomen domu, uključili su se mještani, članice Organizacije žena, Udruženja hotelijera CG i kuvari hotela Sveti Stefan i The Queen of Montenegro i Maestral. Zahvaljujući njima prisutni su osjetili ukus svježih i suvih smokava, a bilo je i smokava u šlafroku, u aspiku kao i punjenih. Našle su se tu i nezaobilazne ruštule, štrudle, fugace, rokule, masline i patišpanj.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Na ovogodišnjoj Fešti bilo je nekih novina u odnosu na prethodne godine. Po prvi put postavljena je pijaca smokava i suvenira i domaće radinosti.

 

 

 

 

       U zabavnom programu nastupile su klape KUD Jedinstvo iz Bara i Ženska vokalna grupa "Harmonija" iz Budve.

 

Ženska vokalna grupa "Harmonija" iz Budve
Ženska vokalna grupa "Harmonija" iz Budve

 

       Kao i za sve druge fešte i za ovu od smokava mora se znati ko je glavni ili kako se to ovdje uobičajeno kaže ko je kapo od fešte. Ove godine to je Dušan Medin iz Petrovca.

 

Dušan Medin
Dušan Medin

 

       Odlično vrijeme, dobra organizacija, zabavni program, razni specijaliteti od smokava omogućili su prijatan boravak velikom broju gostiju u bašti Spomen doma Reževići.