SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

Septembar, 2008.

JU SPOMEN DOM "REŽEVIĆI"
"Fešta od smokava "


U bogatom kalendaru kulturnih dešavanja koji osmišljavaju zaposleni u JU Spomen dom"Reževići" upisan je još jedan datum. Datum koji će ubuduće, nadamo se svake godine, nositi naziv "Fešta od smokava". Još jedna u nizu originalnih ideja koja ima za cilj da se promovišu razna jela koja su se od davnina spremala na ovim prostorima i od poljoprivrednih kultura koje veoma dobro uspijevaju u ovim krajevima.

Nakon manifestacije "Paštrovska stara jela" koja se održava već godinama u aprilu mjesecu, evo prijatnog iznenađenja i u septembru - Fešta od smokava. Radi se o jelima i raznim poslasticama u kojima se koristi smokva koja je sama po sebi poslastica. Bio je to praznik za sve one koji vole slatko jer su imali prilike da probaju neka od jela koja se prave od smokve samo u domaćinstvima na ovom području i za koja se može reći i da su domaća i ekološka.


Polako su nam došle i smokve koje nas mame u svoju hladovinu da se podvučemo pod nju i uživamo u njenim plodovima.
Nakon masline koja je prisutna samo u priobalju Crne Gore, smokva predstavlja najzastupljeniju voćnu vrstu u Crnoj Gori i svakako u Paštrovićima. Ona uspijeva u svim selima. U Reževićima postoje i nazivi manjih mjesta izvedeni od njenog imena: Smokvica i Smokov vijenac.


„Sadi se uvijek na krajevima baštine da njena široka krošnja ne bi smetala drugim kulturama. Sadila se ovdje nekada (nakon drugog rata u Paštrovićima je bilo oko 5000 stabala smokve koje su imale rod) bijela i crna petrovača, trojka, francakana, crna sušica, rezavica, zimnica, dužlca i dubkovkinja u Rijeci Režević."


Smokva (Ficus Carica) je jedna od najstarijih kultivisanih voćaka.
Njeno stablo našlo se i u rajskom vrtu, spominje se i u vavilonskim spisima a njena ljekovita svojstva koristili su Sumeri 29OO godina prije nove ere. Smokva je bila omiljeno voće Kleopatre, atletičara na
Olimpijadi jer su ih dijelili kao medalje.