SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 


Jadranski sajam Budva

4. Sajam umjetnina - ART EXPO

"ISTORIJA I PROIZVODNJA OHRIDSKIH BISERA"

 

       Predavanje "Istorija i proizvodnja ohridskih bisera" kao i Modna revija ohridskih bisera održani su na Jadranskom sajmu u okviru pratećih manifestacija 4. Sajma umjetnina ART EXPO. Do realizacije ovih programa je došlo zahvaljujući Organizaciji žena Budve i Petrovca. Predavač je bio Pavel Filev, iz porodice koja se najduže bavi preradom, obradom, proizvodnjom i prodajom ohridskih bisera.

       Moderator programa Branka Čvorović iz Organizacije žena Budve, pozdravila je prisutne i objasnila tok programa prezentacije ohridskih bisera.


Branka Čvorović


       Ispred Organizacije žena Budve i Petrovca prisutnima se obratila Irena Medigović, predsjednica Organizacije. Uputila je riječi dobrodošlice gošćama iz Ohrida uz želju da se osjećaju prijatno u Budvi, kao što je i ženama Budve bilo prijatno tokom boravka u Ohridu. Govorila je o plodnoj saradnji sa Organizacijom žena Ohrida. Kroz tu saradnju ostvaruju se uzajamne posjete žena Budve i Ohrida.


Irena Medigović


       Predsjednica Ženskog centra Bisera Nada Matinovska takođe je govorila o dobroj saradnji dvije Organizacije. Zahvalila se na srdačnoj dobrodošlici i izrazila želju da se ovo druženje nastavi u septembru mjesecu ove godine kad očekuje dolazak žena Budve u Ohrid.


Nada Matinovska

       Po već starom dobrom običaju, gosti donose poklon domaćinima. Taj običaj nije izostao ni ovog puta.


Uručivanje poklona


       Nakon uručivanja poklona uslijedila je opširna prezentacija o Ohridu. Marijana Martinoska Todorovska, detaljno je govorila o istorijskim, prirodnim, kulturnim i turističkim karakteristikama Ohrida. Uz neosporno veliko kulturno-istorijsko nasljedje, Ohrid je grad sa izuzetno velikim prirodnim resursima i jako izraženim turističkim potencijalima.


Marijana Martinoska Todorovska

       Izlaganje o Ohridu pratila je video prezentacija, tako da su posjetioci imali prilike da se upoznaju sa najznačajnijim kulturno istorijskim i turističkim osobenostima Ohrida.


Video prezentacija Ohrida

       
       Pavel Filev je održao predavanje "Istorijat i proizvodnja ohridskih bisera". Kako je njegova porodica najstarija u proizvodnji bisera, detaljno je govorio kako je došlo do toga da se njegova porodica bavi ovom vrstom djelatnosti. Tokom predavanja iznio je i niz zanimljivosti koje prate proizvodnju nakita. Pavel Filev je objasnio u kojim oblicima se nekad proizvodio biser, a kako je to danas zbog usaglašavanja sa velikim proizvođačima bisera u svijetu. Na kraju svog izlaganja Pavel Filev je odgovarao na pitanja posjetilaca koji su se interesovali o samoj proizvodnji bisera, razlikovanju pravog od lažnog, čuvanju bisera, kombinaciji bisera sa drugim vrstama nakita i slično. Tokom manifestacije Pavel Filev je predstavio i svoju suprugu Ohridiju Filev i ćerku Mariju, koja završava istoriju umjetnosti i koja će nastaviti porodični posao.


Pavel Filev


Nakon veoma zanimljivog predavanja Pavela Fileva održana je revija ohridskih bisera. Manekenke su nosile najnovije kreacije nakita iz radionice "Marija" vlasništvo porodice Filev.


Marija Filev