SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 


Jadranski sajam Budva

4. Sajam umjetnina - ART EXPO

PREDSTAVLJANJE MUZIČKOG CENTRA CRNE GORE

 

       Predstavljanje Muzičkog centra Crne Gore održano je na Jadranskom sajmu u okviru pratećih manifestacija 4. Sajma umjetnina ART EXPO. Muzički centar je predstavila Jelena Jovanović, PR manager.Jelena Jovanović


       Na početku prezentacije, Jelena Jovanović je prisutne upoznala sa djelatnostima Muzičkog centra. Iz dosta široke lepeze djelatnosti Muzičkog centra izdvaja: organizovanje koncerata, promovisanje muzičkog stvaralaštva, produkcije umjetničke i popularne muzike, muzičko i muzikološko izdavaštvo i organizovanje kurseva umjetničke i tradicionalne muzike.

       Premijerni koncert, naglašava Jelena Jovanović održan je u decembru 2007. godine na Cetinju i tom prilikom je učestvovalo 37 izvođača. Ove sezone na pojedinim koncertima učestvovalo je i do 64 instrumentalista. U međuvremenu održan je veliki broj koncerata širom Crne Gore.       Crnogorskim simfonijskim orkestrom diriguje Aleksej Šatski koji je na čelu orkestra od njegovog osnivanja 2006. godine. Od sezone 2007 - 2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra i pod njegovim rukovodstvom održano je niz koncerata na domaćoj i međunarodnoj sceni.

       Po riječima Jelene Jovanović, tokom ovih nastupa učestvovao je izuzetno veliki broj najpoznatijih solista iz inostranstva i iz Crne Gore. Tokom tih nastupa Crnogorskim simfonijskim orkestrom dirigovala su poznata imena kao što su Radovan Papović, Bojan Suđić, Darinka Matić - Marović, Miroslav Homen...       U nastavku prezentacije, bilo je riječi o dosadašnjem programu Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i o formiranju kamernog ansambla Crnogorski gudači i Duvačkog ansambla CSO.       Posebno važan dio sveukupnih djelatnosti Muzičkog centra je održavanje Međunarodnog muzičkog festivala A Tempo. Jelena Jovanović naglašava da se i ove godine, kad se Festival održao po deveti put, kao i svih prethodnih radilo o vrlo visokom nivou koncerata koje su izveli muzičari iz velikog broja država.       Značajne aktivnosti ostvarene su i na polju muzičkog i muzikološkog izdavaštva. Urađen je CD TOLLITE PORTAS (Otvorite vrata), na kome se nalaze najstariji muzički zapisi na tlu Crne Gore. Takođe, izdato je još nekoliko zapisa na CD-u koji se odnose na orkestar i na pojedine soliste. Tu su i knjige "Žene u muzici Crne Gore" kao i knjiga o stvaranju prve nacionalne opere "Balkanska carica".

       Poseban akcenat dat je na izvođenje prve nacionalne opere "Balkanska carica" kralja Nikole I. Prvo izvođenje ove opere čiji je autor bio Dionizije De Sarno San Đorđo bilo je 1891. godine. Praizvedba je bila nakon 117. godina 14. jula 2008. godine.Scena iz opere "Balkanska carica"


       Prezentaciju Muzičkog centra Crne Gore odlično je vodila Jelena Jovanović, PR manager, koja je uspjela da na jedan veoma dopadljiv način u najboljem svijetlu predstavi djelatnosti centra.