SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


      

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MUZEJ GRADA BUDVE17.05.2008.

Izložba
"TRAGOM RUKOTVORNE LJEPOTE"


Izložba "Tragom rukotvorne ljepote" predstavlja postavku nakita Crnogorskog primorja, koji se koristio u periodu od 18. do 20. vijeka.

Izloženi eksponati su osim Muzeja grada Budve još iz Muzeja grada Perasta, Pomorskog muzeja Kotora, Zavičajnog muzeja Bara, riznice manastira Praskvica kao i iz privatnih kolekcija Kordić Krsta, Nadežde Kovačević, Dušana Krivokapića i Josipa Markovića.


Sa otvaranja izložbe


Izložbu pripremile: Maja Rafailović, Adrijana Zenović i Vesna Stanišić


Izložbu je otvorila Ana Vukadinović

Tekst preuzet iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.

Prošlost naše države, burna istorijska dešavanja, talasi raznih kultura koji su zapljuskivali ovu teritoriju, kao i njene autohtone specifičnosti, svakako su uticali na stvaranje koloritne slojevitosti cmogorske kulture. Nakit, kao dio kulture jednog naroda, sa svojim vrijednostima i ulogom, sa karakterom iskazivanja društvenog položaja u prošlosti, ipak na prvom mjestu imao je ulogu ukrašavanja, pri čemu se ne smije zanemariti ni njegova kultna, odnosno magijska uloga, što je svakako posebna i dosta opširna tema. Nakiti i ukrasi, kao kulturna kategorija, izlaze iz okvira materijalne kulture i postaju dio umjetničkog izraza. Suvišno je govoriti koliko je jaka i istrajna čovjekova težnja za stvaranjem lijepog.


Izložba "Tragom rukotvorne ljepote" sadrži predmete iz etnografskih zbirki muzeja, riznica i privatnih kolekcija, a obuhvata vrste tkz. "čistog nakita" i nakita koji je sastavni dio odjeće. Tu se nalaze i ukrasi - nakit za glavu koji se umeće i upliće u kosu - uglavnom igle, trepetaljke i minđuše (brnjice).


Ukrašavanje glave prati se od najranijih vremena i sasvim je sigurno da su predmeti kojima je žena kačila umotanu kosu na potiljku bili izrađeni od kosti ili roga, a imali su oblik igle sa jednostavno obrađenom glavom.
Kasnije, igla dobija širu primjenu. Izrađuje se od metala, pretežno od srebra, sa različitim dekorativnim varijantama. Osim uobičajenih, većih igala, kao pomoćne koristile su se i igle sa manjim glavama, a imale su i dekorativnu i praktičnu ulogu.
"Trepetaljke" vrsta ukrasnih igala za kosu, takođe su izrađivane od srebra u tehnici filigrana sa floralnim motivima na vrhovima prutića. I njihovi su završeci, od umotanih tankih srebrnih niti, stilizovani u obliku cvijetova ili listića koji trepere čak pri najlaganijem pokretu. Ovaj tip igala nosio se pretežno u gradskim sredinama.
Žene u Primorju, prema društvenom statusu, nerijetko su kosu ukrašavale biserima, upletanjem niske ili su nosile dijademe od bisera.