SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA, JUL 2007.
Skulpture:
Miodrag Šćepanović


U Modernoj galeriji u Starom gradu 18.07.2007.god. otvorena je izložba skulptura akademskog slikara Miodraga Šćepanovića.

Izložbu skulptura Miodraga Šćepanovića otvorila je Dragana Ivanović istoričarka umjetnosti.


Miodrag Šćepanović

Sa otvaranja izložbe

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.
Fotografije: Montenegrina Team

MIODRAG ŠĆEPANOVIĆ vajar, rođen 21.10.1953 godine u Kolašinu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kolašinu.

Diplomirao je na fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof, Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCC-a od 1990. godine

Adresa: Selišta 81250 Kolašin tel: 081 864 581, 069 221 677


"Slikarstvo i skulptura nisu nastali iz igre i zabave, već iz duboke unutrašnje nužnosti, iz čovekove potrebe da njima organizuje haos svog života i vere da će kroz njih opstati kao biće"

Lazar Trifunović


Skulpture Miodraga Šćepanovića su svjedočanstvo jednog ozbiljnog i nadahnutog istraživačkog temperamenta i dugogodišnjeg pregalačkog rada iza kojeg stoje mnogobrojna ostvarenja dostojna opšte pažnje. Stvaralaštvo ovog umjetnika, sastoji se od stilske dosljednosti, jednog istančanog osjećaja za harmoniju i ritam volumena. Svaka njegova skulptura, bez obzira da li je portret, životinjska predstava ili pak slobodna figura, koja asocira na razmišljanje, stidljivost, sigurnost, zagrljaj, bilo da je realizovana u drvetu ili kamenu, predstavlja pomirenje čovjeka s materijom i umjetnika s magijom forme.


Šćepanović u svom kamenu ili drvetu vidi i otkriva samo nešto sasvim lično i njemu svojstveno. On je jedan od onih stvaralaca koji sa izraženom smjelošću prihvata izazov materijala pa za njega ne postoje nikakve nedokučive i nerješive tajne. Svojim skulpturama sačinio je izvanrednu simbiozu naslijeđene monumentalnosti iz prirode i čovjeka s njegovog podneblja. Poštujući prirodu, njenu ljepotu, ovaj umjetnik dao je osoben pečat i neki svoj specifikum u kamenu - iskonskom materijalu u kome stvara oblike visokih estetskih i misaonih vrijednosti.