SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     
JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA, SEPTEMBAR 2007.
Izložba slika:
Petrija Jovičić


 U Modernoj galeriji u Starom gradu 06.09.2007.god. otvorena je izložba slika akademskog slikara Petrije Jovičić. Izložbu slika otvorio je Bato Kokolj, novinar i prevodilac.

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.
Fotografije: Montenegrina Team"PRIRODA JE PROMJENLJIV OBLAK KOJI JE
UVIJEK ISTI I NIKAD NIJE ISTI"
Emerson


SVJETLOST I BOJA - MANIFESTACIJA ŽIVOTA

Obojen lirski intimizam, snažan slikarski temperament, uz siguran potez koji cjelokupnoj kompoziciji daje ekspresionistički karakter, predstavljaju osnovne likovne reference u najnovijim djelima akademske slikarke Petrije Jovičić. Oplemenjen siže, osjećanje prostora i atmosfere koje nose motivi iz Beograda, Ivanjice, Titela i budvanske rivijere kao podlogu sadrže ljubav prema prirodi. Ona osjeća prostor svim svojim bićem i otuda su njeni motivi životni jer u njih ugrađuje dio sebe i svog stvaralačkog bića. Svi oni su refleksija karakteristične poetičnosti, prirodnosti i neusiljenosti.


Djela koja Petrija prezentuje u budvanskoj Modernoj galeriji govore o već izgrađenom slikarskom rukopisu i poetici, o odmjerenom odnosu prema stvarnosti.
Svoju slikarsku "avanturu" umjetnica ostvaruje kroz intimni dijalog sa prirodom, predjelom, urbanom i mediteranskom sredinom gdje bogatom paletom, sa osjećanjem mjere vješto balansira kolorističkim i valerskim postupkom.
Za iskazivanje slikarskog sadržaja izabrala je široki gestualno-ekspresivno-asocijativni potez koji je u službi bojenog predstavljanja ideja i zamisli. Karakteriše ih slobodan, siguran, često izraženiji pastozni namaz skladnih boja sa akcentima plave i crvene tako da slike ostavljaju utisak umjetnice koja slobodno barata
organizacijom boje i kompozicije.
Naslikana iskrenost pretočena živim i smjelim potezima uspjeva da od često jednostavnih, slabo primjetnih gradskih ili morskih fragmenata stvori prave male vizuelne čarolije prijatne za oko posmatrača.


Petrija Jovičić se na svojim platnima bavi i uspješno riješava problem svjetlosti koja brižljivo prodire između izukrštanih i odlučnih poteza i smjelih kolorističkih rješenja, jer kako voli da istakne, za nju su prostori viđeni sa vjerom u saglasnost između uočenih i izgrađenih oblika, gdje je opredjeljena za liričnost, za trenutak
viđenja, ponešena intuitivnim saznanjem o odnosima svjetlo-tamno, o stvaralačkoj evoluciji kojoj je povod u prirodi, a odvija se u njoj samoj.
Slikanjem urbanih ili mediteranskih pejzaža Petrija se uglavnom vezuje za svjetlosne i kolorističke momente, jer bogata paleta i izražena svjetlost postaju nosioci koji definišu kompoziciju njenih slika i daju životnost naslikanom motivu.
Pred nama su djela umjetnice koja svoje intimističko raspoloženje pretače na platno snažnim stvaralačkim nabojem uz izraženi ekspresivni gest jer je njen "grad-grad svetlosti i boja koji su manifestacija života."

Budva, 16.08.2007

Dragana Ivanović


PETRIJA JOVIČIĆ
Petrija Jovičić rođena je 1971. godine u Ivanjici, Srbija.
Diplomirala je 1996. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, odsjek- Zidno slikarstvo, smjer restauracija i konzervacija, u klasi profesora Vlade Todorovića.
Magistrirala je u Beogradu 2001. godine na odsjeku - Zidno slikarstvo.
Od 2001. godine član je ULUS-a i ULPU-a Zemun.

SAMOSTALNE IZLOŽBE
2001 - Crteži - Galerija "Božidarac"
2001 - Slike - "Sue ryder" Herceg Novi
2001 - Slike - Galerija ljetnikovca "Buća"- Tivat
2002 - Slike - "Doma vojske"- Beograd
2004 - Slike - Galerija "Sveti Stefan"
2006 - Slike - Hotel "Maestral"- Pržno
2007 - Slike - Galerija SKC - Novi Beograd

Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama.

PROFESIONALNI RAD
1996 - FPU zaposlena kao obdareno lice- saradnik na slikarstvu
1996 - Peć, Pećka Patrijaršija
1996 - Restauracija i konzervacija Saborne crkve, Beograd
1997 - Realizacija mozaika "Sveti Đorđe ubija aždaju"

NAGRADE
2006 - II Međunarodni bijenale akta, Petrovac- Nagrada za crtež
2007 - XIV Beogradski salon, Galerija "Progres", Povelja za sliku "Beograde, dobar dan"
2007 - Nagrada za pejzaž na Beogradskom proljećnom salon