SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     
 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA, JUN 2007.
Izložba slika:
Danica Masniković


U Modernoj galeriji u Starom gradu 29.06.2007.god. otvorena je izložba slika akademskog slikara Danice Masniković pod nazivom "ART ANIMALS".


Izložbu slika Danice Masniković otvorila je Dragana Ivanović istoričarka umjetnosti.


Danica Masniković

Sa otvaranja izložbe

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.
Fotografije: Montenegrina Team


Poštovanjem prirode iskazujem počast i divljenje postojanosti i opstanku. Ekologija kao zaštitnik vrednosti trajanja me uvodi u svet maštanja o boljem. Pokušavam da zaustavim vreme, neokaljani svet prirode i prirodnih zakona. Sve što stvaram jeste simbol ljudske duše i dobrote.


NA KRAJU POČETKA

Slikarstvo je za mene nemo pesništvo "zvučna" poezija, eho muzike, isto kao što je i pesništvo - slikarstvo koje govori. To je probuđeni život. Materija je svuda oko nas, ona nam se nudi, nameće, ali najteže ju je ukrotiti.

Slikam očima ljubavi i slikajući, ostvarujem čaroliju duševnosti. Dugačak je i uzvišen taj put od oka, preko ruke, do kičice. To je put kojim ja hodim, poneta mirisima zemlje i boja, tom nedokučenom magijom alhemije. Najlepša je slika za mene ona koja uspe da oživi etičku vrednost prirode i njen duh. Јеr, ni u svojim najlepšim snovima čovek nije mogao da smisli nešto lepše od prirode. Ona je okružena tajnama. Ako dosegnem samo krajičak te harmonije između ljudskog bića i prirode, njen sklad vrlina, smatraću da sam u životu dovoljno postigla. Koja je to moć koja me u potpunosti obuzima da se klanjam toj Gospodarici? Priroda je promenljiv oblak koji je uvek isti i nikada nije isti. Promenljiva je i varljiva, nedokučiva i neuhvatljiva, a stalno prisutna i neizbežna. Niko je ne može savladati, orobiti, dresirati, pa čak ni jedan kist. Na kraju sve, ipak, pada u njeno krilo.

Taj čarobni nepatvoreni svet me i dalje inspiriše. Sa mislima o njemu ležem, sa njim se budim, on je moj gonič i smiraj, uzrok moje pomahnitalosti i nezaustavljive energije, ali i tihe usnulosti i snoviđenja. Jedino čovek može da naruši tu harmoniju i da, uništavajući prirodu, zapravo uništava sebe.

Danica Masniković