SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

Promocija romana:

Mišo Gaćinović
"DOLAZIMO... I ODLAZIMO..."

 

       U Modernoj galeriji u Starom gradu 09. 04. 2010. godine, održana je promocija romana "Dolazimo... i Odlazimo... ", autora Miša Gaćinovića. Učestvovali su Božena Jelušić, književni kritičar, Radmila Knežević, glumica i autor.Sa promocije romanaMišo Gaćinović


MIŠO GAĆINOVIĆ
piše: pjesme, prozu (priče, romane i eseje).
Objavio je dvadesetak eseja o pjesnicima na talasima Radio Budve, zbirke pjesama: Oaza, Pjesme, Čudesni Svijet, Knjiga o Potopu, Na bijelome hljebu i Čitanku šahovsku; romane: Tajna i Dolazimo... i Odlazimo...; zbirku priča Plač nad slobodom.

       Na početku promocije, autor je pročitao odlomak iz prvog dijela romana koji govori o zabilješkama službenika DB-a iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, o maloljetniku čiji su inicijali M.G. To su dokumenta službenika o nepodobnom maloljetniku koji je praćen, jer je imao misli i ponašanja koja se nijesu uklapala u normative tog vremena.

       Velikom broju prisutnih posjetilaca ove promocije, autor je muzikom dočarao duh sedamdesetih odnosno vrijeme koje je opisano u prvom dijelu njegovog romana.       Više puta u toku večeri, odlomke iz romana Miša Gaćinovića, čitala je glumica Radmila Knežević.Radmila Knežević


       Književni kritičar Božena Jelušić opširno je govorila o novom romanu Miša Gaćinovića, za koji smatra da predstavlja znacajan iskorak u odnosu na njegov dosadašnji rad.Božena Jelušić


       Roman "Dolazimo... i Odlazimo..." se sastoji od pet cjelina i nastao je kao multižanrovska forma. Te tematske cjeline zapravo odražavaju stvarnost koja je nastajala i zbivala se u periodu između sedamdesetih godina dvadesetog vijeka do negdje 2004. godine, kaže Božena Jelušić. Za prvu cjelinu u romanu Božena Jelušić ističe: "To je izvještaj službenika DB-a o ponašanju izvjesnog maloljetnika M. G. Kad su ta dokumenta postala dostupna javnosti, narator koji ne mora biti pisac rekonstruiše iz tih spisa sopstveni život. U prvoj cjelini se smjenjuju naratorski tekst i prilagođen tekst službenika DB-a iz kojeg mi vidimo roman o odrastanju mladića koji je tada bio maturant."

       Drugi dio romana odnosi se na institucije postkomunističke države. U ovom dijelu romana autor prati dvoje djece u vrtiću i kroz njihove priče saznajemo kakve su njihve porodice. Priča se tu ne završava već je autor obuhvatio još neke instituticije i kako kaže Božena Jelušić: "Autor nas vodi i u bolnicu, i u ludnicu, i u zatvor i u kafanu i u svim tim prostorima dolazi do specifičnog govora ljudi iz kojih nam se otkrivaju djelići stvarnosti postkomunističke države."

       Dnevnik pisca i profesora srpskohrvatskog jezika je naziv treće cjeline romana. U ovoj cjelini autor opisuje šta je to što utiče na oblikovanje njegove svijesti, kakvi su njegovi pogledi na vlastitu zemlju, na razne stereotipe koji u njoj postoje.

       Četvrti dio se odnosi na razgovore intelektualaca o državi koja je u haosu. U ovom dijelu, napominje Božena Jelušić, vjerovatno se svi možemo prepoznati. Tu je autor iznio poglede intelektualaca na raspad države i njihove poglede na sve ono što se događalo u tom periodu.

       Pisma žene koja voli, naziv je pete cjeline u ovom romanu. Radi se o ženi koja piše muškarcu, a gdje ustvari kroz njena pisma čitalac prati i pisma muškarca.

       Na kraju svog izlaganja Božena Jelušić kaže:"Roman počinje jednim mladalačkim buntom, prolazi kroz jedan haos države koja propada, kroz beznađe onih koji pokušavaju da je promišljaju i nalazi jednu svoju smiru u sasvim privatnom životu, u ljubavi sa osobom do koje drži, u nečemu što na kraju niko i ne može da nam uzme."