SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

Promocija trećeg izdanja knjige:

Trivo Zolak
"ČUDESNA MOĆ ŽENE"

 

       U Modernoj galeriji u Starom gradu 08. 03. 2010. godine održana je promocija trećeg dopunjenog izdanja knjige "Čudesna moć žene". Autor knjige je mr Trivo Zolak, književnik i naučnik i kako za sebe kaže "uporni istraživač i promotor rodne ravnopravnosti".Sa promocijeTrivo Zolak

       Osim autora Triva Zolaka, na promociji knjige su učestvovali prof. Zorica Joksimović, Irena Medigović, predsjednica Udruženja žena Budve i domaćin Stanka Rađenović.

       Domaćin večeri Stanka Rađenović je u uvodnom dijelu istakla da treće izdanje knjige "Čudesna moć žene" obuhvata životne priče 42. uspješne žene. Među njima se nalaze i tri Budvanke, profesorica muzike Zagorka Radulović, slikarka Rajka Kujundžijević i novinarka Branka Čvorović.Stanka Rađenović


       Stanka Rađenović je pročitala odlomak iz knjige o nedavno preminuloj Zagorki Radulović iz Petrovca, koji se odnosi na njeno sjećanje vezano za rad u Osnovnoj školi "Mirko Srzentić" u Petrovcu. Izlaganju je prethodila video projekcija o životu i radu Zagorke Radulović.Irena Medigović

       Životni put Zagorke Radulović, kao i njen odnos prema radu i sredini u kojoj je živjela, ali i sredine prema Zagorki, prisutnima je predstavila Irena Medigović, predsjednica Udruženja žena Budve. Irena Medigović je predložila Zagorku Radulović, da se između ostalih žena nađe u ovoj knjizi, jer je dobro poznavala Zagorku i bila sigurna da joj je tu mjesto. Zašto je Zagorka Radulović bila posebna, po čemu se isticala u svojoj sredini, koje osobine su je krasile? Kao odgovor na ova pitanja, između ostalog Irena Medigović kaže: "...Zato što je ona bila jedna nenametljiva i staložena žena. Žena specifičnog kova od onih koje obično ne primjećujemo, ali ih istinski volimo. Zato što je Zaga čitav život posvetila obrazovanju mladih, svom suprugu i kroz organizaciju žena - ženama."
       U nastavku izlaganja, Irena Medigović je istakla sljedeće: "Zagorka Radulović jeste bila čudna po svojoj pažnji i nenametljivosti. Imala je moć da časove muzike stavi u rang svih ostalih. I bila je žena za pamćenje. Petrovac može da bude ponosan što je u njemu živjela Zaga. Osnovna škola "Mirko Srzentić" što je Zaga tamo radila, a žene Opštine Budva što je bila njihova prva predsjednica"

       Slijedile su video projekcije o životu i radu Rajke Kujundžijević i Branke Čvorović. Nakon video projekcija prisutnima se obratila profesorica Zorica Joksimović.Zorica Joksimović

       Profesorica književnosti Zorica Joksimović kaže: "Žene su muškarcima od vajkada bile: i med, i čemer, i vječne zagonetke koje su mnoge odvele u ćorsokak, a neke istina na pijadestal slave i uspjeha."

      Porodica je sjeme i klica svakog čovjeka. No majka je ta koja je čovjekov pokrivač. Poput ptica koje grade svoja gnijezda, a kada ga sagrade, žive u njima samo ženke i mladunci, a mužjaci provode noć u račvama istog ili susjednog drveta- majka je ta značajna figura u razvoju svake ličnosti. »Majke, kako kaže Ivo Andrić, stoje kao kapije na ulazu i izlazu ovoga sveta» - ističe Zorica Joksimović.

      Analizirajući knjigu "Čudesna moć žene" Zorica Joksimović se posebno osvrnula na dvije naše sugrađanke, Rajku Kujundžijević i Branku Čvorović, kojima je i posvećeno ovo književno veče.

      Prvi susret sa Rajkom Kujundžijević opisuje ovako: "Upoznala sam Rajku Kujundžijević, lijepu ženu od osmijeha, ljepoticu CG, slikarku, majku lijepe, dobre djece... I danas, Rajka je sva u osmjehu, kojim iskazuje svoju gospostvenu, a opet umjetničku zanesenost. Ona tim osmijehom kao da prkosi životu i brani se od tuge.

      Ako za Rajku Kujundžijević možemo reći da je suptilna umjetnička duša, kaže dalje Zorica Joksimović, to je Branka Čvorović predana poslovna žena. Iz etimologije imena Branka, kao da je bila predodređena da bude kako i sama kaže «braniteljka svojih dubokih uvjerenja i životnih nedaća». A posao novinara baš takvu traži: realnu, objektivnu, požrtvovanu, mobilnu ličnost.


      
      Na kraju književne večeri prisutnima se obratio autor knjige Trivo Zolak. Podsjetio je na istorijske periode i značajne datume vezane za borbu za ravnopravnost žena. Govorio je o potrebi veće aktivnosti žena jer, kako kaže Trivo Zolak, ko će se bolje boriti za prava žena, ako ne same žene. Tradicija ne ide na ruku ravnopravnosti žena, pa se moraju same izboriti da budu više uvažavane.

      Koristeći svoje bogato iskustvo, Trivo Zolak, posebno ističe značaj porodice i tolerantne odnose u okviru nje, kao osnovni preduslov za ravnopravan položaj žene i njen sve veći uticaj u društvu.