SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

14. decembar 2010.

 

PERFORMANS
KRIV!

Autor: Boris Kadin
Produkcija: Via Negativa, Ljubljana

 

       U Modernoj galeriji u Starom gradu izveden je performans Kriv! Autor projekta i performer je Boris Kadin.


Boris Kadin
Boris Kadin


       BORIS KADIN (1980. Dubrovnik) autor projekata, performer i video umjetnik. Član je Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika. Diplomirao istoriju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru. Performer je slovenske grupe Via Negative s kojom je dosad realizivao 4 projekta: Kriv! 2010., Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju 2009., Out 2008. i Ne kao ja 2007.

       Autor je i koautor mnogobrojnih scenskih projekata od kojih su najvažniji: EPIC TRIP sa francuskom pozorišnom grupom Quelversuffle 2010., performance/instalacija/izložba San Danila Kiša s Andrejem Mirčevim 2007.-2009., međunarodni pozorišni projekat SILENCE s teatrom Vasistas 2008.-2009., Animals with human eyes i Ritam 20 sa Kristijanom Al Droubijem, te Lovers, SURLAmour i L'amour fou s Natashom Kadin...Kadin se bavi i video umjetnošću pa je tako njegov eksperimentalni video rad Sanatorij Panopticum bio u službenoj konkurenciji DHF festivala Zagreb 2005., a radi i video radove za potrebe multimedijalnih projekata.


Boris Kadin


       Boris Kadin počinje svoj performans objašnjenjem da nije pravnik, već čovjek koji je odlučio da treba nešto preduzeti kako bi uticao na promjenu stanja u ovom globalnom svijetu. Traži od publike da slijedi svoj razum, odnosno da slijedi svoju logiku i na kraju ovog performansa na osnovu izloženog donese odluku po svojoj savjesti i razumu.

       Kadin konstatuje da u našem globalnom svijetu nešto ne valja i pita se odakle poći u traženju uzroka takvog stanja. Navodeći značajne periode u razvoju ljudske civilizacije, autor performansa smatra da sve te periode treba preskočiti i pažnju publike usmjerava na vrijeme osnivanja nekih veoma značajnih svjetskih finansijskih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Koristi internet i predstavlja niz informacija koje se odnose na rad ovih institucija, pojedinaca i firmi koje ove institucije angažuju za svoje potrebe.       MMF i Svjetska banka su osnovane 1944. godine sa ciljem da se njihovim radom spriječe svjetske krize. Postavlja se pitanje, ako već postoje svjetske krize, gdje su to ove institucije odstupile od svojih osnivačkih načela. Darko Kadin u svojoj "optužnici" iznosi obilje podataka vezanih za funkcionisanje ovih institucija i navodi publiku na razmišljanje da li je funkcionisanje ovih institucija baš onakvo kako se danas predstavlja. Postavlja i pitanje odgovornosti pojedinaca koji su uključeni u razne projekte ovih institucija i presudno utiču na angažovanje sredstava u nekim zemljama, bolje reći na osnovu njihovih stavova, donose se odluke o dodjeli kredita tim zemljama i ispaštanje naroda tih zemalja narednih godina i decenija.

       Tokom performansa, nameće se i pitanje da li danas istina uopšte postoji, da li kao pojedinci uopšte možemo išta uraditi da se stanje promijeni, da li je za ekonomske krize kriv pojedinac ili kolektiv, da li ima smisla tražiti krivca, gdje je granica između fiktivnog i stvarnog.

       Na kraju performansa, na osnovu iznijetih činjenica, publika je glasala da li je MMF KRIV, odnosno da li je njegov predsjednik KRIV, da li je rad ove institucije zaista pomoć narodima i državama ili ga praktično možemo izjednačiti sa ekonomskim genocidom koji se vrši prema narodima država kojima ovaj fond nudi pomoć. Prisutni nijesu imali dileme i presuda je bila jasna - KRIV JE.