SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

Izložba slika:
Anđelka Arnautovića

 

       U Modernoj galeriji u Budvi, 02.07.2010.god. otvorena je izložba akademskog slikara Anđelka Arnautovića.

       Anđelko Arnautović, rođen je nа Cetinju 1935. godine. Promjenio četiri umjetničke škole. Umjetničku školu je završio u Splitu. Studije pohađao nа Filozofskom fakultetu u Nikšiću (odsjek slikarstvo). Specijalizovao zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu, "Ecole de Bozar". Dobitnik stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu (Francuska). Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom. Član je ULUCG, od 1963. god. Do sada je izlagao nа velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

NAGRADE

1969 - NAGRADA ŠESTOG HERCEGNOVSKOG ZIMSKOG SALONA
1970 - PRVA NAGRADA SALONA 13. NOVEMBAR CETINJE
1970 - NAGRADA ZAVIČAJNOG MUZEJA HERCEG NOVOG
1976 - NAGRADA CENTRA ZA KULTURU- CETINJE, NA 13 NOVEMBARSKOM SALONU
1973 - NAGRADA FONDA ZA LIKOVNO UNAPREĐENJE „MOŠA PIJADE", za likovnu umjetnost
1975 - NAGRADA PETOG TRIJENALA SAVREMENOG CRTEŽA- SOMBOR
1985 - NAGRADA ZA SLIKARSTVO U GALERIJI „BARLETTI (ITALIJA)
1973 - NAGRADA MONTENEGRO ZA ENTERIJER PLAVE ŠKOLJKE (SLOVENSKA PLAŽA)
1985 - NAGRADA GRADA KOTORA ZA ENTERIJER RIBLJEG RESTORANA „GALION"


Rad Anđelka Arnautovića


Rad Anđelka Arnautović


       U katalogu koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe, Milica Radulović, istoričar umjetnosti za slikarstvo Anđelka arnautovića kaže:

       "Slikar Anđelko Arnautović pripada onoj posebnoj i rijetkoj vrsti umjetnika koji svoju inspiraciju neprestano pronalaze i otkrivaju u motivima vlastitog podneblja. Oslobođen potrebe priklanjanja aktuelnim trendovima u umjetnosti, on dosledno i predano gradi svoju likovnu poetiku, koja već uveliko zauzima prepoznatljivo mjesto u crnogorskoj likovnoj umjetnosti.


Rad Anđelka Arnautovića


Rad Anđelka Arnautovića


       Stalna i neiscrpna fascinacija morem, školjkama, Ženom, rađa jedan čudesni svijet Arnautovićevih slika, koji uvijek iznova uzbuđuje i poziva na promišljanje. No, ta naizgled jednostavna motivska orjentisanost, nosi u sebi mnogo dublju i sadržajniju dimenziju umjetnikovog najličnijeg doživljaja Svijeta. Tako nam prizori morskih bura, napuštenih i nasukanih barki, usamljenih ribara na pučini, postaju bliska vizija dramatične istine samog Života. Vođen, naime, oporom spoznajom unutrašnjih nemira i sukoba, vječitih napora i traganja, umjetnik u sopstvenom ambijentu istražuje različite mogućnosti njihovog odraza i na taj način uspostavlja nove modele likovnih vrijednosti. To je očigledno i na motivima mrtve prirode, gdje raspuknute polovine prezrelih narova nose u sebi vječitu ideju vanitasao prolaznosti i smrtnosti kao jedinoj izvjesnoj konačnosti.


Rad Anđelka Arnautovića


Rad Anđelka Arnautovića


       Ipak, Arnautovićevo slikarstvo nije turobna slika svijeta. Naga ženska tijela, zaodjevena školjkama kao nekom tajnom, koja djeluju uzbudljivo i nedokučivo, odraz su istinske umjetničke fascinacije lijepim. Uz posebne efekte svjetlosti, gdje se dodatno potvrđuje Arnautovićevo prefinjeno slikarsko umijeće, ovdje se naročito prepoznaje jedan specifičan, istančan stvaralački nerv, osjetan u svakoj nijansi boje. Suptilan i precizan likovni gest, još je uočljiviji na seriji crteža, gdje su opet najčešći ženski potreti. Ovdje najviše dolazi do izražaja sama linija, katkad teška i jaka, potom mekana i vlaknasta. Tom finom modulacijom linije, postiže se diskretni prizvuk zagonetnosti ili melanholičnosti. Motiv školjke, dodatno, inspirativno je polazište kako za umjetnički „tretman" same forme, tako i za njenu simboličku vrijednost. Tako postignuta likovnost cjelokupnog djela ukazuje na naročitu čulnost i neobičnost umjetnikove stvaralačke imaginacije i njegovu istinsku posvećenost sopstvenom, autentičnom likovnom izrazu.


Rad Anđelka Arnautovića


Rad Anđelka Arnautovića


       U tom smislu, Arnautovićevo stvaralaštvo, nudi mogućnost različitih intuitivnih opažanja i naslućivanja novih i višeznačnih sadržaja, i na taj način potvrđuje svoju umjetničku vrijednost i ostvarenost".

istoričaru mjetnosti,
Milica Radulović


Rad Anđelka Arnautovića


Rad Anđelka Arnautovića