SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA26.05.2009.
Izložba grafičkih radova

       JU „Muzeji, galerija i biblioteka" Budva u saradnji sa ambasadom Kanade u Srbiji, čiji je ambasador ujedno i ambasador u Crnoj Gori na nerezidencijalnoj osnovi, predstavili su izložbu ateljea Pres papije (Presse Papier) iz Kvebeka, Kanada (Quebec, Canada).


Sa otvaranja izložbe


Izložbu je otvorio ambasador Kanade, gospodin Džon Morison


O ateljeu Presse Papier
Ovaj kreativni centar, koji je 1979. godine osnovala grapa studenata Univerziteta Kvebek u gradu Troa Rivijer (Trois-Rivieres) u srcu Kvebeka, okuplja umjetnike koji se bave grafikom. Godinama to je mjesto susreta, razmjene ideja i stvaranja, kako priznatih kanadskih tako i inostranih grafičara, jer pruža profesionalcima prostor i opremu koji im omogućuju istraživanje u raznim tehnikama te pobuduje i ohrabraje kreativnost u stvaranju štampanog multioriginala, odnosno grafike. Ovaj priznati i poznati atelje realizovao je mnoge projekte razmjene, boravka umjetnika u inostranstvu i održavanje reprezentativnih izložbi širom svijeta.


O izložbi
Predstavljena izložba je dio bogatog programa koji se odvija od marta 2009. do aprila 2010. godine, kojim atelje Presse Papier prosljava trideset godina postojanja. Sastoji se od radova iz dva projekta Langue de bois i N&B.Langue de bois (Konvencionalni jezik)

Prema Vikipediji, Langue de bois je izraz za retoričku figuru koja ima za cilj da stvarnost preokrene pomoću riječi. Naročito se koristi u politici kada se prikriva stvarnost ili prećutkuje određena tema tako što se izgovaraju apstraktne, pompezne banalnosti koje se više pozivaju na osjećanja a manje na činjenice. U okviru ovog projekta, realizovanog 2005. godine u povodu proslave 25 godina postojanja, dvadesetak članova Ateljea bavilo se drvorezom da bi pokazali da, iako stara tehnika, ovaj medij je aktuelan i u XXI vijeku.


N&B (Crno i bijelo), otvoreni atelje

U ovom projektu učestvovalo je više od 200 autora iz 14 zemalja koji su realizovali crno-bijele grafike formata 10x10 cm. Radovi su objedinjeni u specijalnu kutiju, rad umjetnice Alejandre Basanes. U projektu su uzeli učešće i članovi Društva pisaca oblasti Morisi (Mauricie), koji su pisali tekstove o realizovanim grafikama. Ovaj javni stvaralački prostor omogućio je da se publika bliže upozna sa mogućnostima grafike, kao i da se sretne sa umjetnicima dok stvaraju.