SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA


 

Izložba:
DODIR AFRIKE

 

U Modernoj galeriji u Budvi otvorena je izložba afričke umjetnosti. Izložbu pod nazivom "Dodir Afrike" organizovao je Centar savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice.

Afrička umjetnost je jedna od najraznovrsnijih kulturnih zaostavština na svijetu. Iako mnogi generalizuju tradicionalnu afričku umjetnost, ovaj kontinent je pun kultura, naroda i civilizacija od kojih svaka ima prepoznatljiv vizuelni identitet. Uprkos ovoj raznovrsnosti postoje univerzalne umjetničke teme koje čine ukupnost vizuele kulture ovog kontinenta. Zbog navedenih činjenica, kao i zbog želje da ovom izložbom prenesemo utisak dijela nemjerljivog i još neistraženog bogatstva afričke umjetnosti učinjen je odabir eksponata koji tretiraju većinu vidova umjetničkog stvaralaštva sa različitih geografskih područja ovog kontinenta (Istočna Afrika:Tanzanija, Kenija, Uganda; Zapadna Afrika: Mali, Benin, Burkina Faso,Gvineja,Nigerija; Južna Afrika: Mozambik, Zambija i Zimbabve)


Materijal koji afrički umjetnik nalazi u prirodi uveliko je određivao u kojoj će se vrsti izražavati. Takoje na primjer u Zimbabveu dominira skulptura rađena u kamenu dok je u predjelu Zapadne Afrike, tačnije države Benin karakteristična veoma rijetka primjena metala u vajarstvu, gdje je i dostigla savršenstvo u livenju bronzanih skulptura pomoću modela od voska po recepturi koja datira jos iz 13-14 vijeka.

Maske, štitovi i drvena skulptura se razlikuju po načinu obrade, izboru vrste drveta, kao i po izboru teme u zavisnosti od područja sa kojeg dolaze. U nekim primjerima skulptura izražava određenu temu koja je jasna i čitljiva (Togo, »Golub mira»; Kenija, »Poprsje Žene») ali je najčešće u okvira jednog djela izraženo više složenih tema (npr. Zambija, Maska»; Zambija «Štit»). Pored svoje kultno-magijske uloge, ovi predmeti predstavljaju simbole ili vrstu jezika, neophodnu društvu bez pisma, kojom bilježe, podsjećaju na važne događaje, mit, istoriju. Oni ukazuju na poimanje univerzuma koji se ostvaruje kroz unaprijed usvojena pravila funkcionisanja zajednice kroz kult predaka, kult plodnosti, kult blizanaca, kult glave.

Ovaj izbor je proistekao iz materijala Afričke zbirke koja predstavlja dio ukupnog fonda Centra savremene umjetnosti Cme Gore i broji 206 eksponata, a koji je nastao je od poklona Vlada nesvrstanih zemalja i poklona autora tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, što predstavlja kuriozitet na prostoru kako Cme Gore tako i šireg regiona obzirom da sadrži eksponate iz 21 afričke zemlje. Uprkos svim razlikama, ova postavka nas uvodi i informiše o bogatstvu likovnog jezika koji je proistekao iz afričke istorije, shvatanja svijeta, mitova, rituala, pa do skorije veoma bume istorije kada su afričke zemlje stekle nezavisnost i kada je počelo aktivno kultumo prožimanje sa zemljama bivših kolonizatora, što je dalo novi kvalitet na afričkoj savremenoj umjetničkoj sceni.

Viši kustos Anita Ćulafić