SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

06.08.2009.

Izložba
Čedomira Vasića

 

       U Modernoj galeriji u Starom gradu, 06.08.2009. godine održana je izložba likovnih radova akademskog slikara Čedomira Vasića pod nazivom "Pejzaži sjećanja". O izložbi je govorio Mileta Prodanović, književnik i slikar.Sa otvaranja izložbe


Čedomir Vasić


1948 Rođen u Beogradu.
1971 Diplomirao i 1973. magistrirao na slikarskom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu kod prof. Đorđa Bošana.
1975/76 Kao stipendista Fulbrajtovog programa proveo školsku godinu na usavršavanju na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu gde studira video kod prof. Micurua Kataoke i kompjutersku umetnost kod prof. DŽona Vitnija.
Izlaže od 1969.godine, na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Od 1976. bavi se videom kao izražajnim sredstvom (trake, instalacije, ambijenti). Pokrenuo slikanje murala u Beogradu 1983. i ostvario veći broj dela na javnim mestima. Objavljuje stručne i teorijske radove iz oblasti likovnih umetnosti od 1973.godine.

Najvažnije samostalne izložbe
Slike, Galerija Doma omladine, Beograd, 1973.
Američka traka, Galerija Studentskog Kulturnog Centra, Beograd, 1977.
Sintetički pejzaži, Galerija Kulturnog centra Beograda, Beograd, 1981.
Slike (Fasade), Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta, Beograd, 1987.
Pod vulkanom (Sotto il Vulcano), AcomeArte, Napulj, 1992.
Klijina bašta, Galerija ULUS, Beograd,1992; Muzej na grad Skopje, Skoplje, 1993; Murat, Napulj, 1994.
24 sata Ruanske katedrale (24 heures de la Cathedrale de Rouen), Narodni muzej, Beograd, 1994.
Serije iz klasične starine, Gradska galerija, Užice, 1995.
Put u Oz, Savremena galerija, Pančevo, 1997.
Introspektiva, crteži, Galerija Haos, Beograd, 2004
Stanje uzbune, Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Čačak, 2004
Raskućivanje, Umetnička galerija, Kruševac, 2004
Post scriptum (lentikularne slike), Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Beograd, 2007
Prividi (lentikularne slike), Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin, 2008

Važnije grupne izložbe (posljednjih desetak godina)
20. Memorijal Nadežde Petrović, Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak, 1998.
Detelina sa četiri lista, Muzej "25 maj", Beograd, 1998.
48. Biennale di Venezia, Sala Oreste. Padiglione centrale, Venecija, 1999.
Video umetnost u Srbiji, Bitef teatar, Beograd, 1999.
VII Konstrukcja w procesie, Muzeum okregowe, Bydgosz (Bidgošć), 2000
Dossier Serbien, Akademie der Knste, Berlin 2000; Akademie der Bildenden Knste, Beč, 2001
10. bijenale vizuelnih umetnosti, Savremena galerija, Pančevo 2002
Jedan vek grafike, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd 2003
Četvrti bijenale savremenog pejzaža, Pejzaž 2004, Galerija likovne kolonije Dunav, Novi Sad, 2004
10 godina HAOS-a, Umetnički paviljon «Cvijeta Zuzorić«, Beograd, 2005
Pejzaži Beograda u XX veku, Muzej grada Beograda, Konak knjeginje Ljubice, Beograd, 2007
In situ (izložba instalacija), Muzej zaboravljenih umetnosti (Manual Co.), Novi Sad, 2007
BALKANART 07, Galerija Vojvođanske banke, Novi Sad, 2007

Nagrade
Nagrada Memorijala Nadežde Petrović, Čačak 1998.
Nagrada publike na 20. Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak 1998.
Nagrada 4. bijenala savremenog pejzaža, Pejzaž 2004, Zlatno oko, Bel Art, Novi Sad, 2004

Živi i radi u Beogradu.
Profesor je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1972.godine.
e-mail: cvasic@yahoo.comMileta Prodanović


       Mileta Prodanović je govorio o stvaralaštvu Čedomira Vasića. Prodanović ističe da je od samih početaka, kod Vasića se osjeća potreba za novim formama izražavanja, prisutna je interaktivnost sa publikom na jedan drugačiji sofisticiraniji način. U njegovim radovima učestvuje publika i za to navodi primjer murala koje je radio Vasić. To su radovi koji nastaju na javnim prostorima pa je samim tim prisutno učešće publike.
       Sa druge strane, kaže Prodanović, vrlo je primjetno stalno vraćanje autora tradiciji i istoriji.
Najnoviji radovi rađeni su u vidu razglednica, koji nijesu samo vezani za nacionalnu kulturu nego i mnogo šire i najčešće fiksiraju neke prelomne istorijske događaje, naglašava Prodanović.

Mirela Čormaković, istoričar umjetnosti dala je osvrt na likovno stvaralaštvo Čedomira Vasića u katalogu koji je štampan povodom organizovanja ove izložbe. Tekst Mirele Čormaković, kombinovan sa fotografijama radova sa izložbe, prenosimo u cjelini.Mirela Čormaković


       „Ako je prostor beskonačan, onda se nalazimo na nekom proizvoljnom mjestu u prostoru, ako je vrijeme beskonačno, nalazimo se na nekom proizvoljnom mjestu u vremenu."

H. L. Borhes       Vrijeme i prostor su osnovni konstitutivni elementi umjetnosti. Da bi opstala umjetnost mora da prati epohalne promjene društva, što znači da i u vladajućoj medijskoj stvarnosti treba pronaći nove jezičke mogućnosti za prenošenje svojih poruka.

       Čedomir Vasić jedan je od rijetkih umjetnika na našim prostorima koji je još od prvog pojavljivanja na likovnoj sceni prepoznao veličinu uticaja tehničko-tehnološkog razvoja na budućnost umjetničkih kretanja, kao i potrebu njegovog uvažavanja.       Uključivanje u likovni život početkom 70-ih godina prošlog vijeka u vrijeme kada je umjetnost snažnije zahvatio medijski pluralizam, i boravak na kalifornijskom Univerzitetu kao Fulbrajtov stipendista na studijama video i kompjuterske umjetnosti, uticali su na formiranje Vasićevog multimedijalnog umjetničkog koncepta. Svakom radu, bilo da je to slikarsko platno, mural, video rad ili ambijentalna instalacija, prilazi duhom istraživača odgovorno, studiozno i predano, sa svestranim poznavanjem osobenosti izabranog materijala. Praksa rada koju karakterišu: prisustvo likovnog predloška, procesualnost postupka, žanrovska raznovrsnost i serijska reprezentacija motiva, nosi duh postmodernističke epohe.       Izložba Čedomira Vasića pod nazivom "Pejzaži sjećanja" upriličena u budvanskoj Modernoj galeriji ima svojevrsni retrospektivni karakter. Objedinjuje nekoliko ciklusa radova iz različitih vremenskih perioda -Sintetički pejzaži iz 1981, Propast Tire iz 1982, Fasade iz 1987, Post Scriptum iz 2007. -kroz koja se kao koheziona nit provlači ideja sjećanja i problematika upamćivanja kao stanja uma formiranog na fenomenima prostora i vremena.       „Pejzaži sjećanja" ili može se reći, "sjećanja na putovanja" ona ostvarena u prostorno fizičkom svijetu u susretu sa različitim geografskim sredinama, i ona ostvarena na duhovnom planu u dijalogu sa minulim vremenima, navode na razmišljanje o relativnosti ljudskog postojanja.       Na radovima iz ciklusa "Sintetički pejzaži" šematizovane prikaze gradova (Njujork, Atina...) i poznatih turističkih destinacija (Sv. Stefan...) kroz kompleksno osmišljen proces rada, autor svodi na jasno prepoznatljiv znak kojim, uz primjenu simboličnih vrijednosti boja, ispituje sjećanja posjetilaca. Likovni teoretičar Irina Subotić konstatuje kako ovi radovi potvrđuju da Čedomir Vasić uklapa sadržaje svojih slika i u socijalni i civilizacijski kontekst, kojima on pridaje poseban značaj, želeći da uspostavi pravu sponu i komunikaciju sa gledaocem i da zatvori krug koji umjetnik inicira svojim djelom. Putovanje na ostrvo Tira tj. Santorini, poznat po kataklizmičnom stradanju, postao je inspiracija za sljedeći ciklus radova koji dinamičnim vizuelnim sklopovima naglašavaju tragiku događaja a samim tim zahtijevaju i snažniji misaoni angažman gledaoca.

       U okviru ciklusa "Fasade" motivi postaju urbani pejzaži, arhitektura i gradska spomenička skulptura, poznata ostvarenja ranijih umjetničkih epoha.       Dugogodišnje preispitivanje odnosa prostora-vremena, istorijskog-savremenog kroz bavljenje umjetničkim djelima ranijih epoha proisteklo je iz potrebe umjetnika za pronalaženjem nekih novih značenja u formalnom sklopu tih djela a rezultiralo je njihovim konkretnijim preoblikovanjem i stavljanjem u potpuno drugačiji kontekst. Tako u ciklusu "PostScriptum" koristi lentikularnu tehniku, odnosno sistemom kompjuterskog čišćenja briše aktere znamentih istorijskih narativa koje koristi kao predloške-slike Paje Jovanovića, Uroša Predića, Dijega Velaskeza... svodeći prizore na čiste pejzaže kojima daje metaforične nazive poput Put u Oz, Nedeljno poslepodne u planini, itd. Brisanje ovdje ima značenje zaboravljanja, opasnost nestajanja ljudskog sjećanja i pamćenja u eri elektronske memorije. Lentiklularni pejzaži su optički mobilne slike, mjenjaju se zavisno od optike vidnog polja te je stoga, interaktivna uloga posmatrača ovdje ključna.       Njegovanje koncepta otvorenog djela kojem odgovorni saučesnik daje krajnji smisao, i uvijek prisutan istančani osjećaj za prostor u kojem se djela izlažu pri čemu i postavka postaje dio umjetničkog čina, autora dovodi do samih granica likovnih izražajnih mogućnosti, do ambijentalnih instalacija - najdubljih interaktivnih formi savremene umjetnosti. Koristeći različite materijale i savremene tehnologije, ambijentalne instalacije stvaraju svoju, sada promjenjenu, ali i bogatiju virtuelnu realnost. Nastala kombinovanjem slike, zvuka, svjetlosti i prostora, instalacija je kreacija koja za cilj ima očuvanje integriteta umjetničkog čina i djela u sadašnjem elektronskom svijetu implozije vizuelnih senzacija koje prijete da predmetnost pretvore u informaciju.       Osobenost stvaralaštva ovog istaknutog umjetnika proizilazi iz decentnog spoja otvorenosti prema novom i odnosa prema prošlom, uz duboko promišljanje o sadašnjosti. Sažimanjem tih iskustava sa jezičkom i tehničkom dosljednošću u kreativnom transponovanju lično doživljenog nastaju djela autentičnih likovnih vrijednosti.

       Ova izložba predstavlja kompleksni izraz ljudske i umjetničke intime Čedomira Vasića, zato cjelokupni doživljaj postavke dobija raskoš slojevitosti čulne percepcije.