SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
SPOMEN DOM STEFAN MITROV LJUBIŠA

 


27. februara 2009.

U Modernoj galeriji a u organizaciji Spomen doma Stefan Mitrov Ljubiša održana je svečanost pod nazivom "S. M. Ljubiši u čast". U programu su učestvovali: glumice Kristina Stevović i Katarina Krek i ženska vokalna grupa "Harmonija".


Veče posvećeno S. M. Ljubiši

Stefan Mitrov Ljubiša (1822, Budva -1878, Beč) u Budvi je završio dva razreda osnovne škole, a treći je položio pred komisijom Okružnog inspektorata u Kotoru. Već sa dvanaest godina počeo je da radi kao pripravnik u budvanskoj Opštini. Sve do 1870. i preseljenja u Zadar (imenovan je za predsjednika Dalmatinskog sabora), radio je u Opštini kao sekretar opštine, ali i načelnik upraviteljstva. Političku afirmaciju stiče već 1848.godine, da bi 1861. godine bio izabran ispred bokeljskih opština za poslanika u Dalmatinskom saboru. Iste godine Sabor ga bira za predstavnika u Carevinskom vijeću u Beču. Time je počela njegova sedamnaest godina duga parlamentama karijera tokom koje se borio za nacionalni i ekonomski preporod Boke i Dalmacije. Ljubišino stvaralaštvo obuhvata brojne publicističke radove, prevode Horacija, Dantea, Ariosta, jednu epsku pjesmu, te dvije zbirke priča kojima je sebi obezbijedio mjesto među istaknutim pripovjedačima naše književnosti "Pričanja Vuka Dojčevića" i "Pripovijesti crnogorske i primorske".


Ženska vokalna grupa "Harmonija"

Na početku programa Ženska vokalna grupa "Harmonija" je izvela tri pjesme: "O mila Budvo", "Pjesma Petrovcu" i "Soko leti". Harmonija postoji treću deceniju. Sadašnji sastav grupe je: Danijela Nikolić, Marija Šumić, Biserka Bogović, Mirjana Pajović, Vesna Milović, Marija Lazarević, Jadranka Uzelac, Dušica Vugdelić i Marijana Mitrović. Umjetnički rukovodilac: Mirjana Pajović. Više o ovoj grupi možete pročitati na njihovom zvaničnom sajtu www.harmonija-budva.com .


Glumice Katarina Krek i Kristina Stevović

U nastavku programa, glumice Katarina Krek i Kristina Stevović čitale su tekst iz priče "Kanjoš Macedonović". "Kanjoš Macedonović" je "Priča paštrovska iz petnaestog vijeka", kako je sam Ljubiša zapisao u podnaslovu, koja je prvi put objavljena 1870. godine, da bi tek kasnije počela da se objavljuje zajedno sa ostalim Ljubišinim pričama u okviru zbirke "Pripovijesti crnogorske i primorske". Priča o Kanjošu, oštroumnom i ćepernom trgovcu sitnog rasta, koji kao zatočnik mletačkog dužda pobjeđuje strašnog diva Furlana, napisana je narodnim jezikom. Na našem sajtu možete naći kompletan tekst priče "Kanjoš Macedonović".

Na kraju programa "Harmonija" je izvela još tri pjesme: "Primorkinja konja jaše", "Pade cvjetak narandže" i "Sitan kamen".

"Harmonija" i pjesma "Soko leti"