SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

Savremena crnogorska skulptura

 

U Modernoj galeriji u Budvi, 16.10.2008. godine otvorena je izložba "Savremena crnogorska skulptura". Organizatori ove izložbe su JU "Muzeji, galerije i biblioteka" Budva i JU "Umjetnička kolonija Danilovgrad". Na izložbi su zastupljeni radovi trideset umjetnika i to: Krsto Andrijašević, Ivana Babić, Milivoje Babović, Danilo-Dale Brajović, Željko Đuričković, Anka Gardašević, Zlatko Glamočak, Miodrag-Miki Gligorović, Nada Kažić, Srdan Kovačević, Tijana Dujović-Liščević, Joveta Ljumović, Dragan-Brile Mijač, Sreten Milatović, Predrag Milačić, Ana Miljkovac, Ljubodrag Mrdović, Zoran Obrenović, Suzana Pajović-Živković, Bojana Pavićević, Velibor-Garo Pavićević, Ivanka-Vana Prelević, Svetozar Radović, Željko Reljić, Saša Stanišić, Milija Stojanović, Rajko Sušić, Tanja Topuzoska, Miodrag Šćepanović i Mitar Živković.


Sa otvaranja izložbe


Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Anastasija Miranović.


Tekst u ovom prilogu preuzet iz kataloga koji je za ovu izložbu pripremila "Umjetnička kolonija Danilovgrad".


SAVREMENA CRNOGORSKA SKULPTURA 2008

U savremenoj pluralističkoj eri "intelektualnog nomadizma", kada sve postaje "prilika za znak" u "proširenom polju skulpture" svjedoci smo postojanja krajnje individualnih poetika koje kontekstuiranjem sa globalmm umjetničkirn kretanjima problematizuju pitanja redefinisanja i provjeravanja klasičnih elemenata vajarske umjetnosti, Masa, plan, svjetlost, kompozicija, taktilne vrijednosti više nego ikada funkcionalizuju raz-gradnju "kulture materijala", demistifikujući uvriježene međusobne odnose.

Lišiti prostor uzvišene ravnodušnosti, "misliti formom" dio njegove ukupnosti koji postaje rezultat građenja, izmjena i razmjena energija, stecište sila i središte кге-tanja, izazov je vrijedan postovanja.

Stavljena u ovovremeni umjetnički koncept savrennena crnogorska skulptura vješto korenspondira sa datim joj prilikama, na način prilagođen individualnim htijenjima i mogućnostima njenih aktera. Artikulisanje umjetničkih tražanja oslanja se na lični senzibilitet i individualnu kulturu iskazanu kroz umjetnički izraz, kako god ga definisali i promišljali. Upotreba "nematerijala" u svrhu materijalizacije ideje višegodišnja je praksa koja povremeno ustupa "prostor" klasičnom skulptorskom mediju, koji se podrazumijevajuće realizuje kroz "klasične" skulptorske materijale - kamen, drvo, metal. Ta paralelna kohabitacija prirodan je i očekivan slijed opštih umjetničkih kretanja.

U "proširenom polju skulpture" od skulpture - trodimenzionalne slike - instalacije do svjetlosne konkretizacije razriješavanjem, pročišćavanjem i učvršćivanjem odnosa prema prostoru promišljajući ga i u najmanjem segmentu kao pretpostavljeni totalitet crnogorski vajari vizuelno-plastičkim elementima grade dijalektiku da i ne odnosa, koji odlučuju za/protiv otvorenog/zatvorenog, punog/praznog, unutarnjeg/ spoljašnjeg i mnoštva drugih dihotomnih korelacija. Oni svojim vizuelno-mentalnim implikacijama generišu prostorni dinamizam i stvaraju refleksivno polje fleksibilne materijalno-prostorne intervencije. Konstrukcijom, formama i metodama realizacije umjetnici nadiiaze empirizam materijala uspostavljajući novi tip odnosa kojim ukidaju ekskluzivnost relacionističkih entiteta, pri tom ne narušavajući u onom sustastvenom autonomiju vajarstva. Pogledi koji dotiču stvari iznutra jedini su mogući za diskurs savremenog promišljanja u materijalu koji se odvaja od očiglednosti površnog površinskog čitanja njegove fizičnosti.

U kontekstu opštih umjetničkih i kulturnih kretanja savremenu crnogorsku skulpturu vidim kao živuće narastajuće tkivo koje shodno svojim potrebama i mijenama poprima oblike imanentne vremenu, mjestu i poziciji u društvu. Od neprocijenjive je važnosti za dalji njen razvoj postojanje i njegovanje skulptorskog izraza u internacionalnom vajarskom simpozijumu u Danilovgradu, kao i kompleksno godišnje selektivno sagledavanje rezultata na izložbama poput ove. FLU na Cetinju permanentno stvara, obrazuje i definiše savremenu crnogorsku likovnu scenu, na kojoj značajno i prepoznatljivo mjesto pripada crnogorskoj savremenoj skulpturi.

Ako Crnu Goru posmatramo kao veliku skulpturu u defmisanom evropskom prostoru njeno fizičko tijelo postaje povlašćeno mjesto intervencija za sve male pažnje koje pomjeraju stvari iznutra definišući jedan posve nov, neoskrnavljen umjetnički prostor.

Anastazija Miranović

 


KRSTO ANDRIJAŠEVIĆ
Rođen je 1948. godine u Balosavama kod Vilusa. Diplomirao je nа Pedagoškoj akademiji, likovni odsjek, u Nikšiću, zatim FLU u Beogradu, u klasi vajara Jovana Kratohvila. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nikšiću.

IVANA BABIĆ

Rođena je 1980. godine u Podgorici. Diplomirala je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek. izlagala nа više kolektivnih izložbi.


MILIVOJE BABOVIĆ

Rođen je 1953. godine u Petnjiku kod Berana. Diplomirao je na FLU u Beogradu, vajarski odsjek, 1979. u klasi prof. Nikole Jankovića.
Magistrirao je 1983. kod prof. Vojina Stojića. Dobitnik je značajnih nagrada. Učesnik je brojnih kolonija i simpozijuma. Član je ULCG-a od 1982. Izlagao je nа više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Vanredni je profesor FLU na Cetinju.

DANILO-DALE BRAJOVIĆ

Rođen je 1941. na Cetinju. Završio Srednju umjetničku školu u Herceg Novom 1960. Diplomirao na Akademiji Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUCG-a od 1972.


ŽELJKO ĐURIČKOVIĆ
Rođen je 1966. u Podgorici. Diplomirao je nа FLU na Cetinju, vajarski odsjek, u klasi prof. Pavla Pejovića. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUCG od 1995. god. Živi i radi u Podgorici.


ANKA GARDAŠEVIĆ
Rođena je 1973. Diplomirala je nа FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 2002. u klasi prof. Pavla Pejovića. Student je poslijediplomskih studija na istom fakultetu. Član je ULUCG-a od 2005. Radi kao stručni saradnik u nastavi na FLU, na predmetu Fotografija i prošireni mediji.


ZLATKO GLAMOČAK

Rođen je 1957. u Bihaću. Završio je FLU i poslijediplomske studije u Beogradu. Obrazovanje nastavio u Veneciji i Parizu. Izlagao je nа više od 100 kolektivmh izložbi, salona i sajmova u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG-a od 1992. Živi u Parizu. Dobitnik je nagrada: Zlatno dlijeto na Proljećnoj izložbi ULUS-a, Beograd, 1986; Nagrade salona za skulpturu, Nagrade publike; Otkup Regionalnog fonda moderne umjetnosti, nа Proljećnom salonu Clichy, Pariz, 1992; Nagrade za najbolju samostalnu izložbu u 1999. godini ULUCG-a, Podgorica, 2000.

MIODRAG-MIKI GLIGOROVIĆ
Rođen je 1941. nа Cetinju. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji, iikovni odsjek, u Nikšiću. Izlagao nа više samostalnih i kolektivmh izložbi. Član je ULUCG-a od 1967. Dobitnik je nagrada: Decembarske nagrade, Titograd, 1966; Nagrade Cetinjskog salona jugoslovenske likovne umjetnosti „13. novembar", Cetinje, 1967; Nagrade na međunarodnom simpozijumu vajarstva, Kil, SR Njemačka, 1984.NADA KAŽIĆ
Rođena je 1963. godine u Nikšiću. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji, likovni odsjek, u Nikšiću. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi u zemiji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za dizajn za keramičku kolekciju „Apstrakcija Montenegro" na Sajmu ambijenta u Novom Sadu.

DRAGAN-BRILE MIJAČ
Rođen je 1960. na Cetinju. Diplomirao je nа Pedagoškoj akademiji, likovni odsjek u Nikšiću, 1981. Diplomirao nа FLU u Beogradu, vajarski odsjek, u klasi prof. Svetomira Arsića Basare. Magistrirao kod istog profesora 1989. Dobitnik više nagrada. Imao je 26 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a i SULUJ-a od 1987. Jedan je od osnivača Grupe 5 + , koja je radila u periodu od 1987. do 1990. Osnivač je Međunarodne Likovne kolonije „Buljarica Art" koja traje već 12 godina.


JOVETA LJUMOVIĆ
Rođen je 1967. godine u Starčevu, Srbija. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 1994. u klasi prof. Pavla Pejovića. Izlagao nа više kolektivnih izložbi. Član ULUCG ad 1994.

SVETOZAR-SVETO RADOVIĆ
Završio je Srednju umjetničku školu u Herceg Novom. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Beogradu. Studirao ALU u Beogradu i Rijeci. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Izradio je više javnih spomenika u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. Dobitnik je više prvih i drugih nagrada па konkursima za izradu javnih spomenika, kao i drugih nagrada i priznanja.


PREDRAG MILAČIĆ
Rođen je 1958. godine u Veruši kod Titograda. Diplomirao je na FLU 1988. u klasi prof. Miodraga Popovića. Magistrirao na istorn fakultetu 1990. Godinu dana je proveo na stručnom usavršavanju u Italiji. Za rad je nagrađivan. Imao je pet samostalnih izložbi, a izlagao je na oko 50-ak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 1993. radi na FLU na Cetinju. Trenutno u zvanju docenta vodi predmet Skulpture u kamenu.

SRETAN MILATOVIĆ
Rođen je 1966. u Nikšiću. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu, 1992. god. u klasi prof. Alije Kučukalića. Magistrirao je na FLU na Cetinju. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUCG-a. Zaposlen je na FLU na Cetinju, na mjestu stručnog saradnika.


ANA MILJKOVAC
Rođena je 1967. godine u Nikšiću. Godine 1985. upisala Pedagošku akademiju, likovni odsjek, u Nikšiću, i apsolvirala 1987. Iste godine je upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo. Sa te akademije prepisuje se na FLU na Cetinju, školske 1989/90. godine. Diplomirala na FLU nа Cetinju, vajarski odsjek, 1999. u klasi prof. Pavla Pejovića. Izlagala je nа više samostalnih i grupnih izložbi u zemiji i inostranstvu. Član je ULUCG od 1998.

RAJKO SUŠIĆ

Rođen je 1971. u Nikšiću. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 1996. u klasi prof. Pavla Pejovića. Upisao poslijediplomske studije 1999. na istom fakultetu. Samostalno izlagao u Herceg Novom i Mojkovcu. Učestvovao na više kolektivnih izložbi. Živi i radi u Nikšiću.


BOJANA PAVIĆEVIĆ

Rođena je 1980. u Podgorici, Diplomirala je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 2005. Izlagala na više kolektivnih izložbi. Živi i radi u Podgorici.

MILIJA STOJANOVIĆ

Rođen je 1980, u Podgorici. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek. Izlagao na više kolektivnih izložbi. Član je ULUCG-a od 2006. Trenutno je na poslijediplomskim studijama na FLU na Cetinju, na vajarskom odsjeku.

 
VELIBOR-GARO PAVIĆEVIĆ
Rođen je 1977. u Podgorici. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek. 2001. Magistrirao na FLU na Cetinju 2005. Izlagao nа više samostalnih i kolektivnih izložbi.

MITAR ŽIVKOVIĆ
Rođen je 1975. u Zaječaru. Diplomirao je na FLU na Cetinju, odsjek vajarstvo, 2000. u klasi prof. Pavla Pejovića. Bio nа poslijediplomskim studijama u Ljubljani od 2001. do 2003. Učesnik na nekoliko grupnih izložbi skulpture i crteža. Živi i radi u Podgorici.


ZORAN OBRENOVIĆ

Rođen je 1962. u Kolašinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, vajarski odsjek 1989. Izlagao je na grupnim izložbama kao član Društva likovnih umjetnika Sarajeva. Živi i radi u Kolašinu.

SRDAN KOVAČEVIĆ

Rođen je 1933. u Dolovima, Danilovgrad. Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom 1955. Diplomirao je na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu 1960. Izlagao nа više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUCG i SLUJ od 1964. godine. Živi i radi u Podgorici.


LJUBODRAG MRDOVIĆ

Rođen je 1957. u Mojkovcu. Završio je Nastavnički fakultet u Nikšiću, odsjek likovno vaspitanje. Diplomirao na FLU u Sarajevu, odsjek vajarstvo u klasi prof. Koste Angeli Radovani i prof. Alije Kučukalića. Imao jednu
samostalnu i više kolektivnih izložbi. Bio član ULUBIH-a do rata i sa tim udruženjem kolektivno izlagao.
Član ULUCG od 2000. Od 1990. živi u Mojkovcu i radi kao predavač likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi.

TANJA TOPUZOSKA

Rođena je 1981. u Kolašinu. Diplomirala je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 2005. u klasi prof. Pavla Pejovića. Trenutno je na poslijediplomskim studijama na FLU, na vajarskom odsjeku. Imala je četiri samostalne i više grupnih izložbi. Član ULUCG-a od 2005. godine.


IVANKA-VANA PRELEVIĆ

Rođena je 1965. u Podgorici. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, 1990. Magistrirala nа Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na vajarski odsjek, 1995. godine u klasi prof. Miodraga Živkovića. Magistrirala na FPU u Beogradu, odsjek scenografije 2006. u kiasi prof. Geroslava Zarića. Imala je pet samostalnih izložbi, kao i više grupnih u zemlji i inostranstvu. Član ULUCG-a od 1992. godine. Zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao vajar od 1995. godine. Pored vajarstva, bavi se scenografijom, kostimom i lutkarstvom.

SUZANA PAJOVIĆ-ŽIVKOVIĆ
Rođena je 1970. u Nikšiću. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 1994. Diplomirala na FLU na Cetinju, vajarski odsjek, 2000. Diplomirala na FLU na Cetinju, odsjek grafika, studijski program grafički dizajn 2006. Magistrirala na FLU na Cetinju, vajarski odsjek 2008. Student na poslijediplomskim studijama FLU na Cetinju, nа grafičkom dizajnu. Imala sedam samostalih i više kolektivnih izložbi. Dobitnik je nagrada: Godišnja nagrada SKC-a za vajarstvo, Cetinje, 1998; Nagrada za umjetnički izazov, Budva Grad teatar, Budva, 2003.


TIJANA DUJOVIĆ- LIŠČEVIĆ

Rođena je 1964. godine. Srednju školu, odsjek dizajn, završila u Titogradu. Diplomirala je na Višoj primenjenoj školi u Beogradu 1985. godine. Diplomirala nа Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1990, na odsjeku keramike, predmet unikatna keramika, u kiasi prof. Mirjane Isaković. Godine 1990. upisala postdiplornske studije. Član ULUPUDS-a postala 1990. Član ULUS-a postala 1998, a
ULUCG-a 1999. godine. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade „Drago Đurović" na izložbi „Savremena crnogorska skulptura 2007". Dobitnik je značajnih nagrada u zemlji i
inostranstvu.

MIODRAG ŠĆEPANOVIĆ
Rođen je 1953. u Kolašinu. Diplomirao je na FLU u Beogradu, vajarski odsjek, 1983. u klasi prof. Miše Popovića. Imao je desetak samostalnih izložbi, a učestvovao je na više kolektivnih u zemlji i inostranstvu.
Član je ULUCG-a od 1990. godine. Živi i radi u Kolašinu. Dobitnik je nagrada: Za skulpturu u drvetu FLU, Beograd, 1983; Nagrada ULUCG "Lubarda, Stijović, Miiunović" za skulpturu 2003;
Prva nagrada za skulpturu "Paul Belmondo" na jesenjem Salonu u Parizu 2006.


ŽELJKO RELJIĆ
Rođen je 1976. u Bazelu, Švajcarska. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek u kiasi prof. Pavla Pejovića. Magistrirao na FLU Cetinje, vajarski odsjek u klasi prof. Milivoja Babovića. Imao je jednu samostalnu i i više grupnih izložbi. Član je ULUCG. Radi kao stručni saradnik na FLU na Cetinju. Dobitnik je nagrada: Nagrada FLU Cetinje za analitički crtež 1999; Nagrade ULUCG-a "Lubarda, Stijović, Milunović" za skulpturu 2008.

SAŠA STANIŠIĆ
Rođen je 1977, u Nikšiću. Diplomirao je na FLU na Cetinju, vajarski odsjek. Trenutno je na poslijediplornskim studijama na FLU na Cetinju, na vajarskom odsjeku. Izlagao na više kolektivnih izložbi. Živi i radi u Danilovgradu.