SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

Promocija knjige
Miraša Martinovića
SNOVI U DOKLEI


U Modernoj galeriji u Starom gradu 30. 09. 2008. godine održana je promocija knjige "Snovi u Doklei " poznatog crnogorskog književnika Miraša Martinovića.


Sa promocije knjige


Miraš Martinović

Promocija knjige je počela čitanjem odlomaka iz knjige Snovi u Doklei. Odlomke je čitala glumica Marija Vicković.


Marija Vicković

Ispred izdavača beogradske izdavačke kuće "Plavi jahač", o knjizi je govorila Nataša Marković.


Nataša Marković

Govoreći o knjizi Nataša Marković kaže da se radi o jednoj, po svemu, neobičnoj knjizi. Dalje ističe: "Možda je to poezija u prozi. Za mene je to jedan zanimljiv, sjajan ljubavni roman. On svjedoči o tri velike ljubavi Miraša Martinovića a to je ljubav prema ženi koju je on iskazao kroz dva lika - jedan starinski, jedan moderan Mirjam i Mariju. U ostalom jednoj Mariji je posvećena i ova knjiga. Zatim, ljubav prema Doklei, kao jednoj mitskoj priči o rimskom gradu koji je imao razne slojeve u svojoj istoriji i na kraju kao velike ljubavi prema Crnoj Gori... Drugo nešto što sam željela da kažem je nešto o ličnom glasu... Mislim da je Miraš uspio da pronađe taj svoj lični glas objavljujući nekoliko romana koji imaju antičke teme ili zaboravljene pejzaže Crne Gore... Ovo je četvrta knjiga iz tog "antičkog korpusa" Miraša Martinovića..."

Magistralni tok romana „Snovi u Doklei" čini ljubavna priča koja se desila u Doklei. No to je osnovni, ali ne i jedini tok romana. Ljubav se preselila u legendu, a legenda nastavila hod kroz vjekove. Ponavljala se, gubila obličja, katkad potpuno iščezavala da bi se ponovo javila u sudbonosnim trenucima po grad i zemlju. Taj hod prati romaneskna priča. Budući da je Doklea u opsadi, pripovjedača su zanimala i stanja njenih stanovnika - šta zapravo sanjaju kada su u opsadi, bez doticaja sa spoljašnjim svijetom.

Sam autor o tome kaže: "Šta sanjaju stanovnici tog grada, kad su snovi jedina nada, kad su snovi jedino oružje, kad su prekinute sve komunikacije, onda su ti snovi meni sami dolazili. Prosto sam ovako bez po muke te snove zapisivao, ispisivao i to je onako kao neka poezija sa nekih davnih i dalekih izvora. Dakle šta su sanjali stanovnici u Doklei dok su čekali da Goti osvoje grad, razore itd. Sljedeće je šta je sanjala junakinja moje knjige koja nosi tu ljubavnu priču, dakle njih sam stavio u poseban korpus... Dalje, šta je sanjao pisac koji je pisao ovu knjigu... sve te krize, svi ti snovi i to je jedan od tokova te knjige."

Kada se svih 115 glasova od kojih je napravljena knjiga (sa autentičnim imenima ljudi koji su živjeli u tom gradu, prenesenim sa kamenih stela, odnosno epitafa koje je specijalno za ovu knjigu prevo arheolog Jovan Martinović sa latinskog, grčkog i slovenskog) slije u jedna glas, u jednu lilčnost, onda se vidi da je grad Doklea glavna junakinja knjige.

Miraš Martinović je poznati crnogorski pisac. Prepoznatljiv je po knjigama koje tretiraju antičke teme sa prostora Crne Gore, poput Putevi Prevalise, Otvaranje Agruvijuma i roman Teuta koji je doživio dva izdanja i po kome je napravljena istoimena pozorišna predstava. Snovi u Doklei zaokružuju taj korpus, i sa prethodne tri knjige čine jedinstven literarni kvartet, kojim svoju zemlju otkriva na nov, osoben i jedinstven način. Prije ovih, Martnović je napisao romane: Jeretik, Posljednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci. Među nekoliko pjesničkih knjiga ističe se Mit o Trešnji, sa kojom je, kao dvadesetogodišnjak, ušao u književnost.
Putevi Prevalise su objavljeni u Italiji 2001. godine sa nalosvom Pitere di Montenegro (preveo Silvio Ferrari). Osim na italijanski, Martinovićeva djela su prevođena i na hebrejski, albanski i turski jezik.
Dobitnik je književnih nagrada Lazar Vučković i Oktobarske nagrade Herceg Novog, najvećeg prizaanja tog grada, u kome ovaj pisac živi.

Obraćanja autora posjetiocima
prezentacije u Budvi

Odlomak iz knjige "Snovi u Doklei"
čita glumica Marija Vicković