SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA


28.07.2008.

Promocija knjige
Eve Ras
"Divlji jaganjci"


U Moderoj galeriji u Starom gradu, pomovisana je knjiga “Divlji jaganjci“ beogradske glumice i književnice Eve Ras, prva promocija u okviru više njih koje planira da ima po crnogorskim gradovima.


Eva Ras

U uvodnom dijelu književna kritičarka Radmila Kunčer pokušala je da predstavi Evu Ras i njen književni rad. Ističući nagrade koje je književnica dobila za svoj rad, bila je prekidana u svom izlaganju, jer je Eva Ras dovela u pitanje vrijednost tih nagrada. Postavila je pitanje da li se zaista nagrade iz oblasti književnosti uvijek daju zbog stvarnog književnog kvaliteta nekog djela.


Književna kritičarka Radmila Kunčer

U nastavku književne večeri Eva Ras je dodirnula više tema koje su zastupljene u knjizi ali je glavni dio njenog pripovijedanja bio usmjeren na glavnog junaka knjige Davida. To je ustvari priča o njenom ocu, o njegovim patnjama, nadanjima, vjeri u Boga.

Na veoma zanimljiv način prisutnima je opisala životni put svoga oca. Od mladalačkih dana, preko upoznavanja sa njenom majkom, svog rođenja, do bježanja njenog oca od svih tih obaveza koje su ga zadesile u veoma mladim godinama svoga života. Opisala je i njegovo priključenje partizanskim jedinicama, zatim slučaj koji ga primorava da i odatle bježi i pada u ruke Njemaca. Kako se predstavio da je Jevrej završio je u koncetracionom logoru u Njemačkoj. Nakon svih strahota i preživljavanja u koncetracionom logoru, dospijeva u Sibir gdje ne pod mnogo boljim uslovima ostaje do Staljinove smrti.

Nakon svih tih patnji koje je preživio njen otac, po priči književnice, nije izgubio vjeru u Boga, već je još više bio pobožan jer je bio zahvalan što mu je Bog namijenio ulogu žrtve a ne onoga koji muči. Eva Ras je detaljno opisala njen susret sa ocem nakon više od dvije decenije. Bilo je priče i o karakternim crtama ostalih članova njene porodice i njihovim dovijanjima kako da prežive teško vrijeme.