SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     
 
JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA21. april 2008.

Prezentacija časopisa za književnost,
kulturu i društvena pitanja

ARS I PLIMAplus


Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja prezentacije.
Fotografije: Butua TeamSa otvaranja

ARS

Redakcija:
Mladen Lompar, glavni i odgovorni urednik
Aleksandar Bečanović
Balša Brković
Jelena Vujović
Božo Koprivica
Andrej Nikolaidis
Milan Popović
Milorad Popović, direktor
Ognjen Spahić
Pavle Soranović, zamjenik glavnog i
odgovornog urednika
Izdavač: Otvoreni kulturni forum -
Cetinje i Crnogorsko društvo nezavisnih
književnika - Podgorica


Jovan Nikolaidis i Mladen Lompar

"Istorijat "Ars-a" je makar za crnogorske prilike neobičan. Naime, prvi broj objavljen je 1986. godine, u izdanju Književne opštine Cetinje. Koncepcijom, dizajnom, krugom saradnika "Ars" je od samog početka, u inače sumornom provincijskom kulturnom miljeu Crne Gоrе, najavljivao jedan novi, moderniji senzibilitet, i veću otvorenost u odnosu na alternativne kulturne i političke koncepte. "Ars" je ubrzo postao jedini časopis iz Crne Gore koji je i u najširem kontekstu ondašnje Jugoslavije imao stanoviti renome ozbiljne književne publikacije. Uz to, krug oko ovog časopisa je anticipirao mnoga društvena i politička pitanja koja će početkom devedesetih eskalirati u najgore oblike balkanskog klerofašizma. Zbog svojih neortodoksnih stavova i "crnogorskog separatizma", "Ars" i njegov izdavač našli su se na udaru ondašnje komunističke oligarhije, pa je izlaženje časopisa prisilno obustavljeno prema direktivi Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.


Moderator Dragan Radulović

"Ars" je ponovno počeo izlaziti 1999. godine, kada je konačno sazrela jedna generacija književnika svjesna svojih vrijednosti i bez provincijskih kompleksa. U novoj redakciji "Ars-a", iz starog uređivačkog tima su ostali Mladen Lompar i Milorad Popović, ali glavni agens nove serije čine mladi pisci koji su se na književnoj sceni pojavili tokom devedesetih godina proteklog stoljeća: Balša Brković, Pavle Goranović, Aleksandar Bečanović, Jovanka Uljarević, Ognjen Spahić, Dragan Radulović, Andrej Nikolaidis... Upravo je s njima nova serija "Ars-a" proširila prvobitni tematski i žanrovski krug. Tako je u novoj seriji pored domaće i inostrane književnosti, likovne umjetnosti, teatra i društvenih pitanja, u značajnoj mjeri zastupljena pop kultura, film, različiti oblici umjetničkog izraza. No, kako je "Ars" prevashodno književni časopis, njegov glavni koncepcijski zadatak je da pored kritičke prezentacije savremene crnogorske književnosti i prevođenja inostrane literature uspostavi ponovnu saradnju sa piscima, publikacijama i izdavačima na prostoru jugoistocne i srednje Evrope. Učešće u projektu "Revija u reviji" je najbolje svjedočanstvo uspješnosti takve orijentacije.


Mladen Lompar

"Ars" sada izlazi redovno u dvomjesečnim sveskama. Posljednjih godina objavljeni su temati iz savremene slovenačke, hrvatske, bosanske i makedonske književnosti, priređene kratke antologije britanske i francuske priče, predstavljena mlađa poljska poezija, savremeni mađarski, ruski, italijanski, makedonski pisci... Specijalan broj uredili su članovi ЕХ JU PEN centra iz Amsterdama. U okviru projekta "Revija u reviji" česki "HOST" je prošle godine gostovao u "Ars-u". Objavljena je i Panorama crnogorske književnosti na engleskom jeziku."

   
(Pavle Goranović, ARS)

 


Jovan Nikolaidis

PLIMAplus

Urednik: Andrej Nikolaidis
Redakcija: Sanja Martinović, Aleksandar Bečanović, Nikola Nikolaidis, Ognjen Spahić
Direktor: Jovan Nikolaidis
Izdavač: Plima
Štampa: IVPE Cetinje

"U novembru 1996. pojavio se prvi broj časopisa "Plima plus", glasila na crnogorskom i albanskom jeziku. Pored priloga iz tada aktuelne politike, te lokalnih aktuelnosti, u njemu su svoje priloge počeli da objavljuju danas poznati crnogorski pisci diskontinuiteta.
Nedugo potom u "Plimi" je oživjela izdavačka djelatnost književnim ostvarenjima Balše Brkovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Aleksandra Bečanovića, Pavla Goranovića i drugih. U "Plimi" se rodila crnogorska žanr književnost.


Djelujući, usiovno rečeno, iz provincije, s ruba kulture, "Plima" je imala jasnu orijentaciju, strategiju i ljude da svemu tome dadu dovoljno drskosti, svježine i originalnosti, bez kompleksa stvarajući imidž inovatora i predvodnika mnogo toga u književnosti Crne Gоrе. Narasla do eminentnog crnogorskog izdavača koji traži svoj put van svoje domovine, "Plima" nije imala potrebu da mijenja svoju izdavačku politiku, jer je vizija njenog tima počesto išla ispred vremena, dajući mu obličje i pravac. Plima je prirodna pojava koja označava nadiranje. Tiha je, nenametljiva, ali -neumitna."


(Jovan Nikolaidis, Plima)