SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA


31.10.2008.
Poetsko veče
Vukmana Otaševića


Poetsko veče Vukmana Otaševića


Vukman Otašević

Vukman Otašević je rođen 1935. godine u Gornjoj Ržanici kod Plava. Gimnaziju je završio u Beranama i Peći, a fakultet žurnalistike u Beogradu. Napisao je knjige poezije "Molitve i šumorenje", "Protiv tišine", "Od zlata vješala", "Beskraj polje", "Balada o konjaniku","Izabrane pjesme", "Čaša plamena", "Luna kula", "Polimski noćnik", pet izdanja "Vijavice" (i šesto na rumunskom jeziku), tri Perona i dva izdanja zbirke "U tamnom krugu", kao i "Nostalgijom za cvijetom" (na itaijanskom).Poezija mu je prevođena i na ruski, francuski, engleski, njemački, španski, češki, poljski, bugarski, turski, grčki, kineski, jermenski, slovenački, makedonski i albanski jezik.

Dobitnik je više nagrada za poeziju "Risto Ratković", "Marko Miljanov", "Petar Kočić", "Laza Kostić","Sveti Sava", "Radovan Zogović", nagrada oslobođenja Nikšića "18. septembar" a dobitnik je i Velike internacionalne nagrade koju mu je na Festivalu svjetske poezije u Rumuniji 2001. godine, dodijelila Akademija poezije svijeta Istok - Zapad.


Moderator večeri bila je pjesnikinja Marijana Blečić


Stihove je govorila Stanka Rađenović Slavković

Pjesnikinja Marijana Blečić na početku poetske večeri saopštila je biografske podatke Vukmana Otaševića. Govoreći o njegovom stvaralaštvu ističe da je misaona komponenta u njegovim pjesmama sakrivena ispod pojavnosti, da ona dolazi ispod gustine slika i javlja se kada se ožive plastične vizije. Marijana Blečić kaže: "Uvjeren u suštinske vrijednosti i boženstvo vizija dozvoljava im da egzistiraju i postanu temelj negove sreće i vrijednosti... Inače svaka pjesma postiže univerzalni impuls i jasno govori o pjesnikovoj namjeri, strpljivoj i skoro matematički proračunatoj odmjerenosti svega onog potrebnog i za slikanje istine i za slikanje namjerne vizije..." U daljoj analizi ističe da je Otašević stvorio autentičnu poetiku koja je, bez obzira u kom se pravcu kretalo naše moderno pjesništvo, uvijek svježa i nova.

Autor je govorio o svom životnom i stvaralačkom putu, o određenim periodima svoga stvaranja, o današnjem stanju poezije i poetskih stvaraoca.

Prisutni na poetskoj večeri su posebno uživali slušajući stihove koje su govorili sam autor i Stanka Rađenović Slavković.

"Peroni"


"Nesanice"