SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA
20.11.2008.
Književno veče mladih crnogorskih pjesnika

 

U okviru proslave Dana opštine Budva, Javna ustanova "Muzeji, galerija i biblioteka" Budva organizovala je književno veče na kojem su čitali stihove mladi crnogorski pjesnici. Učestvovali su: Danilo Lompar, Miljan Nikolić, Dragana Tripković, Jelena Nelević Martinović, Marijana Blečić, Ana Pejović, Đorđe Šćepović, Đorđije Malović i Daliborka Dulić.
Književno veče su vodili Stanka Rađenović Slavković i Kristina Stevović.

 


Stanka Rađenović Slavković i Kristina Stevović


Učesnici književne večeri

 


Danilo Lompar

DANILO LOMPAR, je rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je knjige poezije: Dukljanski dvori i anđeosko lice bogova 1997, Mistična tišina bitisanja 1998, Tragovi ruža 1999, Svjedočenje noći 2000, Dodir bezmjerja 2001, Umaknuti bezdanu 2003, Biblijska tuga 2004, Tako su mislili pjesnici 2006, Neizlječivost sanjara 2008. Objavljivao je poeziju u mnogim časopisima, a najznačajniji su: crnogorski ARS, srbijanske Sveske i slovenački Dialogi. Zastupljen je u nekoliko antologija poezije. Član je crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

 


Miljan Nikolić

MILJAN NIKOLIĆ, rođen u Zagrebu 18. avgusta 1977, apsolvent je na Odsjeku za srpski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću.
Pjesme je objavljivao u časopisima i književnoj periodici. Svoje pismo objelodanio u litrarnim zbornicima "Dan poslije budućnosti" i "Fluid".
Priređivač je konceptualne knjige pjesama sa više autora pod nazivom "Predio u praskozorje", koja je u štampi...
Inače, kao što sam navodi, više poverenja ima u živo izgovorenu riječ, nego u ohlađeno slovo u kamenoj ploči, na listu papira, ekranu personalnog računara...

 


Dragana Tripković

DRAGANA TRIPKOVIĆ, rođena 26. aprila 1984. godine na Cetnju. Objavila zbirke poezije "Prevarena duša" 2000, zatim "Ljubav je kad odeš" 2005. godine u izdanju ulcinjske Plime, koja je imala i drugo izdanje 2006, te "Pjesme" u izdanju kuće "Antibarbarus" iz Zagreba. Poeziju * objavljivala u "Crnogorskom književnom listu" i časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja "Ars", kao i u časopisima za kulturu "Plima Plus", "Sarajevske sveske" i drugim. Poezija Dragane Tripković je dio brojnih antologija savremenog crnogorskog pjesništva. Student je dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Radi kao novinar redakcije za kulturu u ND "Vijesti" u Podgorici.

 


Jelena Nelević Martinović

JELENA NELEVIĆ (MARTINOVIĆ), diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Objavljivala u brojnim časopisima za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena "Jedna trećina" izašla je u edicji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Urednica je nedjeljnog dodatka "Dom" u ND "Vijesti".

 


Marijana Blečić

MARIJANA BLEČIĆ, rođena je 29.12.1977. u Tripoliju u Libiji. Objavljivala je poeziju u mnogim književnim časopisima i zbornicima: Književne novine - Beograd, Ulaznica - Zrenjanin, Jefimija - Trstenik, Mostovi - Pljevlja i drugim. Takođe, učesnik je značajnih književnih susreta na teritoriji Crne Gore i Srbije. Dobitnica je nagrada Spasoje - Pajo Blagojević, zatim Treće nagrade Risto Ratković za mlade pjesnike i više nagrada za pojedinačne pjesme. Trenutno je student poslijediplomskih studija. Živi u Nikšiću.

 


Ana Pejović

ANA PEJOVIĆ, završila je studije srpsko-hrvatskog jezika i južnoslovenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i, na istom Fakultetu, završava poslijediplomske studije iz oblasti crnogorske
književnosti.
Učesnik je mnogih domaćih i međunarodnih književnih susreta i manifestacija i dobitnik više nagrada za pojedinačne pjesme. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima nekadašnje Jugoslavije, kao i u antologijama zavičajne i ljubavne poezije. Prvu zbirku poezije „Poetika apsurda" objavila je 2006. godine, dok je druga u pripremi i biće objavljena do kraja tekuće godine.
Ana je zaposlena u nikšićkom Centru za kulturu i član je književne zajednice „Mirko Banjević".

 


Đorđe Šćepović

ĐORĐE ŠĆEPOVIĆ, rođen 6. aprila 1983. godine u Podgorici. Objavio je knjige poezije: Provincije spasa (2004), Molitva za Judu (2004), Раr riječi o Strahu (2005) i Apostol iz bloka A (2006). Laureat je Pivskih večeri poezije 2004. i Festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu 2005. Zastupljen u više književnih zbornika i časopisa. Član je Udruženja književnika Crne Gore. Živi u Podgorici.

 


Đorđije Malović

ĐORĐIJE MALOVIĆ, rođen je u Nikšiću 1981. godine. Zaposlen je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore kao asistent. Živi u Podgorici. Dobitnik je druge nagrade na Jugoslovenskom festivalu poezije mladih u Vrbasu, zatim druge nagrade na Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju i druge nagrade na Pivskim večerima poezije u Plužinama. Objavio je zbirku poezije Guščje pero u izdanju CID-a iz Podgorice, 2002. godine. U pripremi je druga knjiga.

 


Daliborka Dulić

DALIBORKA DULIĆ je rođena 1975. godine u Paraćinu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju (pedagoško teoretski odsjek) a studirala je i Klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sada je student postdiplomskih studija na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Objavljivala je radove u kjniževnom časopisu Ars, a 2006. godine objavila je poeziju u zbirci Fluid koja je predstavljala izbor iz savremene crnogorske poezije mladih. Knjiga poezije „Divlji um" objavljena je prošle godine u izdanju OKF. Pored pisanja poezije bavi se muzikom i novinarstvom. Do nedavno radila je u kulturnoj redakciji dnevnog lista Republika, objavljivala muzičku kritiku u dnevnom listu Pobjeda kao i intervjue sa mladim crnogorskim umjetnicima u mjesečnom časopisu Montenegro Family. Živi i radi u Podgorici.