SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

21.09.2008.

izložba slika
Snežane Nene Delić

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja izložbe.Sa otvaranja izložbe

U crkvi Santa Marija otvorena je izložba slika Snežane Nene Delić. Izložbu je otvorila Stanka Rađenović Slavković koja je i organizovala izložbu.


Stanka Rađenović Slavković

Likovni svijet Snežane Nene Delić produkt je kreativne upornosti zasnovane na ljudskom entuzijazmu i iskrenoj ljubavi prema umjetnosti.


Snežana Nena Delić

Autorka slijedi svoja nadahnuća spontano, intuitivno i dosljedno. Neopterećena akademskim likovnim dogmama, prepušta svoju ruku vođstvu trenutnog stvaralačkog impulsa i gradi vlastiti slikovni sistem na osnovu sopstvenog promišljanja i želje za umjetničkim izrazom. Sa duhom sklonim eksperimentisanju, istražuje svoje slikarske mogućnosti kroz različite likovne tehnike- ulje, akrilik i kombinovane tehnike.

Dok se tematski kreće u okvirima apstrakcije odnosno, od "asocijativnih" pejzaža do "čiste" apstrakcije, stilski reflektuje iskustva više likovnih poetika. Slike, koje su u svojoj osnovi aluzije na planinske pejzaže, sjedinjuju vizuelno iskustvo impresionizma i ekspresionističku egzekuciju, dok su slike "čiste" apstrakcije rađene u "polokovskom" maniru (dripping painting) rasipanja boje po platnu čime nastaju hromatski spletovi mrlja, tragova i linija koje se beskonačno šire u svim pravcima površine slike. Fokusirajući se na fenomen materije slike, autorka uzima boju za osnovni gradivni element kompozicione strukture i konstrukcije slike. Nanesena u pastoznim ili lazurnim tragovima, raznovrsnih poteza i jačina, boja stvara prave hromatske vrtloge koji se slažu u planovima i na taj način potvrđuju dvodimenzionalni karakter plohe slike.

Takva temperamentna izvedba čini da najsugestivniji efekat slika bude upravo njihova atmosfera, dinamika, brzina, opsjednutost pokretom, impulsivnost i instinkt.

Stoga, pravu vrijednost ovih radova ne treba tražiti u domenu vrhunske tehničke realizacije ili stilske uobličenosti, već u domenu prepoznavanja ličnih emotivnih stanja i unutrašnjih poriva te nastojanja da se ona transponuju kroz jedan kreativni čin u umjetničko djelo.

Slike Snežane Nene Delić nalaze put do srca svih što kao i ona vjeruju da je umjetnost iskonska potreba svakog ljudskog bića, a umjetnička djela izazov koliko za autora, toliko i za posmatrača.

Snežana Nena Delić (Berane, 1962.), diplomirala na Prirodno matematičkom fakultetu u Podgorici-odsjek matematika. Radi u gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici. Prvu samostalnu izložbu imala 2007. godine na Žabljaku.