SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJAIzložba slika:
DÜSSELDORF – TIVAT * ART COLLECTION

U Modernoj galeriji u Starom gradu 04.04.2008.god. otvorena je izložba DÜSSELDORF – TIVAT * ART COLLECTION.Sa otvaranja izložbe


Izložbu je otvorila direktorica Centra za kulturu Tivat Milena Radojević


Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.
Fotografije: Butua Team


UVOD U MOGUĆU (POTREBNU) STUDIJU

Donacija od 94 rada* pristigla iz Dizeldorfa zahvaljujući prijateljima - prijatelja Ivice Aranđusa, tivatskog slikara koji već 18 godina živi i stvara u ovom gradu, a nije zaboravio svoj Tivat, zalog je mnogo većih poduhvata od trenutno aktuelnog prezentiranja crnogorskoj likovnoj publici. Na njoj tek treba raditi, da bi u punom sjaju i značaju oplemenila već osvojeni prostor srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća - Luković, ali i mnogo širi, sudeći po prvim impresijama i imenima donatora -stvaraoca koji su već potvrdili svoj zenit u evropskim i svjetskim razmjerama. J. Bojs, Kristo, Diter Rot i Blum, čiji su radovi zastupljeni u ovoj kolekciji već su "ikone" savremenih evropskih likovnih dometa, što uz djela B. Švarcera, ali i dio donacije iz njegove lične kolekcije nešto starijeg datuma, predstavljaju kapital na kojem bi pozavidjele i mnogo ambicioznije sredine, potvrđenih referenci za odabir i prezentaciju vrhunskih dometa savremenog likovnog stvaralaštva.


Komesar donacije - tivatski slikar Ivica Aranđus


Tehnički, tu završavaju, ali i tek počinju dometi ovog projekta čije rezultate možemo samo naslućivati, vjerujući u dobar početak. Pred nama je dakle, materijal koji potpisuju 72 autora (2 nepoznata) svrstan u dvije cjeline. Lični pokloni 52 umjetnika (74 rada: slike, skulpture, objekti, fotografije i grafike) i poklon kolekcija od 20 radova, autora po izboru Bernda Švarcera.Prva odražava aktuelno stanje njemačke likovne scene danas. Zapravo i više od toga, jer sadrži i djela iz Bangladeša (Murshida Arzu Alpana), SAD (Robin Van Arsdol i Ovadia Alkara), Japana (Tatsuo Satori), Koreje (Ahn Hyun Ju) i Nigerije (Chidi Kvvubiri). Podrazumijevajuća i očekivana raznovrsnost tehnika, zastupljena u ovoj kolekciji, na izvjestan način iznenađuje uočljivom zastupljenošću fotografije, posebno novim dometima i tehnologijama, manje poznatim na našim prostorima (Thea VVeires), te upućuje i na značajnije vrednovanje ove vrste umjetnosti, obzirom na rejting koji ima u Evropi.Druga, koju vodimo kao posebnu donaciju B. Švarcera, interesantnija istoričarima umjetnosti, obiluje kuriozitetima (Beuys, Christo, Dieter Roth) ali i radovima umjetnika starije generacije, provjerene škole i nesumljivog kvaliteta, sa dva eksponata o čijoj se sudbini tek treba informisati (Kreuztragung 1880-90 i Perzijski rad - nepoznatih autora). U cjelini radi se o poklonu, ne samo dobre volje i razumijevanja umjetnika koje okuplja dizeldorfska likovna scena i ne samo iznimnog angažovanja I. Aranđusa, koji slovi kao komesar donacije, već prije svega, značajnom obogaćenju domaće likovne scene i ukupne kulturne baštine, u ovom času još uvijek nesagledivih dometa. To je posao koji tek predstoji, zadovoljstvo u koje se treba upustiti.

Prof. Neven Staničić*Priča o umjetničkoj kolekciji »iz Dizeldorfa za Tivat« (Diisseldorf-Tivat • Art Collection) u galeriju ljetnjikovca Buća - Luković započela je 2003. godine istoimenom izložbom uz učešće 10 umjetnika iz Njemačke i dogovorom o saradnji u narednom periodu. Začela se ideja o obimnijoj donaciji koja bi predstavljala temelj mogućeg Muzeja savremene umjetnosti u Tivtu sa radovima iz cijelog svijeta.