SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 
HOTEL "QUEEN OF MONTENEGRO" BEČIĆI

Izložba slika
Lidije KalođereU hotelu "Queen of Montenegro" 05. aprila 2008. god. otvorena je izložba slika Lidije Kalođere. Izložbu je otvorio Petar Perović.Otvaranje izložbeLidija Kalođera

       Sve slike su nastale u 2007 godini i rađene su akrilik bojama na papiru. Ni jedna nema ime jer svako u svakoj vidi nešto drugo, pa i ja kad više puta pogledam.

Lidija Kalođera

 


Izložbu je otvorio Petar Perović


Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom otvaranja ove izložbe.
Fotografije: Butua Team


       Živimo u civilizaciji koja je proizvod uma. Zato toliko ružnoće u našim urbanim krajolicima, u našim odnosima, gotovo u svemu. Čak i u djelima navodno umjetničkim, arhitektonskim, muzičkim, literarnim nema ljepote. Zašto je tako i mora li biti tako? Razlog je u činjenici da ogromna većina ljudi nije u stanju čak ni za tren da se oslobodi tiranije uma. Zato nikad i nijesu u vezi sa onim dubokim mjestom u sebi na kojem se rađa ljepota. Um ne može ni da prepoznaje ni da stvara ljepotu. Prepušten sam sebi, stvara grozote.       Lidija Kalođera je uspjela da otkrije izvor beskonačne kreativnosti u svojoj najdubljoj nutrini relativno pozno. Nije zastala, nije se uplašila, nije se pokolebala. Naprotiv, stala je vrijedno zahvatati u izvor i izlivati nevjerovatnu ljepotu pred začuđene oči.


       Viši red na njenim slikama proizilazi iz bezobličnog carstva svijesti, iz inteligencije cjeline postojanja. Moguće ga je uočiti, moguće je uskladiti se sa njim, moguće je biti svjesnim učesnikom u otkrivanju viših svrha koje se polako razotkrivaju. Ne može im se pristupiti putem razmišljanja. Moguće ih je osjetiti kada se oslobodite misli, kada se umirite, budete jako pažljivi, kada odustanete da ih razumijete ili objasnite. U času kad osjetite skriveni sklad shvatite da ste jedno sa njim, a kada to shvatite postajete svjesni učesniku svetosti života.


       Tako vam Lidijine slike mogu pomoći, kao i priroda, da ponovo postignete sklad sa cjelinom života.
Kada ste prisutni, kada je vaša pažnja potpuno usmjerena na sadašnji trenutak, prisutnost će uplivisati u sve što radite i sve to će se transformisati. Imaćete izuzetan kvalitet i snagu. To što radite ispunjava vas, radosni ste, postoji živost naročite vrste.


       Biti u sadašnjem trenutku je uslov za efikasnu akciju, slobodnu od svake negativnosti. Stanje predanosti svijesti otvara vertikalnu dimenziju visine - dubine. Nešto beskrajno vrijedno, što bi inače ostalo nemanifestovano, izdiže se iz te dubine. Zato umjetnik ne stvara nego dopušta da se kroz njega događa stvaranje. Tako donosi kreativne darove na svijet, čineći svoj život i živote drugih stalno novim, boljim, zdravijim, ljepšim,...

Petar Perović