SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     


Igor ŠtiksTekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja književne večeri.
Fotografije: Montenegrina TeamU književnom programu Grad teatra na Trgu pjesnika održano je književno veče pisca Igora Štiksa.


Književno veče Igora Štiksa


Igor Štiks

Igor Štiks rodio se 1977. godine u Sarajevu. Od 1992. živi u Zagrebu. 1996. počinje objavljivati kritičke tekstove o savremenoj proznoj i esejističkoj produkciji, te prevode i pjesme u "Vijencu", "Kolu", "Zarezu", "Quoi-umu", na Trećem programu hrvatskog radija i u sarajevskom časopisu "Lica". Priredio je knjigu izabranih priča Gorana Tribusona "Osmi okular" (Ceres, Zagreb 1998). S Daliborom Šimpragom uredio je antologiju nove hrvatske proze "22 u hladu" (Celeber, Zagreb 1999). Njegov prvi roman "Dvorac u Romagni" dosad je objavljen u Austriji (Folio Verlag,2002.), Sjedinjenim Državama (Autumn Hill Books, 2005.) i Španiji (Funambulista, 2005.). "Elijahova stolica" njegov je drugi roman, za koji dobija nagradu K. Š. Đalski za najbolju knjigu u Hrvatskoj za 2006. godinu. Prozni i esejistički tekstovi prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, turski, bugarski, makedonski, slovenski i grčki jezik. Doktorant je na Institutu za političke studije u Parizu i na Nortvestern univerzitetu u Čikagu.


Moderator večeri je bio Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće "Fraktura"

U razgovoru sa autorom učestvovao je i crnogorski pisac Dragan Radulović

O "Dvorcu u Romagni" (Durieux, 2000.): Zainteresiran intrigantnom sudbinom renesansnog pjesnika Enza Streccija, sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća mladi bosanski student, izbjeglica pred ratnim strahotama u njegovoj domovini, posjećuje dvorac Mardi nedaleko od Riminija. O tragičnoj sudbini pjesnika što je prije pola stoljeća glavom platio zabranjenu ljubav, mladi Bosanac saznaje iz priče starog redovnika, koji ga međutim iznenađuje i vlastitom poviješću. Stari je redovnik «naš čovjek», Talijan s otoka Raba, odakle je u burnim vremenima poslije Drugog svjetskog rata morao pobjeći iz sličnih razloga koji su upravljali i sudbinom renesansnog pjesnika. То је okosnica ovog vrlo zanimljivog i izuzetno napetog romana, strukturiranog poput sekvenci iz filmskog serijala «Kum»: svako poglavlje završava «cliffhangerom», do čijeg razjašnjenja najprije moramo upoznati novi zaplet iz paralelne priče. Događaji se u oba polovicom tisućljeća razdvojena životopisa postupno zahuktavaju, nad sudbinom obojice likova strepimo grizući nokte, dijelimo njihove patnje, i čudimo se koliko se sličnih stvari može dogoditi u dva toliko različita svijeta.

O romanu "Elijahova stolica" (Fraktura, 2006.) za koju je Štiks dobio nagradu K. Š. Đalski za najbolju knjigu objavljenu u Hrvatskoj 2006:

U svom drugom, dugo iščekivanom romanu Igor Štiks opisuje nesvakidašnju sudbinu austrijskog pisca na pragu pedesetih Richarda Richtera.

Nakon emocionalne krize i bračnog brodoloma glavni se junak, u proljeće 1992., iz Pariza vraća u rodni Beč, gdje pronalazi sakrivenu bilježnicu svoje majke. Šokantni sadržaj, napisan u dramatičnim okolnostima 1941. godine, stubokom mijenja Richterov život. Pisac odlučuje otkriti svoje korijene, a njegova ga potraga usmjerava u ratno Sarajevo kamo dolazi na samom početku opsade.

U svom kratkom boravku u Sarajevu proživljava najljepše trenutke u životu - strastvenu ljubav i iskreno prijateljstvo.
Međutim, njegov je život, kao i životi svih likova romana, određen sudbinom koju on, poput junaka grčke tragedije ne može izbjeći i na koju ne može utjecati.
U romanu Elijahova stolica Igor Štiks maestralno spaja intimnu dramu s bezvremenim pitanjima te kroz sudbinu jednoga čovjeka i kroz veliku ljubavnu priču, progovara ne samo o osobnoj tragediji već i o tragediji grada, naroda, kontinenta...
Bez sumnje, Elijahova stolica jedna je od onih malobrojnih knjiga koji se snažno urezuju u pamćenje i kojoj se treba vraćati.