SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 13. jul 2007.

Klavirski recital

250 godišnjica smrti Domenica Scarlatti-aVladimir Mlinarič, klavir
Vladimir Mlinarič

Vladimir Mlinarič je počeo učiti klavir u sedmoj godini života. Srednju školu završio je u Puli, u klasi prof. K. Kirac. Studirao je u Ljubljani, u klasi prof. Zdenke Novak, koja mu je prenijela tehniku škole L. Godovskoga (Godowski, Geiger-Eichhorn, Z. Novak). Svoje znanje usavršavao je u Beču, u klasi znamenitog L. Brumberga, učenika čuvenog H. Neuhausa, a potom na ljetnim majstorskim kursevima kod profesora A. Valdme, K. Bogina, L. Halman-Rusel… Veliki uticaj na njegov umjetnički razvoj imala je profesor B. Zakotnik, sa kojom je studirao inerpretaciju lieda.

Još kao student dobio je nekoliko nagrada (studentska "Prešernova nagrada"; prve nagrade na natjecanjima u Velenju - republičko, Dubrovniku - savezno i na dvorcu Zemono - međunarodno).

Bio je nagrađen i na međunarodnim takmičenju u Italiji (Lucca, Ragusa-Ibla). Koncertirati je počeo u rodnoj Puli 1981. Kao solist ili u raznim komornim ansamblima svirao je u većini europskih središta (Pariz, Miinchen, Torino, Milano, Firenze, Beč, Edinburgh, Bruxelles...), u SAD (VVashington, Cleveland, Mobile...), u Kanadi, Chileu i u Rusiji. Redovno nastupa na međunarodnim festivalima (Santander, Ljubljanski festival, Ohrid, Europamusicale...). Sudjelovao je sa poznatim umjetnicima (Pierre Amoyal, Igor Gavriš, Kurt Widmer, Nurit Pacht, Marcos i Bernarda Fink, Mirjam Kalin, Alessandro Svab, Jasminka Stančul...), a od osnivanja (1994.) član je tria Luwigana (dobitnici Betettove i Župančičeve nagrade). Izvodi i modernu glazbu, tako je prvi svirao djela I. Petrića, B. Leskovica, P. Ramovša i drugih.

Stručna kritika ocjenjuje ga kao profinjenog interpreta, koji u sebi udružuje akademizam i slobodnu fantaziju te ambiciju i ljubav za muziku. O njegovim izvedbama piše se da su precizne i pregledne, a o njegovom stilu da je diskretan i nenametljiv. Od 2002 djeluje kao profesor klavira na Akademiji za glasbo u Ljubljani.


PROGRAM:

L.349 D. Scarlatti

Sonata A-dur, K.323, L.95, Allegro
Sonata A-dur, K.24, L.495, Presto
Sonata d-mol, K.32, L.423, Aria - Moderato
Sonata G-dur, K. 146,, Allegro
Sonata D-dur, K.491, L.164, Allegro
Sonata G-dur, K.125, L.487, Allegro vivace
Sonata C-dur, K.420, L.52, Allegro
Sonata D-dur, K.397, L.208, Minuet
Sonata B-dur, K.441, L.539, Allegro

3 min. pauza

Sonata E-dur, K.20, L.375, Presto
Sonata D-dur, K.29, L.461, Allegro molto
Sonata d-mol, K. 1, L.366, Allegro
Sonata F-dur, K.445, L.385, Presto
Sonata d-mol, K. 9, L.413, Allegro
Sonata a-mol, К.З, L.378, Presto
Sonata h-mol, K. 377, L.263, Allegro
Sonata D-dur, К.ЗЗ, L.424, AllegroPodaci preuzeti iz kataloga koji je izdat povodom održavanja koncerta.