SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

STRING TRIO OF SEE
Miloš Petrović - violina, Srbija
Siniša Marković - viola, BiH
Neven Šverko - violončelo, Hrvatska

 

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja koncerta.
Fotografije: Montenegrina Team

Miloš Petrović muzičko školovanje započinje u Kraljevu u muzičkoj školi Stevan Mokranjac, u klasi profesora Zorana Ilića. Usavršavao se na majstorskim kursevima koje vodi profesor iz Moskve Irina Vasiljevna Svetlova.

U 9. godini,na poziv kompozitora i akademika SANU Stanojla Rajičića, prelazi u Beograd, u muzičku školu Kosta Manojlović u klasu profesora Dejana Mihailovića. Pokazuje izuzetnu nadarenost i lakoću u osnovnom i muzičkom školovanju, pa mu Ministarstvo prosvete odobrava ubrzano školovanje. Sa 13 godina (1995) upisuje, kao redovni student, Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mihailovića, a diplomira kao student generacije 1999 g. Iste 1999. godine na FMU u Beogradu upisuje postdiplomske studije u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, a primljen je i na studije u Londonu, u Guildhall School of Music and Drama, u klasi profesora Davida Takena.

Postdiplomske studije u Beogradu završava, s najvišom ocenom, 2000. g. i stiče zvanje magistra umetnosti-violina. Godine 2002. u Londonu završava redovne i postdiplomske stidije i stiče zvanje Bachelor of Music with First Class Honours. .

Milos Petrović osvaja prve nagrade na domaćim takmičenjima i to na : Festival muzičkih škola Srbije u Zaječaru ‘91, zatim takmičenje Petar Konjović ‘93. u Beoradu. Prvu nagradu osvaja i na međunarodnom takmičenju mladih violinista u Strezi-Italija (‘93). Dva puta je laureat Međunarodnog takmičenja violinista Premio Rodolfo Lipizer u Gorizi-Italija (‘96. i ‘01), kao i Međunarodnog takmičenja violinista Michelangelo Abbado u Sondriju-Italija (‘97), na kome je bio nosilac i specijalne nagrade za virtuozno izvođenje Paganinijevog djela. Dobitnik je i Oktobarske nagrade za mlade grada Beograda (‘93), Sheriff Prize for Violin (‘02), nagrade iz fonda Marije Mihailović (‘03), kao i drugih brojnih nagrada i priznanja.

Miloš Petrović ima preko 600 samostalnih koncerata i javnih nastupa po gradovima Srbije, Grčkoj, Kipru, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Engleskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj, kao i u SAD (države Alabama,Tenesi, Palata Ujedinjenih Nacija u Njujorku) i Rusiji (Moskva,Sant Petersburg,Vladimir). Nastupao je kao solista s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTB-a, Filharmonijom mladih i sa mnogim gudačkim ansamblima.Višegodišnji je koncert-majtor Gudača Svetog Đorđa.Od Novembra ’03, radi kao docent na Filološko-umjetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Siniša Marković ( Sarajevo/Podgorica), rođen 1976. u Sarajevu, gdje započinje svoje osnovno muzičko obrazovanje u muzičkoj školi Vojislav Vučković. Nakon više osvojenih republičkih i saveznih nagrada, u klasi profesora Đine Sagrestana, red. prof. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, 1990. godine odlazi u Školu za muzičke talente u Ćupriji, školi internatskog tipa, gdje nastavlja školovanje u klasi profesora Đerđa Zazrovića. U toku svog školovanja u Ćupriji ostvario je niz uspješnih koncertnih nastupa.

Sa 17 godina debitovao je kao dirigent kamernog orkestra škole za muzičke talente u Ćupriji

Studije nastavlja u Beogradu i Sarajevu u klasi red. prof. Dejana Mihailovića. Učesnik je brojnih master klasova kod renomiranih profesora kao što su Sreten Krstić i Milan Turković.

U ulozi sefa dirigenta Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope ostvario je nekoliko uspješnih koncerata i turneja na prostoru Ex. Jugoslavije i jugoistočne Evrope. U okviru orkestra član je gudačkog tria i kvarteta. Protekle godine u ulozi dirigenta simfonijskog orkestra mladih jugoistocne evrope ostvario je uspijesnu saradnju u vise koncerata sa crnogorskim violinistom Romanom Simovicem na koncertnom podijumu u Sarajevu i Tirani.

Nastupao je u BiH, SCG, Hrvatskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Danskoj itd….

1989 godine dobitnik je priznanja UNICEF.

Neven Šverko je rođen 6.12.1977. u Markovcu, opština Daruvar. Živi i školuje se u Zagrebu. Nakon završenog srednjeg usmjerenog obrazovanja u muzičkoj školi ("Funkcinalna muzička pedagogija, FMP") u Zagrebu (violončelo, klasa prof. Dobrile Berković-Magdalenić) upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora V. Dešpalja, te je diplomirao 2000. godine u klasi profesora Ž. Švaglića.

Od 1990.god. sudjeluje u radu Društvenog orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u Zagrebu pod ravnanjem maestra prof. I.Gjadrova ( nastupi u zemlji i inostranstvu). Povremeno sudjeluje u nastupima s Mostarskim simfonijskim orkestrom pod ravananjem maestra J.Degl'Ivellia (Mostar, Dubrovnik, Međugorje; 1994/1995). Brojni nastupi u u okviru djelovanja muzičke škole "FMP" (smotre gudača, dani škole, nastupi u HGZ-u i dr.). 1994.god. je nastupio kao solista uz pratnju orkestra pod ravnanjem maestra Z. Srzića. Odabran za (finale)sudjelovanja u takmičenju Glazbenog programa Hrvatskog radija u sezoni 1994. /1995. , kao i 1999/2000., "Radio-Podij"- natjecanje mladih muzičara. 1996.god.dirigovao je koncertom uz prigodni komerni orkestar i Mješoviti zbor crkve sv. Petra "Hossana". Iste godine nastupa i na XXII danima hrvatske glazbe u Zagrebu s praizvedbom skladbe L. Županovića uz klavirsku pratnju M. Petyo-Bošnjak. U okviru kulturnog programa "Godišnja spomen misa za pokojne umjetnike i kulturne djelatnike" izveo je svitu za violončelo (L. Županović) uz pratnju A. Klobučara na orguljama. Od 1997.godine honorarni je član Zagrebačke Filharmonije s kojom je iste godine sudjelovao u okviru turneje na Sardiniji. 1997. postaje član Hravtskog Komornog Orkestra . 1998. je nastupio na "22nd War Resistance International Triennal" u Poreču. Tokom 1996.-2002.godine nastupa kao solist ili uz pratnju orkestra u različitim gradovima Hrvatske te Slovenije (Poreč, Varaždin, Zagreb, Zlarin, Maribor i dr.). 1999. godine je otvorio samostalnim cjelovečernjim koncertom Rapske glazbene večeri. Iste godine održao je s kvartetom "Gradec" koncert - Poklon gradu- u Gradskom muzeju, Karlovac. Od 4.8. - 31.8.2000.godine boravi u Bayreuthu (Njemačka) i sudjeluje u radu "49 Young Artist's Festival". Kao predstavnik Republike Hrvatske sudjelovao je u radu Svjetskog orkestra mladih 2000.god.("Jeunesses Musicales World Orchestra 2000"), koji djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a i okuplja mlademuzičare svijeta. 2001/2002 god. ponovo je prihvaćen za sudjelovanje u turneji istog orkestra. Putem studentske organizacije podupire ideju za izgradnjom zgrade Muzičke Akademije u Zagrebu te je u tu svrhu održao nekoliko samostalnih koncerata u Zagrebu. Usavršavao se na orkestralnoj akademiji Berlinske filharmonije " Herbert von Karajan" u Berlinu.

1990., 1991. osvoja Prvu nagradu Rudolg Matz, Zagreb.

1994. i 1995. je osvojio Diploma di Merito, Alpe-Adria, Gorizia.

1994. I nagr5adu Zagrebačkog natjecanja učenika i studenata glazbe Republike Hrvatke, Zagreb.

1996. Diploma di Merito, Concorso internazionale "A. Marcosig", Gorizia.Pragram:

Johann Sebastian Bach

Goldberg Varijacije BWV 988
Obrada za gudački trio - Dmitry Sitkovetsky
u čast Glenn Goulda

Trio of SEE djeluje u sklopu Simfonijskog orkestra mladih Jugoistočne Evrope, sa sjedištem u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Rotari kluba.