SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

III koncert
FESTIVALSKOG ORKESTRA

Solisti:
Miloš Petrović - violina
Davor Novak - klavir
Roman Simović - violina
Goran Krivokapić - gitara


Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja koncerta.
Fotografije: Montenegrina Team

Miloš Petrović muzičko školovanje započinje u Kraljevu u muzičkoj školi Stevan Mokranjac, u klasi profesora Zorana Ilića. Usavršavao se na majstorskim kursevima koje vodi profesor iz Moskve Irina Vasiljevna Svetlova.

U 9. godini,na poziv kompozitora i akademika SANU Stanojla Rajičića, prelazi u Beograd, u muzičku školu Kosta Manojlović u klasu profesora Dejana Mihailovića.Pokazuje izuzetnu nadarenost i lakoću u osnovnom i muzičkom školovanju,pa mu Ministarstvo prosvete odobrava ubrzano školovanje.Sa 13 godina (1995) upisuje,kao redovni student, Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mihailovića, a diplomira kao student generacije 1999 g. Iste 1999. godine na FMU u Beogradu upisuje postdiplomske studije u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, a primljen je i na studije u Londonu, u Guildhall School of Music and Drama,u klasi profesora Davida Takena.

Postdiplomske studije u Beogradu završava, s najvišom ocenom, 2000. g. i stiče zvanje magistra umetnosti-violina. Godine 2002. u Londonu završava redovne i postdiplomske stidije i stiče zvanje Bachelor of Music with First Class Honours. .

Miloš Petrović osvaja prve nagrade na domaćim takmičenjima i to na : Festival muzičkih škola Srbije u Zaječaru ‘91, zatim takmičenje Petar Konjović ‘93. u Beoradu. Prvu nagradu osvaja i na međunarodnom takmičenju mladih violinista u Strezi-Italija (‘93). Dva puta je laureat Međunarodnog takmičenja violinista Premio Rodolfo Lipizer u Gorizi-Italija (‘96. i ‘01), kao i Međunarodnog takmičenja violinista Michelangelo Abbado u Sondriju-Italija (‘97), na kome je bio nosilac i specijalne nagrade za virtuozno izvođenje Paganinijevog djela. Dobitnik je i Oktobarske nagrade za mlade grada Beograda (‘93), Sheriff Prize for Violin (‘02), nagrade iz fonda Marije Mihailović (‘03), kao i drugih brojnih nagrada i priznanja.

Miloš Petrović ima preko 600 samostalnih koncerata i javnih nastupa po gradovima Srbije, Grčkoj, Kipru, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Engleskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj, kao i u SAD (države Alabama,Tenesi, Palata Ujedinjenih Nacija u Njujorku) i Rusiji (Moskva,Sant Petersburg,Vladimir). Nastupao je kao solista s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTB-a, Filharmonijom mladih i sa mnogim gudačkim ansamblima.Višegodišnji je koncert-majtor Gudača Svetog Đorđa.

Od Novembra ’03, radi kao docent na Filološko-umjetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

 

Davor Novak rođen u Podgorici ’77. god.

Niže i Srednje muzičko obrazovanje završava u Podgorici u muzičkoj školi “Vasa Pavić”. Već kao srednjoškolac osvaja zapažena priznanja i nagrade na Republičkom i Saveznom nivou (SRJ), od kojih se ističu -I nagrada na Republičkom i -II nagrada na Saveznom takmičenju (’95.god.).

1996 god. upisuje Muzičku Akademiju na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, iste godine izvodi solo recital u Podgorici koji predstavlja i njegov solistički debi.

U toku studija bio je polaznik međunarodnog majstorskog kursa u “Marijanskim Laznima” u Češkoj, gdje dobija počasnu diplomu, stipendiju i poziv na studije na Univerzitetu San Antonija u Saveznoj Državi Teksas (USA).

Diplomira na Muzičkoj Akademiji na Cetinju (sa prosječnom ocjenom 10 iz glavnog predmeta -klavir) gdje se trenutno nalazi na postdiplomskim studijama takođe u klasi prof. V. Bočkarjova.

Nastupao je širom zemlje i u državama regiona (Crnoj Gori -Podgorica, Kotor, Cetinje, Herceg Novi, u Srbiji -Beograd, Novi Sad, Niš, BiH –Sarajevo, Italiji -Siena).

Posebno su zapaženi njegovi solo recitali u CNP-u –Podgorica (u okviru redovne koncertne sezone), Kraljevskom Pozorištu “Zetski Dom” na Cetinju i u Kotoru, gdje ga muzička kritika prepoznaje kao već “formiranog” i veoma “perspektivnog” pijanistu.

Usavršava se u inostranstvu na seminarima eminentnih pedagoga: Boris Lvov, Maichele Campanella, Joakim Achucaro, Valery Grohovsky i mn. dr.

Veoma je aktivan i na polju kamerne muzike nastupajući sa: Nedeljkom Pejovićem, Romanom Simovićem, Zoranom Anićem…

Trenutno se bavi pedagoskim radom u Srednjoj Muzičkoj Školi “Vasa Pavić” u Podgorici.

Ovaj koncert predstavlja orkestarski debi Davora Novaka.


Roman Simović muzičko obrazovanje započinje u Muzičkoj školi za talente "Solomija Kruseljnicka" u Ljvovu u klasi Jurija Goljde, a nastavio u Umjetničkoj školi "Vasa Pavić" u Podgorici u klasi svog oca prof. Igora Simovica. 1998g. završava Muzičku Akademiju na Cetinju a već 2000g. postaje Magistar na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Iste godine Roman Simović upisuje "Masters Degree" -Aspiranturu na Moskovskom Državnom konzervatorijumu "P.Čajkovski" u Moskvi(klasa prof.Marine Jasvili).

Od osme godine koncertira sa mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima kao što su: Ljvovska filharmonija ,Kijevska Filharmonija i Simfonijskim orkestar RTV Ukrajine, kamerni orkestri RTCG, Horreum Margi, "Amadeus", "Moskovia", Gudači Svetog Đorđa, Franz Liszt, Camerata Bern, simfonijskim orkestrima: (Keshet Eilon,Israel), Poznanjska Filharmonija, Simfonijski orkestar Subotice, Vojvođanska Filharmonija, Praška filharmonija. Nastupa u salama: Boljsoj zal (Moskva), Mickewich holl (Poznan), Grand opera house (Tel-Aviv), Rudolfinum (Praga), Victoria holl (Ženeva). Redovno koncertira na festivalima kao što su: Bemus, Nomus, Sion Festival (Švajcarska), Dubrovačke Ljetnje Igre, Moskovska zima, Kotor Art, Bergen Festival (Norveška). Sarađuje sa istaknutim imenima kao što su : Shlomo Mintz, Itamar Golan, Julian Rahlin, Rohan De Silva, Eduard Grac, Igor Simović, Marina Jasvili, Mladen Jagust, Ratimir Martinović i mn.dr.

Roman Simović je pobjednik i laureat mnogih međunarodnih konkursa od kojih se izdvajaju: "Jaroslav Kocijan" (Češko-Slovačka ‘90) prva nagrada, "Petar Konjović" ‘93 i ‘95 (Beograd) dva puta Specijalna nagrada, Wieniawski (Poznan '01) Srebrna medalja, Yampoljski (Rusija '02) srebrna medalja, Sion-Valais (Švajcarska) ‘03 Srebrna medalja,Valsesia Musica 2004 (Italija) Zlatna medalja, prošle godine pobjeđuje na međunarodnom konkursu Rodolfo Lipizer (Italija), gdje dobija i dvanaest specijalnih nagrada.

Aktivni je učesnik master kurseva u Keshet Eilonu (Izrael),gdje svake godine radi sa najistaknutijim violinistima i pedagozima: Shlomo Mintz, Ida Haindel, Eduard Grach, Georgy Pauk, Petru Munteanu, Itzhak Rashkovsky, Yair Kless i mn.dr, takođe je bio učesnik kursa kod Pinchasa Zukermana u Kanadi 2006 god.

Radi kao docent na Muzičkoj Akademiji na Cetinju. Glavni je inicijator i vođa kvarteta “Rubicon”. Roman Simović svira na violini Gaetano Pollastri iz 1850 godine, koja mu je data na korišćenje iz kolekcije Keshet Eilon (Izrael).


Goran Krivokapić rođen u Beogradu -Jugoslavija 1979. god.

Započeo je muzičko obrazovanje u muzičkoj školi “Mićo Poznanović” u Herceg Novom, Crna Gora. 1993 upisuje “J. Slavenski” srednju muzičku školu u Beogradu gdje uči u klasi prof. Srđana Tosića, a ’97.g. upisuje se na FMU u Beogradu.

Nakon diplomiranja nastavlja školovanje u klasi prof. Huberta Kappel na “Hochschule fur music” u Kelnu, Njemačka. 2003.g. nakon diplomiranja sa počastima nastavlja studije u Cologne (Konzertexam) kod prof. Robero Aussel i upisuje postdiplomske studije na Konzervatorijumu u Maastricht-u, -Holandija u klasu prof. Carlo Marchione.

Goran Krivokapić osvaja prve nagrade na više internacionalnih gitarskih konkursa: “Petar Konjović” –Beograd (‘96), Internacionalni gitarski festival na Krfu –Grčka (‘97), “Andres Segovia” Granada –Španija (2000), “Michelle Pittaluga” Aleksandrija –Italija, “Rene Bartoli” –Francuska (‘01), “Koblen International Guitar Competition” –Njemačka, “Velez-Malaga” –Španija (‘03), “Fernando Sor” Rim –Italija (‘03), “Iserlohn International Guitar Competition” –Njemačka (‘04), “Alhambra” –Španija (‘04),

“Mauro Giuliani” Bari –Italija (‘04), “Ruggero Chiesa-Citta di Camogli” –Italija (‘04), “Guitar Fondation of America solo Guitar Competition” –Kanada (‘04), “Dr.Luis Sigall” –Čile (‘04)…

Kao solista Goran Krivakapić ja nastupao sa Slovačkim Kamernim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, Crnogorskim Simfonijskim orkestrom,

Čile Symphony Orchestra, Crnogorskim Kamernim Orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, i Turinskom Filharmonijom….

Nastupao je kao solista, kamerni muzičar, sa orkestrima i držao master-classes na gitarskim festivalima, muzičkim festivalima i u okviru koncertnih sezona u: Njemačkoj, Srbiji, Italiji, Crnoj Gori, Španiji, Austriji, na prostoru cijele ex Jugoslavije, Grčkoj, Turskoj, Čileu …

O njemu je snimljeno nekoliko dokumentaraca u produkciji RTVCG, TV Arte i za nekoliko radio stanica.

U prošloj sezoni snimio je CD za čuvenu diskografsku kucu NAXOS.

Program:

A. Vivaldi: L' Estate; L' Inverno
J.S.Bach: Koncert za klavir i orkestar
F-moll BWV 1056

  • Allegro Moderato
  • Largo
  • Presto

M. Giuliani: Prvi koncert za gitaru i orkestar A-dur ор.ЗО

  • Allegro maestro
  • Siciliana
  • Rondo alla polacca

N. Paganini - V.Stadler: La Campanella
J. Bizet - F. Waxman : Carmen Fantasia