SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

I KONCERT FESTIVALSKOG ORKESTRA

Dirigent:
Maestro Igor Simović, Crna Gora

 

Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja koncerta.
Fotografije: Montenegrina Team


Igor Simović


Jedan od najcijenjenijih dirigenata u bivsem Sovjetskom Savezu Igor Simovic je rodjen u Ukraini u porodici vec cuvenih muzicara.

Zapoceo je karijeru kao violinista sa samo 9 godina koju ce veoma uspjesno nastaviti kao cuveni dirigent od svoje 20-te godine. Na samom pocetku karijere dirigovao je u operskom teatru "J. Franko" u Lavovu gdje je premijerno pod njegovom dirigentskom palicom izveden balet S. Prokofijeva "Kameni Cvijet".

Igor Simovic je diplomirao na dva odsjeka, violinu i opersko-simfonijsko dirigovanje na muzickom konzervatorijumu u Lavovu, nakon cega zavrsava postdiplomske studije na Moskovskom Konzervatorijumu "P. I. Cajkovski" u klasi prof. L. Ginsburg.

Prekretnica u njegov karijeri predstavlja učešće na svesaveznom (SSSR) konkursu dirigenata u Moskvi 1971 god. gdje postaje dva puta laureat. Nakon velikog uspijeha na tim konkursima Igor Simovic počinje da nastupa u Moskvi kao gost-dirigent sa najboljim orkestrima u SSSR-u kao što su: Svetlanov, Kondrashin, Roždestvenski, orkestrom "Boljšhova Teatra", orkestrom Mrawinskog u Sankt Petersburgu, ako i orkestrima po cijeloj Istocnoj Europi do Srednjeg Istoka.

Dirigujuci orkestrima maestro Igor Simovic je saradjivao sa najvecim muzickim i umjetnickim imenima danasnjice koji ulaze u antologiju kao na pr.: David i Igor Oistrah, D. Bashkirov, V. Tretjekov, G. Kremer, N. Shtarkmann, S. Richter, L. Kogan, A. Edelman, R. Fain, E. Gilels, J. Menijuhin, M. Rostropovich, N. Gutman, J. Flier itd.

Njegova karijera je uvelicana bliskom saradnjom i prijateljstvom sa cuvenim Sovjetskim kompozitorima XX vijeka: D. Shostakovichem, A. Hachaturianom, A. Shnitkrom, A. Petrovim,D. Kabalevskim itd.

Od 1971.g. uz aktivnu koncertnu djelatnost bavi se pedagoskim radom sirom ех Sovjetskog Saveza, a trenutno je aktivan kao redovni profesor na predmetu dirigovanje na Univerzitetu Crne Gore, na Muzickoj Akademiji na Cetinju.Program:

L. Janaček: Svita
Moderato
Adagio
Andante con moto
Presto
Adagio
Andante

E. Grieg: Per Gynt - 2 stava iz drame
Smrt Oze
Igra Anitre


S. Barber: Adagio


D. Šostakovič: Kamerna Simfonia
Largo
Allegro molto
Allegretto
Largo