SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 22. jul 2007.

Belcanto - Gala

Evelyn Czesla - sopran, Njemačka
Lucia Napoli - mazzosapran, Italija
Baltazar Zuniga - tenor, Meksiko
Nico Wouters - bariton, Holandija
Jasna Tucović , Meri B. Radojčić - klavir

Operske i operetske arije i dueti


Tekst korišćen iz kataloga koji je izdat povodom održavanja koncerta.
Fotografije: Montenegrina Team 

Evelin Czesla - lirički sopran, rođena je u Njemačkoj. Pjevanje je, na „Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst" u Frankfurtu, učila kod poznatih profesora kao što su Gundula Janović, Hilde Zadek, Charles Spensera i Daniela-Luisa Williams-a.
Prvi angažman joj je bio u operi u Trira (Njemačka), gdje izvodi glavne djelove svog repertoara. Evelin

Czesla kao gost solista pjeva u raznim pozorištima, među kojima su Državno pozorište u Darmštatu, Državno pozorište Mainc, Princregententeatru u Minhenu, opera u Pragu i „Antiqen Festspielen" u Triru.

Evelin Czesla je od udruženja Richard Wagner iz Visbadena dobila školarinu. 2000. godine je, zajedno sa muzičarima Egonom Mihajlovićem i Toshinori Ozakijem, bila jedan od glavnih osnivača baroknog ansambla „Viaggio Musicale". Ansambl je više puta bio na njemačkom radiju.

U jesen 2007. godine Evelin Czesla i „Viaggio Musicale" će izdati svoj prvi CD sa pjesmama i arijama ranog baroka. Neke od važnih uloga sa njenog repertoara su Marceline (Beethoven, Fidelio), Armgard (Ofenbach, Les Fees du Rhin), Gretel (Hamperdink, Ivica i Marica), Blonde (Mozart, Entfuhrung aus dem Serail), Morgana (Handel, Alcina), Adina (Donizetti, L'Elisir d'amor), Euridika (Gluck, Orfeus i Euridica) i Popeja (Monteverdi, L'incoronazione di Poppea).

 

Lucia Napoli - mezzosopran je počela da svira violinu sa devet godina, a diplomirala je 2003. godine sa pohvalama na Konzervatorijumu iz Peruđe. Sa 16 godina je studirala Iton koral na koledžu Iton (UK), gdje je, sa Ralf Morettijem imala mogućnost da uči Bacha Monetti-a za osam glasova i engleski sakralni Koral repertoar. Sa dvadeset godina je počela da uči pjevanje kod Alana Bilarda. Diplomirala je sa pohvalama na konzervatorijumu Fermo 2006. godine. Bila je finalista na takmičenjima „Roero in Musica" (2002) i „Festiv' Arles" (2004.), osvojila je treću nagradu u kategoriji bez starosnih ograničenja na „Concorso Intemazionale Citta di Terni" (2004.) i drugu nagradu na „Concorso Internazionale Accademia del Teatro Citta di Cagli" (2006.). Studirala je „II Canto Solista" koji je organizovala Fondacija Artura Toscanini-ja u Parmi (2003.-2004.) koji je završila sa pohvalama: tokom studiranja je učila kod većeg broja dirigenata kao što su Beppe De Tomasi i Pierfrancesco Maestrini i pjevala je na nekoliko koncerata koje je organizovala Akademija Toscanini u Parmi, Pijaćenci, Ronkole di Buseto, Breša, Ferara. Već je pjevala za najvažnije Italijanske asocijacije pjevača: „Amici della Lirica di Bologna,, i „Amici della Lirica di Modena,, i „Amici della Lirica di Piacenza", „Circolo Culturale Girolamo Frescobaldi di Ferrara. 2005.godine je imala pjevački debi izvođenjem modemog oratorijuma „II miracolo di San Fiorenzo" u Fiuorencuola (Pijaćenca) gdje je dirigent bio Fabrizio Cassi. Studira i izvodi italijansku, francusku i njemačku kamemu muziku u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Pohađala je specijalizacijski kurs kameme muzike sa Daltonom Baldvingom (2006.).

Debitovala je ulogom Dido u operi „Dido & Aeneas" koju je napisao H. Percel, i ulogom Juno u operi „Acteon" koju je napisao M.A.Carpentier. Sarađuje sa važnim italijanskim ansamblima drevne muzike: Musica & Drama, DSG dirigenta Michel Vanelia i „Ricercare Ensemble" dirigenta Umberta Benedetti-ja Michelangela. Debitovala je u operi „I due Timidi" koju je napisao Nini Rota u ulozi protagonista u teatrima Tolentina, Polence i Koridonija.

Sledećeg juna će debitovati sa poznatom muzičkom grupom drevne muzike „La Venexiana" dirigenta Claudia Cavine za Monteverdi festival na Pončeli teatru u Kremoni, i izvodiće Vivaldijevu „Magnificat" i Karpentijerijev „Te Deum" u Parizu sa Kremonskim kapelnim horom i orkestrom.

 

Baltazar Zuniga - tenor. Rođen je 1974. u Meksiko Sitiju, studirao je muziku na Višoj muzičkoj školi na National School of Fine Arts u Meksiko Sitiju (I.N.B.A.). Studirao je kod Franciska Araiza, Simon Šauten, Carma Barbose, Karmen Bustamante, Masaaki Suzuki, Zeger Vandersteene, Nikolasa Mc.Geegan, Đulijana Gondeckija, Irvinga Gejdža, Vilijama Mateuzija, Đoakina Carelija, Laberta Zede, Glorije Banditeli, Roberta Balkonija.

2000. godine je nastavio studije vokalne tehnike i repertoara na Accademia del Teatro Citta di Cagli. Debitovao je u velikom broju uloga na Accademia Opera Festival.

1998. i 1999. godine je učestvovao na Pacifičkom muzičkom festivalu u Saporiju - u Japanu, gdje je imao koncerte i recitale u glavnim koncertnim halama i teatrima zemlje. Od 1998. izvodio je kamemu vokalnu muziku i njemačke lieder recitale u Meksiku, Nju Jorku, Njemačkoj i Italiji. Operetski debi je imao 1999. na Macedonio Alcala Theatre, Meksiko sa ulogom grofa Almaviva u Rosinijevom „Seviljskom berberinu". Od 2001. godine sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom Pezaro, orkestrom Pro-Arte Marche i Sinfonicom Marchigiana u sakralnom i oratorijumskom repertoara. Juna 2001. godine je kao solista učestvovao u Messa Jubilaei pod dirigentskom palicom Maestra Domenika Bartolućija sa Orkestrom Sinfonico iz Pezara u Pezari, Urbinu i Rimu.
Avgusta 2001. godine je sudjelovao u operi „II Viaggio A Reims" G.Rosinija u ulozi Zeferina e Gelsomini u sklopu Rosini Opera Festival-a, a u isto vrijeme je kod Maestra Alberta Zede u raznim ulogama učestvovao u Accademia Rossiniana.
Juna 2002. godine je pjevajući ulogu Florville-a u Rosinijevoj operi „II Signor Bruschino" učestvovao na Accademia Орега Festival del Theatro Citta Di Cagli.

2003. godine je pri Accademia Opera Festival u Cagliu, Italiji, igrao Testa u Monteverdijevoj „Combattimento di Tancredi e Clorinda", i Ferranda u Mocartovoj „Cosi fan Tutte". U Macaretiju je igrao Leandra u prvoj modemoj produkciji Paisijelove „L'Amore Ingegnoso" u pozorištima Matelike, Polemce, Areza i Tolentina. Decembra iste godine je igrao Nemorina u Donicetijevoj „Elisir d'Amore" na inauguracijskoj produkciji Koncertne sezone u Fermu, gdje ga je i kritika primjetno hvalila.

Svoj simfonijski debi kao solista, praćen Međunarodnim orkestrom Italije, je imao u djelu Karla Orfa „Karmina Burana" na Todi festivalu. 2004. godine je pri teatru Rosini igrao Ferranda u Mocartovoj „Cosi fan Tutte", i iste godine je je igrao Lurcania u Hendelovoj „Ariodante" na Accademia Opera Festival del Teatro Citta di Cagli.

Na Festivalu Emilia Romagna je juna 2004.godine pjevao Hajdnovu „La Canterina" i Pertijev oratorijum „La Passione".

Oktobra 2004. godine je kao solista izveo BWV 12. 106. 137. i 71. pod dirigentskom palicom Majkla Raduleska u Teatro Olimpico u Vićenci, Italija.
2005. godine je glumio Don Ottavia u Mocartovom „Don Đovaniju" i grofa Almaviva u Teatru Атауа u Irunu, sjevemoj Španiji.

Njegova najnovija izvođenja su Belmonte u Mocartovom „The Abduction from Seraglio" u Premenu i Kortini, sjeverna Italija.
U septembru je kao solista tenor izveo Mass u G-molu pod dirigentskom palicom Majkla Raduleska u Vićenci. U decembru će pjevati dio soliste tenora u Mesiji sa Orkestrom sjeverne Italije.
Janura 2006. je izveo Bastiana u Mocartovom „Bastiano i Bastiana" u Teatru Lauro Rossi u Macaretu.

Radio je sa dirigentima kao što su Alberto Zeda, Luka Ferara, Antonino Foljani, Klaudio Valjeri, Masaaki Suzuki, Simon Šauten, Nikolas Mc.Gigan, Filipo Ma.Bresan, Mišel Brešia, Stefano Segedoni, Ćincia Penesi i Paolo Faldi i režiserima kao što su Masimo Kataruza, Emilio Sagi, Elisabeta Kourir, Enriko de Feo i Dario Fo.

Nico Wouters je rođen u Holandiji, studirao je u Mastrihtu na „Conservatorium voor muziek".

1995-godine Wouters je priveo kraju svoje studije klasičnog saksofona, nakon čega je odlučio da uči opersko pjevanje kod gđe Муе Beselink i i g. Danijel-Luis Vilijamsa. 2001. godine Wouters je bio fmalista na „13eme Festival intemational de chant" u Marmandu (Francuska).

2006. je od udruženja Ričard Vagner iz Dasau-a osvojio školarinu Ričard Vagner.
Između 2000. i 2005. godine Wouters je bio angažovan u operi u Triru, Njemačkoj.

2005. godine je prešao u opersku kuću u Desau, kako bi mogao da sarađuje sa poznatim rediteljem Johanesom Felzenštajnom. Osim Trira i Desaa Wouters je pjevao i na ljetnjem festivalu u Bad Hersfeldu, ljetnjem festivalu Vajkeršejm, ЕХРО 2000. godine u Hanoveru, operi Zuid u Holandiji, Antikenfestspielen u Triru i u narodnom teatru u Rigi (Letonija).
Između velikog broja odigranih uloga kao svoje omiljene Wouters izdvaja: Don Alfonsa (Mocart, „Cosi fan tutte"), Leporelo (Mocart, „Don Đovani"), Don Pizaro (Betoven, „Fidelio"), Gotfrid (Ofenbah, „Rheinnixen"), Eskamilio (Bize, Karmen), Dreieinigkeitsmoses (Vejl, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny), Don Basilio (Rosini, Seviljski berberin), i Kaspar (Veber, „Freischutz"). U sezoni 2007/2008. MVouters će izvesti Varlama (Boris Godunov), Eskamilija (Karmen), Klingsor (Parsifal) i Banco (McBeth).

 

Jasna Tucović je diplomirala i magistrirala na FMU u klasi prof. Nevene Popović. Specijalizirala je kamernu muziku u klasi prof. Olivere Đurđević. Usavršavala se na majstorskim kursevima Paula Gulde i Pavela Nersesjana. Osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima kao solista i član kamernog ansambla:
II nagradu na Republičkom takmičenju učenika i studenata muzike u Beogradu 1989. godine, III nagradu u Strezi (Italija) 1991. godine, III nagradu u Rimu 1993.godine, II nagradu na takmičenju posvećenom Francu Šubertu u organizaciji EPTA Srbije u Beogradu 1997. godine i I nagradu na takmičenju Petar Konjović u Beogradu 1998. godine. Sarađivala je sa istaknutim domaćim i stranim umjetnicima i ansamblima i održala niz koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska). Učestvovala je na festivalima: BEMUS, Tribina kompozitora, Controcanto u Rimu itd. Docent je na Katedri za kamemu muziku FMU u Beogradu.


Meri Bojić Radojčić
je diplomirala i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje danas radi kao viši umjetnički saradnik na Katedri za duvačke instrumente. Bila je angažovana kao saradnik na majstorskim kursevima Aurela Nicoleta, Ljubiše Jovanovića, Knuta Sonstevolda i Vincenta Lukasa. Dobitnik je niza priznanja među kojima je Univerzitetska zahvalnica FMU, a proglašena je i za najboljeg klavirskog saradnika na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović 2002. godine. Bila je učesnik Međunarodnog čelo festa 2004. godine. Među umjetnicima sa kojima sarađuje su i Matej Zupan, Matjaž Debeljak, Ljubiša Jovanović i Vincent Lukas.

 

PROGRAM:
La Cenerentola - Aria Don Magnifico "Miei rampnlli femminini" - Rossini
La Cenerentola - Duetto Cenerentola/Ramiro "Un soave non so сhe"- Rossini
Lucia di Lammermoor - Aria Lucia "Regnava nel silenzio" - Donizetti
L' Arlesiana - Lamento di Federico - Cilea
Саrmen - Aria Саrmen "Habanera" - Bizet
Саrmen - Aria Micaela "Јe dis que rien ne m'epouvante" - Bizet
Саrmen - Aria Escamillo "Votre toast" - Bizet
Mignon - Aria Mignon "Connais-tu Ie pays?" - Thomas
Gianni Schicchi - Aria Lauretta "O mio babbino саro" - Puccini
Macbeth - Aria Banco "Studia il passo.o mio figlio" - Verdi
Rigoletto - Aria Duca "La donna в mobile" - Verdi
Rigoletto - Quartetto "Bella figlia dell' аmore" - Verdi