SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

04.08.2011.

GRAD TEATAR BUDVA


GRADSKO POZORIŠTE, PODGORICA

Astrid Lindgren

PIPI DUGAČARAPA

Režija: Nikola Vukčević

 

       U četvrtak, 4. avgusta, na sceni iza Osnovne škole "S. M. Ljubiša" održana je još jedna od uspješnih koprodukcija festivala "Grad teatar" iz 2000. godine, rađena u saradnji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, dječija predstava "Pipi Dugačarapa" u režiji Nikole Vukčevića a po poznatom tekstu Astrid Lindgren. Osim premijernog izvođenja 2000. godine, predstava je veoma uspješno izvođena i 2008. godine u okviru Grada teatra u ciklusu Teatar Budvanska renesansa / Pozorišni val.

 

 

 

       Nikola Vukčević je rođen 1974. godine u Podgorici. U oktobru 1998. godine diplomirao je fimsku i pozorišnu režiju u klasi prof. Vlatka Gilića, kao student Dramskog odsjeka Akademije umjetnosti – Novi Sad. Prije akademije je igrao u nekoliko predstava, napisao i režirao dvije drame, koje su izvedene u Podgorici i Beogradu. Studije režije upisuje 1994. godine. Tokom studija režira četiri kratkometražna filma (prikazana u zemlji i inostranstvu) i dvije predstave, od kojih se Olbijeva „ZOO priča“ (ispit sa treće godine studija) izvodila četiri sezone u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu (što je, u tom smislu, najveći uspjeh dotadašnjeg školovanja reditelja na AUNS). Diplomira TV dramom „Kraj igre“, po motivima isotimene Kortasarove novele. Nagrađen je Stipendijom Univerziteta u Novom Sadu, Stipendijom Ministarstva prosvjete Crne Gore, i uvršten u kategoriju najboljih studenata Novosadskog univerziteta za 1998. godinu. Nagrađen je od strane francuskih ministarstava kulture i omladine boravkom na najvećem svjetskom festivalu u Avinjonu. Bio je asistent-pomoćnik režije u pozorištima u Podgorici, Nikšiću, Novom Sadu i Beogradu. Pipi Dugačarapa je njegova prva profesionalna predstava nakon studija, koju je potpisao kao reditelj. Član je Odbora za film Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica. Kao umjetnik multimedijalnog rediteljskog obrazovanja i opredijeljenja, kao reditelj je učestvovao u pedesetak projekata: nagrađivanog cjelovečernjeg igranog filma „Pogled sa Ajfelovog tornja“, prikazanog na nizu relevantnih nacionalnih i međunarodnih filmskih festivala, od St. Petersburga (International Festival of Festivals St. Petersburg) do Ljubljane (International Film Festival Ljubljana), od Motovuna (International Film Festival Motovun) do Kanade (Kanadski Insttitut za film), od Španije do SAD; reditelj je oko deset pozorišnih predstava (prikazanih na festivalima, poput: Budva Grad Teatra, Infant, Exit i sl...), oko dvadeset polusatnih dokumentarnih filmova na Prvom programu RTVCG (TV serija „Ljudi i Ulice“ ), oko trideset TV reklama, kampanja, muzičkih spotova.

 

 

 

       U predstavi igraju: JELENA NENEZIĆ, IVONA ČOVIĆ, BRANKO ILIĆ, BOJANA KNEŽEVIĆ, PAVLE ILIĆ, MARTA PIĆURIĆ, ŽELJKO RADUNOVIĆ, STAŠA TOMAS, VESNA VUJOŠEVIĆ, DEJAN ĐONOVIĆ, ZOJA BEĆOVIĆ i IVO VUKČEVIĆ.

       Povodom 25-godišnjeg jubileja "Grada teatra" zarad najmlađe publike koja će pratiti dešavanja na ovom i svim drugim pozorišnim festivalima i u budućnosti, ulaznice za ovu predstavu se nijesu naplaćivale.

 

 


       Više o predstavi možete saznati iz priloga koji je napravljen
povodom izvođenja ove predstave 2008.godine u okviru Grada teatra.

LINK