SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

09.08.2011.

GRAD TEATAR BUDVA

 

KONCERT:
ORKESTAR GRADA TEATRA

Dirigent: Žan Rajs

 

       Na terasi hotela Mogren 9. avgusta nastavljen je muzički dio programa 25. jubilarnog festivala „Grad teatar“ nastupom orkestra „Grad teatar“ kojim je dirigovao poznati dirigent iz Brazila Žan Rajs. Festivalski orkestar „Grada teatra“, sastavljen od vrsnih muzičara uglavnom iz Crne Gore. Koncert se sastojao iz dva dijela. U prvom su izvođena klasična djela, a u drugom kompozicije Isidore Žebeljan i Zorana Erića rađene za koprodukcije "Grada teatra".

 

 

 

       Orkestar Grada teatra - dirigent Žan Rajs

Aneta llić- sopran
Žana Marinković- flauta
Borislav Čičovački- oboa
Petar Garić- klarinet
Miran Begić- violina
Peter Langartner- viola
Viktor Uzur- violončelo
Dankan Mektir- kontrabas
Isidora Žebeljan- klavir
Vjera Nikolič- udaraljke

Prve violine vodi Vilhelmas Čepinskis
Milena Vuković- violina
Miloš Bošković- violina
Vedrana Rašović- violina
Ana Živković- violina

Druge violine vodi Tanja Bogdanović
Dušan Rakonjac- violina
Ljubica Tomašević- violina
Igor Pejović- violina

Vođa viola Mihael Bereznicki
Ljiljana Blagojević- viola
Uroš Lapčević- viola

Vođa čela Igor Perazić
Eden Sekulić- čelo
Predrag Vujović- kontrabas

 

 

 

 

 

       Solisti:

Vilhelmas Čepinskis- violina
Peter Langgartner- viola
Mikhail Bereznitski- viola
Isidora Žebeljan- klavir
Aneta llić- sopran Žana Marinković- flauta

 

 

 

       Žan Rajs je umjetnički direktor i dirigent festivala "Muzika planina", i festivala "Brazil Instrumental Andradas e Versatilis Orchestra". Maestro Rajs je svoju master diplomu dirigenta orkestra i violiniste dobio na Andrews univerzitetu. Po povratku u Brazil bio je violinista glavnog simfonijskog orkestra u Sao Paolu i član gudačkog kvarteta "Paulista". Rajs je postavljen za direktora simfonijskog orkestra "Pocos de Caldas", orkestra mladih solista "Sao Paolo", simfonijskog orkestra "Americana", simfonijskog orkestra "Sao Jose dos Campos", a bio je i glavni gost-dirigent kulturnog simfonijskog orkestra i džez simfonijskog orkestra. Njegova posvećenost razvoju mladih muzičara dovela je do toga da se posveti profesuri na Centru muzičkih studija "Tom Jobim" u Sao Paolu i državnom muzičkom konzeravtorijumu "Pouse Alegre" u Minas Gerais gdje je bio postavljen za glavnog na odsjeku gudačkih instrumenata. Nedavno je vodio orkestar "Hot Music" festivala u Arkanzasu, stvarajući vezu sa sličnim festivalom "Muzika u planinama" iz Brazila. Oba festivaia se održavaju u gradovima koji imaju neke siičnosti po pitanju istorije i oba su planinska odmarališta sa toplim izvorima, koji su nekada bili kazino destinacije. Rajs radi na DMA na Univerzitetu Južnog Misisipija. Pomogao je velikom broju talentovanih mladih muzičara iz Južne Amerike da unaprijede svoje studije u inostranstvu. Od jula 2010. je umjetnički direktor i maestro Međunarodnog muzičkog festivala u Pampi.

 

 

 

 

 

 

 

       Isidora Žebeljan je rođena 27. septembra 1967. godine u Beogradu. Redovne i poslediplomske studije kompozicije završila je na Katedri za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u kiasi profesora Vlastimira Trajkovića. Tokom studija bila je član grupe mladih kompozitora „Sedam veličanstvenih", koja je na inovativan i nekonvencionalan način prezentovala svoju muziku. Od 1993. je radila kao asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju FMU u Beogradu, a od 2002. godine radi kao docent na istoj katedri. Isidora Žebeljan je do sada napisala 25 kompozicija za različite instrumentalne, vokalno-instrumentalne i vokalne ansamble: od kompozicija za solo instrument, preko kamerne i simfonijske muzike, do opere.
Za Grad teatar Isidora Žebeljan je komponovala muziku za pozorišne predstave: "Leons i Lena (1998), režija Dejan Mijač; "Jegorov put" (2000. -Sterijina nagrada za scensku muziku), tekst i režija Vida Ognjenović; "Bura" (2001) režija Slobodan Unkovski.

 

 

 

 

 

       Zoran Erić je muzičko školovanje započeo u najranijem djetinjstvu. Svirao je klavir i violinu, a diplomirao i magistrirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi S. Rajičića. Usavršavao se kraće vrijeme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu V. Lutoslavskog u Grožnjanu. Erićev opus obuhvata dva baleta, djela za hor, orkestar, solističku i kamernu muziku sa i bez žive elektronike na kom polju je aktivan i kao izvođač. Djela su mu izvodili ugledni domaći i inostrani izvođači u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji. Komponovao je za muziku za produkcije Grada teatra: "Banović Strahinja (1996), "San letnje noći (1997), režija Nikita Milivojević, "Antihona u Njujorku" (2000), režija Boro Drašković, "Don Krsto" (2007), "Kanjoš Macedonović (2011), režija Vida Ognjenović. Grad teatar je izdao CD "Parče sna" sa muzikom Zorana Erića.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA KONCERTA