SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

 

06.08.2011.

GRAD TEATAR BUDVA

 

TRG PJESNIKA

 

KONCERT:
HIGH VOLTAGE

 

       U subotu, 6. avgusta, na Trgu pjesnika je nastavljen muzički dio 25. festivala „Grad teatar“Na koncertu je nastupilo nekoliko najvećih svjetskih i crnogorskih umjetnika zajedno – Dankan Mektir, jedan od najznačajnijih kontrabasista svijeta, Peter Langartner – genijalni violista, profesor na Mocarteumu u Salcburgu, apsolutno ekstrovertno opredijeljeni umjetnik, Viktor Uzur, violončelista čiji koncerti i iskonska muzička čitanja pune koncertne dvorane Sjeverne Amerike, Bojan Martinović – jedan od najznačajnijih crnogorskih pijanista posebnog umjetničkog senzibiliteta i profesor na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, Petar Garić, klarinetista, član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Oleksej Molčanov, pijanista, docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet korepeticija i Mikhail Berezntsky, viola, profesor Čajkovski konzervatorijuma.

 

 

       Dankan Mektir, rođen u Engleskoj studirao je matematiku na Bristol Univerzitetu, prije nego što se priključio BBC-jevom Simfonijskom orkestru i Holandskom kamernom orkestru. 1982. je osvojio nagradu na međunarodnom takmičenju kontrabasa održanom na ostrvu Man i od tada često nastupao sa raznim orkestrima, od kojih su neki: orkestar akademije "St Martin in the Fields", Kraljevski škotski nacionalni orkestar, Engleski kamerni orkestar, Škotski kamerni orkestar, BBC-jev simfonijski orkestar, Koncertbegou kamerni orkestar, RTVE simfonijski orkestar i kamerni orkestar Lozane. Mektir je glavni profesor kontrabasa na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i na "Zurcher Hochschule der Kunste" u Vinterhuru. Od 2007. Dankan Mektir je profesor na Muzičkom koledžu kraljice Sofije u Madridu. Smatra se jednim od trenutno najznačajnijih kontrabasista svijeta.

 

 

       Peter Langartner je austrijski violinista koji je studirao na Mozarteumu-u u Salcburgu sa Jurgenom Geisom i Šandorom Vegom, a nakon što je dobio diplomu svira u Bernu sa Maksom Roštalom i na Visokoj muzičkoj škols u Kelnu te sa Peterom Šidioforn i Amadeus kvartetom, kao i sa Vilijamom Primrozom. Nakon što je završio studije, Peter Langartner je od 1982. do 1984. svirao solo na violi u Venecijanskoj operi; od 1996. do 2000. u orkestru Camerata Academica iz Salzburga sa Šandorom Vegom i Rodžerom Noringtonom; i od 1985. do 2001. u kvartetu Рго Arte, u Saizburgu, Danas svira na svim glavnim scenama širom Evrope, Njegove solističke ture obuhvataju: godišnjicu-Paganini u Italiji 1982, sa Ruđerom Rićijem; tura SAD-om 2000. sa Camerata Academica Salzburg; koncerti u Austriji, Italiji, Španijii i Njemačkoj sa solistima iz Beča. Učestvovao je u stvaranju velikog broja djela kamerne muzike sa brojnim muzičarima kao što su Tomas Cehetmajr, Benjamin Šmid, Vladimir Mendelzon, Sabina i Volfgang Mejer, Oli Mustoneno. On je rezidencijalni umjetnik na festivalu Allegro Vivo u Austriji, te profesor viole i kamerne muzike na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu«

 

 

       Viktor Uzur se predstavio kao solista i kamerni muzičar u velikom broju zemalja širom Evrope, u Aziji i Sjevernoj Americi, a sarađivao je sa kompozitorima kao što su Tikon Krenikov, Petris Vasks i Luis Nilson. Imao je koncerte i bio rezidencijlani umjetnik na festivalima u Austriji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Kanadi, Koreji, Latviji, Brazilu, SAD-u i bivšoj Jugoslaviji. Uzur predaje čelo na državnom Univerzitetu Veber u Juti. Magistrirao je na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, tokom tog vremena učitelji su mu bili A. Fedorčenko, D. Miler i N. Šakovskaja. U SAD-u je radio sa Bernardom Grenhausom, Lin Harel, Karterom Brejom, Majklom Flaksmanom, Piterom Vajiijem i Dejvidom Starkvederom. Ima doktorsku diplomu sa državnog univerziteta u Mičigenu gdje je učio sa Suren Bagratuni. Uzur je osnivač i direktor Bonevil festivala kamerne muzike u Americi.

 

 

       Bojan Martinović diplomirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. U junu 2002. godine završio redovne studije a iste godine započeo magistarske studije takođe u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Pedagošku karijeru započeo je kao profesor u Srednjoj nnuzičkoj školi Kotor, gdje je proveo dvije godine, Od Marta 2003. angažovan je u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi svog profesora Vladimira Bočkarjova, na predmetu klavir, studijska grupa Klavir. Tokom 2002.god. i 2003.god. usavršavao se u Beču, u klasama prof. Christoph Bernera, odnosno prof. Noel Floresa. Pored svoje solističke karijere, kao koncertni pijanista, intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima.

 

 

       Petar Garić, klarinetista, član Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

 

       Oleksej Molčanov rodjen je 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc.Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof.Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je pijanističke nagrade, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju Lisenko u Lavovu 1984.godine.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi istaći turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V.Muravskim. U periodu 1988-1992.godine. Molčanov i Muravski snimaju impozantan broj audio-vizuelnog materijala za Radio i Televiziju Ukrajine. Dobitnici su nagrade Nova imena. Oleksej Molčanov je sarađovao i sa Savezom Kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).

U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. Više puta snimao je za RTVCG.

Docent je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija.

 

 

       Mihail Bereznitski - „Zaslužni umjetnik Rusije“, osvajač brojnih prvih nagrada na međunarodnim konkursima, po riječima Rodiona Ščedrina „jedan od najvećih svjetskih violista“, Mihail Bereznitski spada u sami vrh svjetske umjetničke muzike. Kroz dugogodišnju saradnju sa umjetnicima poput Jurija Bašmeta, Gidona Kremera, Viktora Tretjakova, Natalije Gutman, Aleksandra Rudina, Bereznitski je izgradio svoj profesionalni i umjetnički status kao muzičar čija interpretacija dubinski prodire u doživljaj ideje kompozitora. Mihail Bereznitski je profesor na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi.

Rođen je u Moskvi u porodici muzičara. Započeo je muzičke studije sa 6 godina (u klasi I.M. Vaninskaje). 1985. je diplomirao sa pohvalam na dječijoj muzičkoj školi i primljen je na Moskovski državni kozervatorijum pripremni koledž, a 1989. na državni Moskovski konzervatorijum Čajkovski (u klasi profesora N.G. Beškina i M.S. Glezarova). 1996. je diplomirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Iako je nastavio da svira violinu u to vrijeme je počeo sa usavršavanjem drugog instrumenta – viole. 1996. je započeo post-diplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu kao violista kod profesora Y. Bašmeta (1996-1998). Kao solista i kamerni muzičar učestvovao je na velikom broju festivala u Rusiji, Latviji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Južnoj Koreji i drugim zemljama. Među njima se izdvajaju poznati festivali kao što su “Decembarske večeri” posvećene S. Rihteru i “Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Međunarodni muzički festival Bat” u Engleskoj. Mikail Bereznitski je u Rusiji premijerno izvodio kompozicije kao što su Sonata in sol N. Rota, “Viola I klavir” M. Najmana, “Viola u mom životu” M. Feldmana, “Concertino d'Ete” D. Milhauda, “Fantazija” J. Boumana, Sonata R. Klarka i druge.

Svirao je u poznatim muzičkim dvoranam: Velika i Mala dvorana Moskovskog konzervatorijuma, Međunarodni moskovski umjetnički centar za izvođenja, koncertna hala Čajkovski, Velika i Mala sala filrhamonije St. Petersburga, Velika hala Poznana filharmonije (Poljska), Konzerthaus (Berlin), Kammermusiksaal der Philharmonie (Berlin), Cite delamusique (Pariz) itd. Svirao je sa izvanrednim muzičarim kao što su G. Krmer, A. Lubimov, K. Blaher, V. Lobanov, V. Tretjakov, N. Gutman, Y. Bašmet, A. Rudin, N. Štarkman, Y. Franc itd. Snimao je na radiju i televiziji. On je dobitnik nagrade na tri međunarodna takmičenja: prvo mjesto na V. Belinijevom međunarodnom takmičenju kamerne muzike (violina, 1990.), treće mjesto na L Tetrisovom međunarodnom takmičenju za violu (Ostrvo Men, 1997.) i pobjednik Bašmetovog međunarodnog takmičenja iz viole (Rusija, 1997.).