SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

GRAD TEATAR BUDVA

16. jul 2011.
Crkva Santa Marija

IZLOŽBA SLIKA TATJANE MANEVE
"ČETIRI GODIŠNJA DOBA"

 

 

       U subotu, 16. jula u crkvi Santa Marija otvorena je izložba mlade makedonske slikarke Tatjane Maneve, pod nazivom “Četiri godišnja doba”. Izložbu je otvorio pijanista Bojan Martinović.

 

 

 

 

Autorka o ovoj izložbi ističe:

“Ovaj se ciklus bavi poznatim i rasprostranjenim subjektima – vizuelnim iskustvom metamorfoze događaja iz prirode koji su posledica smjene godišnjih doba. Proljeće, ljeto i jesen su predstavljeni subjektivno, kroz herbalne, cvjetne, voćkaste i dendrološke motive koji nam kroz bliže posmatranje omogućavaju da primjetimo apstraktna nebeska tijela.

Radi se o nebeskim pejzažima i svjetlucajućoj mrtvoj prirodi nadrealnih granica, lišenih svih vrsta “genius loci”, koji su stvoreni zbog svoje finoće, visoko poetične tenzije i ravnoteže između relanosti i impresije, koji u isto vrijeme shvataju muziku svjetlosti, podjelu i nanovo spajanje sopstvenih akustičnih izvođenja, bez predavanja osjećaju poniznosti.

Vegetativni motivi su simbol solarne i drevne vatre. U isto vrijeme oni prikazuju i skriveni htonski svijet, nude razumjevanje drugog aspekta promjene godišnjih doba baziranog na uskrsnuću.

Sve u svemu, najvažniji i najjednostavniji simbol bez kojeg ne postoji ni jedno djelo umjetnosti, omogućava nam ne samo da osjetimo neopažljivo u prirodi, već i da se zaljubimo u određene fascinacije, sa svom  njihovom mirnoćom i nadmoćnošću.”

Dijela su izvedena tehnikama akvarel, akrilik i suvi pastel.

 

 

 

Tatjana Maneva je rođena 1978. u Bitolu. Diplomirala je 2002. na Fakultetu lijepih umjetnosti u Skoplju. 2004. je dobila master na grafičkim umjetnostima sa grafičkim dizajnom.

Samostalne izložbe je imala u Bitoli, Skoplju, Parizu, Gostivaru, Stipu, Podgorici, Tivtu i Berlinu.

Dobitnica je sledećih nagrada: Nagrade potrošača na Internacionalnom bijenalu štampe, Seul, Južna Koreja, 2006, Nagrade za mladog autora na Internacionalnom trijenalu grafičke umjetnosti, Bitolj, Makedonija, 2009, Nagrade za mladog autora na Svetskoj galeriji umjetnosti na papiru, Skopje, Makedonija, 2010, Počasno pominjanje na Internacionalnom bijenalu grafike i štampe, Bharat Bhavan Indija, 2011.