SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

17.08.2011.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Izložba slika

MILA SKRAČIĆA
"POGLED U BUDUĆNOST"

 

       U srijedu, 17. jula u crkvi Santa Marija otvorena je izložba poznatog hrvatskog slikara Mila Skračića "Pogled u budućnost". Na otvaranju je govorio Stanko Papović, dugogodišnji urednik Likovnog programa Grada teatra, Maja Munivrana, sekretarka za kulturu grada Splita i Ivan Knežević, jedan od najpoznatijih hrvatskih ekonomskih stručnjaka, čijim zalaganjem je u najvećoj mjeri došlo do realizacije ovog projekta.

 

Otvaranje izložbe Mila Skračića u Budvi 2011. godine
Sa otvaranja izložbe

 

Mile Skračić
Mile Skračić

 

       MILE SKRAČIĆ rođen je 1933. godine u Murteru. Školu za primijenjenu umjetnost i pedagošku akademiju završio je u Splitu, a akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Višekratno studijski boravi u Parizu. Od 1956. godine izlagao je na 75 samostalnih izložbi i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je niza nagrada za slikarstvo, a djela mu se nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama širom svijeta. Predavao je slikarstvo i crtanje akta na odsjeku za likovni odgoj i likovne umjetnosti filozofskog fakulteta u Splitu. Živi i radi u Splitu.

 

Stanko Papović
Stanko Papović

 

       Stanko Papović je o Skračićevom djelu zapisao: "Prvu veću samostalnu izložbu maestro Mile Skračić priredio je u Splitu prije 63 godine. Tada se predstavio sa petnaestak enformelističkih slika u Salonu „Galić”. U tom vremenu na prostoru bivše SFRJ enformelisti su još bili Mića Popović i Branko Filipović- Filo. Filipović je do kraja svog života ostao vjeran enformelu. Figuracija Mila Skračića kako kaže Nela Žižić izašla je iz enformela, posjeduje nadrealističku iracionalnost i ekspresionističku osjećajnost. Nije vezana za dogođaje iz realnog života. Skračić poslednjih godina u svoje prizore uvodi nove likove koji potsjećaju na „vanzemaljce”, koji se kreću brzinom svjetlosti. To nijesu ni ljudi ni roboti, već mehanizovani zombiji. To su nadrealni kolopleti koji se kreću ka vasioni. I izložba u Budvi nosi naziv “Pogled u budućnost“, koja nagovještava budućnost čovječanstva. Od prve izložbe u Splitu do ove u Santa Mariji in Punta imao je 75 samostalnih, najveći broj u gradovima Hrvatske, ali i u poznatim galerijama Anversa, Novog Sada, Stutgarta, Montrea, Tuluza, Pariza, Minhena, Diseldorfa. Prije ove prve izložbe u Crnoj Gori u aprilu ove godine izlagao je u Studio galeriji u austrijskom Klagenfurtu.“

 

Maja Munivrana
Maja Munivrana

 

       Maja Munivrana, sekretarka za kulturu grada Splita izrazila je zadovoljstvo zbog veoma značajne saradnje koja je uspostavljena između Budve i Splita. Napomenula je da je već kroz manifestaciju Grad teatar ostvarena ta saradnja i da je već bilo gostovanja iz Splita kroz razne segmente ovog festivala. Organizovanje ove izložbe, po riječima Maje Munivrane, je vrhunac te saradnje, jer se radi o velikom slikaru, velikom umjetniku, profesoru Milu Skračiću.

 


Ivan Knežević

 

       Ivan Knežević je istakao da se osjeća veoma srećan što je ponovo ovdje u ovom prekrasnom ambijentu, a veoma zadovoljan što je u prilici da prezentuje velikog hrvatskog i splitskog slikara Mila Skračića, koji je ove godine dobio i nagradu grada Splita. Po njegovim riječima napravljen je pomak u saradnji i ovo je još jedan dokaz da je kultura iznad svega. Iz tih razloga, Ivan Knežević je izrazio zahvalnost organizatorima i svim ostalima koji su na bilo koji način uložili napor i enegriju da se otvori ova izložba.