SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

GRAD TEATAR BUDVA

 

Zgrada na Trgu pjesnika

Izložba:
BODY OF DIGITAL

 

       Izložba "Body of digital" otvorena je 30. jula 2011. godine u novom prostoru u zgradi na Trgu pjesnika. Svoje radove su predstavili: Danijela Mršulja, Damir Hodžić, Boris Abramović i Ivan Šuković.


 

       U katalogu koji prati ovu izložbu za “Body of Digital” se navodi da je to interdisciplinarni rad u kojem, kao predmet umjetničkog izražavanja, umjetnici koriste ili „manipulišu“ digitalnim formama u cilju predstavljanja komparativnih vrijednosti organskog i elektronskog sistema koji funkcioniše u jednoj vrsti simbioze sugerišući na mogućnost da održi našu pažnju, da pozove do iskustva stvaranja, ojača hitrost mašte kao načina da se dođe do istine prirode i samim tim porijekla umjetnosti. Izložba predstavlja radove u kojima se prepliću fikcija i pseudo dokumentarno. Izložbu čine različite digitalne forme (video, digitalne grafike, fotomontaže) koje konceptualno tretiraju pitanje povezivanja tehnologije i ljudskog tijela.

       Digitalni umjetnički izraz i upotreba novih formi, u našem društvu reflektuju subkulturno i subverzivno djelovanje u umjetnosti, pa zahtjevaju drugačiji pristup u odnosu na konvencionalne forme. Akademski umjetnici Danijela Mršulja, Boris Abramović, Ivan Šuković i Damir Hodžić trasiraju svoj umjetnički put, koristeći ovakav izraz i forme, pažljivim odabirom prostora i koncepta izložbe u kojoj učestvuju, pa je “Body of Digital” za njih izazov za prezentaciju svojih do sada neotkrivenih digitalnih promišljanja.”

 

       Danijela Mršulja je predstavila rad “Stolica za Ai Weiwei-a”.

       Rođena je u Kotoru 1979. godine. Diplomirala je 2005. i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo. Trenutno je na Umetničkim doktorskim studijama na istom fakultetu. (više biografskih podataka možete pročitati na sajtu Montenegrina)

 

 

       Performans je izveden prvi put 14. maja u Beogradu. Po riječima Danijele Mršulje performans Stolica za Ai Weiwei-a je njena reakcija na nedavno hapšenje kineskog umjetnika Ai Weiwei-a od strane kineskih vlasti. Hapšenje kineskog umjetnika izazvalo je negodovanje i javnu osudu mnogih svjetski poznatih umjetnika i političara koji vjeruju i bore se za slobodu umjetničkog izražavanja. Na našim prostorima, performans Danijele Mršulje je bio jedini javno iskazani protest protiv hapšenja i primjer podrške poznatom umjetniku.

 

 

       Sva "krivica" poznatog kineskog umjetnika je bila što je reagovao na ograničavanje ljudskih sloboda u Kini. Tek nakon tri mjeseca je oslobođen uz zabranu komunikacije sa medijima i svojom publikom.

       Umjetnica Danijela Mršulja je u okviru svoje samostalne izložbe "Simulakrum" u vremenu od 16-28. maja 2011. u galeriji "Zvono" u Beogradu priredila i projekciju 101 fotografije Stolica za Ai Weiwei-a. Na taj je način kao i zatvaranjem galerije na jedan dan, 25. maja 2011, pridružila se akcijama koje su u to vrijeme pokrenute širom svijeta sa ciljem oslobađanja kineskog umjetnika.

 

 

       Zajedno sa grupom crnogorskih umjetnika predstavila je svoj rad na festivalu Grad teatar u okviru zajedničke izložbe pod nazivom "Bodi of digital". Danijela Mršulja se predstavila sa pomenutom projekcijom Stolica za Ai weiwei-a, u kojoj su dodate nove fotografije. Kako naglašava Danijela Mršulja, ponovno izlaganje ovog rada ima za cilj da se još jednom skrene pažnja na pitanje ljudskih i umjetničkih sloboda.

 

 

       "Performans Stolica za Ai Weiwei-a je konsekvenca mog promišljanja o dešavanjima na našoj likovnoj sceni i moj poziv da se cjelokupni kulturni i likovni milje uključi u svjetske tokove i probudi iz lažne sigurnosti koju pružaju ćutanje i ignorisanje aktuelnih pojava u svijetu umjetnosti danas" - kaže Danijela Mršulja.

 


       Hodžić Damir predstavlja ulje na platnu, 50×50, iz 2010. 

       Rođen je 1979. godine. Završio Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju (slikarstvo).;

 

 

 

 

 

 


       Boris Abramović predstavlja video instalaciju „Missing body“, 2011. 

       Rođen u Titogradu 1978. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti (odsjek grafika) 2005.;

 

 

 

        Ivan Šuković predstavlja foto instalaciju „Pile of paste (1928-1977)“ iz 2011. 

       Rođen u Podgorici 1981. godine. Diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Magistrant na Fakultetu za medije i komunikacije, odsjek Digitalne umjetnosti (Beograd).

 

 

 

 

 

 


       Ovakav vid umjetničkog izražavanja, privukao je pažnju posjetilaca.

 

 

 

Pogledajte kratke video zapise kako biste stekli vjerniju predstavu o izloženim radovima.
Prvi video zapis se odnosi na radove Danijele Mršulje, Damira Hodžića i Ivana Šukovića.
Drugi video zapis je odvojen zbog zvučnih efekata koji su vrlo bitni
za prikaz instalacije Borisa Abramovića.

VIDEO I

 

VIDEO 2