SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

31.07.2010.

GRAD THEATRE CITY BUDVA


Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd

Milena Bogavac

DRAGI TATA

Reditelj: Boris Liješević

 

       U subotu 31. jula na sceni između crkava održana je predstava JDP-a "Dragi tata" po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Borisa Liješevića. Ovom predstavom je nastavljen ciklus posvećen budvanskom stvaraocu, reditelju Borisu Liješeviću.Reditelj: Boris Liješević
Dramaturg: Miloš Krečković
Scenograf: Aljoša Spajić
Kostimograf: Maja Mirković
Kompozitor: Nevena Glušica.Uloge:

MALI: Vanja Ejdus
BANE: Slobodan Pavelkić
FILIP: Srđan Timarov
MARINA: Cvijeta Mesić
KSENIJA: Jelena Ćuruvija-Đurica
AJA: Milena Ražnatović
CRNI: Srđan Pantelić
POŠTAR: Slobodan Tešić
SOCIJALNA RADNICA: Katarina Gojković
       MILENA BOGAVAC je spisateljica, dramaturškinja, slem pesnikinja.
Rođena u Beogradu 1982. godine. Aposolvent Fakulteta dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju. Od 1999. godine radi kao pisac, dramaturg, scenarista, performer i asistent režije u okviru avangardne trupe DMS (Drama Mental Studio), čiji je jedan od osnivača. Neki od projekata ove trupe su: Toržestvo Šaljapinu (Narodno pozorište); playflashbeck@beton (Beton hala teatar); Tišina (izvođena širom Evrope); 442 (Klub Spunk Nacionalne biblioteke Hrvatske, Zagreb); Yes to art (ulična manifestacija otvaranja 36. Bitefa); Bezdan i Bezdan update (izvođeni širom Balkana kao dio projekta «Mir u izgradnji»); JMBG i drugi.

       Izvedene i/ili objavljene drame:
North Force (Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac, DMS), Crvena: seks i posledice (Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac, DMS), TDŽ ili Prva trojka (objavljena u časopisu Teatron), Svi drugi (jednočinka predstavljena u Nacionalnom teatru, Oslo, kao deo omnibusa 11. septembar na kom je radilo šestoro studenata dramaturgije iz Srbije i Norveške; kao radio drama snimljena na Radio Beogradu 2), The Overperformance (jednočinka pisana na engleskom; predstavljena u okviru projekta EUROPA AM PARK Teatarskog  bijenala, Vizbaden, Nemačka), Fake Porno (omnibus pisan sa J. Bogavac, M. Pelević i F. Vujoševićem; Bitef teatar, režija: Jelena Bogavac), Dragi tata (nagrađen prvom nagradom na konkursu JDP-a i Gorenja za najbolji savremeni dramski teskt; pre premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čitan na festivalima u Lidsu i Londonu, kao i na Hot Ink festivalu u Njujorku, SAD).

       Prvu zbirku pod naslovom Ekonomsko propagandna poezija objavio joj je SKC u Novom Sadu. Dobitnica nagrade «Josip Kulundžić» za «izuzetan uspeh u oblasti pozorišta» na Fakultetu dramskih umjetnosti 2003.  Stalna saradnica BITEF teatra. Članica Projekta NADA za razvoj dramskog teksta, i jedan od osnivača sajta www.nova-drama.org koji se bavi arhiviranjem najmlađih dramskih dela sa ovih prostora.
BORIS LIJEŠEVIĆ

       Rođen u Beogradu 1976. Gimnaziju završio u Budvi. Godine 1999. apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik, a 2004. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju.

       Kao asistent režije radio na predstavama Jagoša Markovića, Bora Draškovića, Ljuboslava Majere, Omar Abu el Ruba i nekoliko godina sarađivao na predstavama Tomija Janežiča.

       Režije: Nikolaj Jevrejinov, U kulisama duše, Kristofer Fraj, Feniks, Teatar 'Promena', Akademija umetnosti Novi Sad; V. Šekspir, Dva viteza iz Verone, Amatersko pozorište 'Zmaj' Irig; B. Nušić, Opštinsko dete, Narodno pozorište Kikinda; Fedor Šili, Beograd– London (u okviru projekta Beogradske priče 04), SKC Beograd; Dejvid Harover, Prisustvo, Atelje 212 Beograd; L. Hibner, Greta stranica 89, ...O PREDSTAVI:

       Dragi tata je napisan u Beogradu, 2003. godine. Drama je razvijana godinu dana, na različitim radionicama, u okviru Projekta Nova drama (NADA), u Narodnom pozorištu. Prevedena je na engleski jezik. U tom je prevodu predstavljena na javnom čitanju tokom Nothern Exposure Writers festivala, u Lidsu u Velikoj Britaniji. Na konkursu Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Gorenja za najbolji savremeni dramski tekst, drama je nagrađena prvom nagradom. Čitana je i u londonskom pozorištu Blue Elephant, kao i na festivalu Hot Ink koji organizuju Njujorški univerzitet i dramsko odeljenje fakulteta Tisch School of Arts.
       Reditelj BORIS LIJEŠEVIĆ je o predstavi rekao: Mislim da su Sara Kejn i Rejvenhil napravili iskorak u prikazivanju nasilja. U Očišćenima kada se zavesa digne već je sve puno nasilja, a još uvek se ništa nije dogodilo... Mislim da je nasilje posledica nečega što se dešava u sferi grubosti duha kada gubimo sami sebe, ali za Dragag tatu to je manje važno. Važna mi je njena lična nada, i ta nada učini da se dogodi preokret na kraju. Mislim da ona u ovom komadu vjeruje, vjeruje i na kraju, ona svojom vjerom dovede tatu. Nasilje u našem društvu posledica je gubitna vera, nade i duha. Nasilje koje se javlja u savremenim, domaćim komadima proizlazi odatle, to je socijalno, empirijsko, u svojoj osnovi, političko nasilje, dok je recimo, kod Sare Kejn metafizičko nasilje. Te okolnosti su nas udarile u kvintesencu bića, a kad se ona promeni dobija se nasilje, nenormalnost.