SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

17.08.2010.

GRAD THEATRE CITY BUDVA


Teatre en vol, Italija

B.A.U. (Brigata di Armonizzazione Urbana)

 

       U utorak, 17. 08. na sceni između crkava održan je pozorišni spektakl Teatra en vol iz Italije "B.A.U.".Umjetnički projekat: Theatre en vol i Denis Kabaćo
Direkcija: Theatre en vol
Pozorišne mašine: Pućio Savioli i Nelson Leon-Osorio
Kostimi: Luisa Leda
Zvuk: Đovani Kampus
Svijetlo: Antonio Grandi


Teatar en vol Italia
       Izvođači: Marijapaola Kordela, Mauricio Đordo, Alfredo Pulja, Pućio Saviola, Masimilijano Valente, Valerija Vargiju


Teatar en vol Italia


Teatar en vol Italia


Teatar en vol Italia


       Potvrđujemo, uskrsnuće takođe dolazi kroz našu sposobnost da mrtvim objektima udahnemo nov život! Bizarne mašine, koje su napravljene od starog, odbačenog materijala, oživljavaju i odzvanjaju u rukama spretnih perkusionista Brigade urbane harmonizacije. Sekretarica, radnik, kuvar, čistač ulice i seljak mehanički rade u budućnosti iako je društvo još uvijek veoma savremeno. Zvuci njihovih instrumenata mogu praviti harmonije, ali oni sami nisu u mogućnosti da ih razumiju, jer su previše zaokupirani ritmom svog posla i svog individualizma. Sve što proizvode su smeće i zvuk, i to sve dok se prema njima samima, izmorenim, ne budu ponašali kao da su smeće bačeno na veliku deponiju. Paradoksalno će tek tamo, pod vođstvom skitnice-majstora, iznova otkriti svoju istinsku ljudsku dimenziju. Skitnica-majstor je već savladao umjetnosti oživljavanja predmeta..., pa će tako i njima vratiti život. Sa svojim novim prijateljem-majstorom stari radnici/mašine prave, tu pred očima publike, veliku i bizarnu pokretnu, zvučnu mašinu, sa kojom će da krenu da "harmonizuju" druge svijetove. Ovo je ukrtako priča na kojoj se bazira performans BAU-a, pozorišta i ritma javnog prostora. Nova produkcija Theatre en vol je imala svoj debi u novembru 2008. u sklopu projekta "Un'Isola in Festival", koji je finansiran od strane Ministarstva kulture, u organizaciji Autonomne regije Sardinije, a tehničku koordinaciju je uradila Fondacija "Teatra Liriko" iz Kaljarija.

       Performans je svojevrsni nastavak evro-mediteranskog projekta "Medi'Djinns Percus" koji, pod direkcijom asocijacije ARTECO iz Marselja, uključuje mlade umjetnike iz Francuske, Italije, Libana, Maroka i Tunisa. Projekat je fokusiran na urbane zvuke perkusija, već pozantih kao muzički fenomen zahvaljujući grupama kao što su "Tambours du Bronx" ili "Stomp". Zvuk grada je u Sardiniji obogaćen zvucima prirode, sela i zajednica, ritualnom harmonijom posla povezanom sa zemljom, procesijama i feštama.

       Brilijantni rezultati koje su mladi učesnici razvili u radionicama, a koji su dosta vremena proveli u sviranju dok se nisu pronašli, pa su između ostalog i otkrili iluminantnu "sinfonia per una trebbiatrice" (simfoniju za uništavanje mašina), izvedenu u Baradili (OR) tokom festivala "Sogni a Spazi Aperti", doveo je do koncepcije ovog novog performansa; Brigata di Armonizzazione Urbana, skraćeno B.A.U., u stvari je performans baziran na urbanim perkusijama, na radu uličnog pozorišnog izvođača i na konstrukciji pozorišnih mašina od starog, korištenog materijala.

       -Theatre en vol je do današnjih dana najvažnija pozorišna trupa iz Sardinije koja se bavi urbanim pozorištem, otvorenim i drugim nekonvencionalnim pozorišnim scenama – jedinstvena je umjetnička laboratorija koja je postigla veliku reputaciju i širom svoje zemlje i na Evropskim scenama. 1989. godine su ih osnovali Pućio Savioli i Mišel Krejmers, i od tada je trupa predstavljanjem svojih visoko umjetnički kvalitetnih izvođenja, zainteresovala široku i raznoliku publiku. Njihov repertoar je kombinacija eksperimetalnog pozorišta i energije ulične umjetnosti u svom najboljem ruhu. Glumci rade sa mašinama – sofisticiranim i originalnim spravama koje je dizajnirao i napravio Pućio Savioli – i oslanjaju se na više stilova i tehnika, idući od glumačkog teatra i upotrebe vatrometa, akrobacija, i instalacija scena, sve do ogromnog vizualnog dojma. Krajnji rezultat je dramatični jezik koji je ujedno groteskan, ironičan, romantičan, absurdan i nadrealan, i koji podstiče susret raznolikih gledalaca različite starosne dobi, kulturnog i socijalnog statusa.

       Sve produkcije su rezultat dugogo procesa istraživanja raznih evropskih tradicija kao i eksperimentisanje sa novim formama umjetničkog izražavanja kroz upotrebu i kombinaciju različitoh stilova i jezika. Iz ovog razloga, javna izvođenja mogu biti adaptirana u različite kontekste kao što su, na primjer, seoski vašari, avangardne i ulične umjetničko-pozorišne festivale, i dalje uspjevajući da sačuvaju svoju umjetničku spontanost i svide se široj publici.Tekst preuzet sa sajta Grad teatra.