SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

18.07.2010.

GRAD THEATRE CITY BUDVA

Veče Šopena

VESNA ĐOKIĆ, klavir

 

       U nedjelju, 18. jula, u hotelu Mediteran, održan je pijanistički koncert u čast svjetskog jubileja 200 godina od rođenja Frederika Šopena, jednog od najznačajnijeg predstavnika muzičke kulture Poljske. Nastupila je crnogorska pijanistkinja Vesna Đokić, laureat Takmičenja crnogorskih pijanista - "Frederik Šopen˝, koje se održalo u maju 2010. godine u Podgorici.


Vesna Đokić


       Koncert Vesne Đokić je realizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske.

       Vesna Đokić je završila Muzičku Akademiju na Cetinju (klase profesora Borisa Kraljevića i Vladimira Bočkarjova), nakon čega je specijalizirala studije klavira na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Trenutno priprema doktorat na istom fakultetu.

       Među brojnim nagradama i priznanjima na domaćim i međunarodnim takmičenjima, najnovija je i nagrada na ˝Takmičenju crnogorskih pijanista - Frederik Šopen˝, koje se u Podgorici u maja ove godine, a koja joj je donijela i koncert na Fakultetu muzičke umjetnosti u Poznanju (Poljska) koji će biti upriiličen u oktobru 2010. godine.

       Na koncertu koji je održan u bečićkom hotelu "Mediteran", Vesna Đokić je izvela sljedeće kompozicije: Nokturno op.9 br.1 b-mol, Etida op.10 br.5 Ges-dur, Poloneza op.44 fis-mol, Mazurka op.30 br.2 h-mol, Sonata op.58 h-mol.


Godina Šopena

       Svjetska muzička scena ove godine obilježava 200 godina od rodjenja poljskog romantičara, pijaniste i kompozitora Frederika Šopena (1810-1849), jedinstvene pojave u istoriji klavirske muzike čija se djela neprocjenjive vrijednosti i ljepote rado slušaju na svim meridijanima.

       Poljska je 1. januara započela zvanično obilježavanje "Godine Šopena" u Želazovoj Voli, mjestu gdje je 1810. godine rodjen Šopen.

       Tokom jubilarne godine najavljeno je oko 1.200 koncerata, izložbi, filmskih projekcija i pozorišnih predstava posvećenih Šopenu, rano romantičarskom  autoru prefinjenih nostalgičnih kompozicija koje raskošnom skalom emocija  podjednako dodiruju savremenog čovjeka kao i brojne prethodne generacije.

       Nizom muzičkih dogadjaja Poljska predstavlja Šopena kao romantičnog heroja 2010. godine.         Za mnoge sinonim klavirske muzike, klavirski virtuoz Šopen rodjen je 1. marta 1810. godine u Želazovoj Voli, mestu udaljenom od Varšave oko 80 kilometara. Vrlo rano počinje da stvara, od njegovih 166 dela mladalački opus obuhvata 12 etida koje je napisao u Poljskoj u kojoj je proveo prvih 20 godina života.

       U Francusku se seli 1830. godine, u Pariz, gde je i umro 17. oktobra 1849. godine u 39. godini, posle dužeg bolovanja od tuberkuloze. U Francuskoj gdje i pored teške bolesti svira prihvaćen od strane najeminentnijih umjetnika i publike, nastaju njegove prve balade, prelidi, poloneze, valceri, sonate i druga sveska etida, vrhunci pijanističke literature.

       Virtuozni Šopen u svojim delima oslobodio je prste pijaniste svakog ograničenja. Njegove mazurke i poloneze, igre starog poljskog plemstva, pronijele su ljepotu nacionalne muzike Poljske širom svijeta.

       Biografi genijalnog stvaraoca Šopena zabilježili su da je on bio osjetljiv i komplikovan čovjek, sujetan i razdražljiv što se tumači njegovom bolešću. U filmovima prikazan je kao romantični junak razbarušene kose koji pljuje krv po dirkama, strasno i slijepo zaljubljen u književnicu Žorž Sand.

       Savremenik i prijatelj poljski pjesnik Adam Mickijevič nazvao ga je "moralnim čudovištem" ali pjesnik klavira Šopen ostavio je svijetu djela koja ljepotom traju do danas.

Tekst preuzet sa zvaničnog sajta "Grad teatra".