SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

30.07.2010.

GRAD THEATRE CITY BUDVA


KONCERT
MLADE NJEMAČKE GUDAČKE FILHARMONIJE

 

       U petak, 30. jula 2010. godine na sceni između crkava, održan je koncert Mlade Njemačke gudačke filharmonije iz Kelna, pod dirigentskom palicom jednog od najangažovanijih mladih dirigenata Mihaela Sanderlinga. Gost koncerta je bio Damjan Begović iz Kotora koji je svirao na klarinetu.

Mlada njemačka filharmonija


Michael Sanderling - dirigent

       Dirigent Michael Sanderling je rođen u Berlinu. Svoje muzičko obrazovanje je započeo na violončelu, sa kojim je kasnije slavio velike uspjehe na internacionalnoj muzičkoj sceni.
       U svom daljem muzičkom razvitku sve više se posvećuje dirigovanju. Trenutno pripada jednom od najtraženijih dirigenata svoje generacije. Lista Orkestara, sa kojima muzicira je veoma duga.
       Neki od tih orkestara su: Tonhalle orkestar Cirih, Sinfonijski Orkestar Radio Bavarske, Koncert Orkestar Berlin, Radio Sinfonijski Orkestar Stutgart, Državna Kapela (Staatskapelle) Drezden, Drezdenska Filharmonija, Holandska Filharmonija, Radio Sinfonijski Orkestar Berlin, Njemačka Radio Filharmonija Sarbruken, Filharmonijski Orkestar Strazburg, Radio Filharmonija Hanover, Mlada Njemačka Filharmonija, Taipei Filharmonija kao i Kineska Filharmonija Peking.
       2010-te će dirigent Sanderling imati svoj debi u Drezdenskoj Semper Operi sa djelom Musorskog - "Boris Godunov".
       2011-te je angažovan u Kelnskoj Operi za izvođenje opere "Rat i Mir" S. Prokofjeva.

       

Michael Sanderling je Šef dirigent i umjetnički direktor Kamerne Akademije u Postdamu već od 2006. godine. Takođe je Šef dirigent Njemačke Gudačke Filharmonije, jednom od najboljih Njemačkih mladih orkestara. Na tržištu su mnogobrojni kompakt diskovi sa maestrom Sanderlingom, od kojih se posebno može izdvojiti uspješno izvođenje djela Šostakoviča u izdanju SONY Classical 2009 godine. Isječak iz novinskog članka, Der Tagesspiegel, 3. Avgust 2008. godine:
       "Dirigent Michael Sanderling posjeduje nevjerovatnu preciznost u ostvarenju muzičke poente. Pod njegovom dirigentskom palicom orkestar doživljava neobične veoma uspjele promjene atmosfere. Ono što ga posebno odlikuje, jeste da je maestro divnih tihih tonova..."

Mlada Njemačka gudačka Filharmonija

       -
Mladi orkestar vrhunskih učenika muzičkih škola Njemačke! Ovaj orkestar je spoj najboljih gudača iz muzičkih škola sa cijelog područja Njemačke.
       Osnovan je 1973. godine u istočnom Berlinu pod imenom "Radijski orkest muzičkih škola", da bi nakon pada Berlinskog zida 1991. god. dobio ime "Njemački orkestar muzičkih škola". Ovaj orkestar biva nesebično podržan od strane "Državnog Ministerijuma za familije, seniore, žene i djecu", i biva preuzet u pokroviteljstvo od strane "Udruženja Njemačkih muzičkih škola". Orkestar obiluje veoma raznovrsnim repertoarom. Gostovanja ih odvode u Poljsku, Rusiju, Francusku, Španiju, Finsku, Norvešku, Kinu, Maleziju... Prvi dirigent ovog orkestra je bio maestro Hanns- Martin Schneidt, da bi 2003. god. dirigentsku palicu preuzeo maestro Sanderling, ali sarađuju sa velikim imenima, kao što su maestro Gerd Albrecht i Marek Janowski, kao sa veoma čuvenim instrumentalistima violistkinjom Julijom Fischer i klariritistkinjom Sabine Мауеr. Mnogi bivši članovi ovog orkestra sviraju danas u čuvenim orkestrima u zemlji i inostranstvu: "Bečkoj Filharmoniji", "Minhenskoj Filharmoniji", "Berlinskoj Operi" u "Metropoliten Operi"- New York". Mlada Njemačka gudačka filharmonija je vlasnik već devet objavljenih kompakt diskova, mnogobrojnih radio i televizijskih snimaka, kao i nosilac posebne nagrade "Njemačka nagrada za kulturna ostvarenja" 1998.g.
Damjan Begović je rođen u Kotoru 1992 god. Muzičko obrazovanje je započeo u ŠOSMO "Vida Matjan" u Kotoru učeći klarinet u klasi prof. Gorana Turkalja, a nakon prvog razreda Srednje muzičke škole, prelazi u Beograd, gdje nastavlja svoje školovanje u Srednjoj muzičkoj školi "Vatroslav Lisinski" u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.

       Na državnim i međunarodnim takmičenjima osvaja prve i druge nagrade, a u kategoriji kombinovani duo na XXXV Muzičkom festivalu mladih Crne Gore osvaja specijalnu nagradu. Nastupa na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu, samostalno i kao čian Gradske muzike Kotor, duvačkog orkestra osnovanog 1842. godine.

       Pohađao je majstorske kurseve kod profesora: Ljubiše Jovanovića; Aleksandra Tasića; Ognjena Popovića; Veljka Klenkovskog; Bruna di Girolama, Milana Rerihe... Na prvom Klarinet festu u Kotoru 2009. god. nastupa kao solista sa Simfonijskim orkestrom mladih. Član je Orkestra klarineta "Bruno Brun" iz Beograda i Kvinteta klarineta "Barbusi".
Tekst u ovom prilogu preuzet iz afiša koji je štampao Klarinet fest Kotor 2010. povodom održavanja koncerata Mlade Njemačke gudačke filharmonije u Budvi, Kotoru i Tivtu.