SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

15.08.2010.

GRAD THEATRE CITY BUDVA


Koncert
GRANE ĐIKANOVIĆ

 


       U nedjelju, 15. avgusta, u hotelu "Splendid" u konferencijskoj sali "Dinastija", održan je koncert mlade crnogorske pijanistkinje Grane Đikanović. Na programu su bila Šumanova djela Bečki karneval op. 26 i Krajzelerijana op. 16 i Šopenovi Barkarola op. 60 i Nokturno op. 62 br. 1.


Grana Đikanović


       Grana Đikanović je rođena u Kotoru, 8. Juna 1984. godine.

       U svojoj osmoj godini upisuje Nižu muzičku školu u Budvi, odsjek klavir, prvo u klasi nastavnice Mirjane Pajović i kasnije u klasi nastavnice Gabrijele Aksamit.

       Nastavlja muzičko obrazovanje u Srednjoj Muzičkoj školi u Subotici sa profesorom Matijom Molcer.

       Poslije dvije godine srednje škole odlazi u Italiju.


Koncert Grane Đikanović

       Maturiraće kasnije kao vanredni đak Srednje muzičke škole u Kotoru sa najvišom ocjenom (5).

       Od 2002. godine studira klavir u klasi profesora Mario Borciani na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, gdje će u oktobru 2008. godine diplomirati sa visokom ocjenom (103/110).

       U mladosti je učestvovala na raznim međunarodnim (u bivšoj Jugoslaviji i Italiji) i nacionalnim (u Crnoj Gori) takmičenjima postižući odlične rizultate i mnogobrojne prve nagrade.

       Pohađala je ljetnji školu muzike, umjetnosti i sporta "Belvoar Teras" 1998. godine u Lenoksu, Masačusets (SAD).


Grana Đikanović

       Pohađala je mnoge seminare kao i masterklas kurseve što na Konzervatorijumu što van njega studirajući sa muzičarima internacionalne slave kao što su Marian Mika (Chioggia, Italija), Bruno Kanino (Muzička Akademija Chigiana, Siena, Italija), Fou ‘Tsong (Konzervatorijum), Anđela Hjuit (Konzervatorijum), Rikardo Risaliti (Kurs muzičkog usavršavanja “Luigi Angelini”, Cittŕ di Castello, Italija), Vilma Rindzevićute (Konzervatorijum), Hans-Peter Štencl (Konzervatorijum), Džefri Svan (Konzervatorijum), Morin Džouns i Dario De Rosa – Kamerna Muzika (Konzervatorijum).


Grana Đikanović

       Svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina u Podgorici svirajući sa orkestrom RTV Crne Gore, dirigent R. Papović.

       Posle duže pauze, u junu 2009. godine održala je solistički koncert u Zetskom domu na Cetinju.

       Svirala je za Muzičku Asocijaciju Dino Ciani u Milanu i sarađivala sa drugim institucijama kao što je Societŕ Umanitaria, Milano.


Grana Đikanović

       U decembru 2009. godine pohađala je masterklas za pijanistički duo u Njemačkoj sa Hans-Peter Štencl i Volker Štencl zajedno sa Đakomom Ferari sa kojim svira od 2007. godine.

       Trenutno završava post-diplomske studije, odsjek klavir – muzički izvođač sa naglaskom na Romantizam na Konzervatorijumu Đ. Verdi, Milano, u odsjeku profesora M. Borciani.

       Od oktobra 2009. godine je zaposlena kao muzički pedagog (klavir) u grupi “Helios-Music Management and Productions” koja organizuje kurseve klavira za djecu u raznim osnovnim školama u Milanu.

       Od januara ove godine, radi kao korepetitor na Konzervatorijumu.