SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

24.07.2009.

GRAD THEATRE CITY BUDVA

 

Trg Pjesnika

Predstavljanje knjige
"BITI U POZORIŠTU"
Marine Milivojević Mađarev

       Program na Trgu pjesnika, nastavljen je predstavljanjem knjige "Biti u pozorištu" Marine Milivojević Mađarev. Predstavljanju je prisustvovao Gorčin Stojanović, umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Moderator večeri je bila Svetlana Ivanović, selektor književnog programa Grad teatra.       Marina Milivojević-Mađarev diplomirala je na FDU na odseku za dramaturgiju. Magistrirala je na FDU na odseku za teatrologiju, a doktorirala je u januaru 2008. godine na temu: Rediteljski stilovi: Dejan Mijač, Slobodan Unkovski i Dušan Jovanović u Jugoslovenskom dramskog pozorištu. Na doktorskim kao i na magistarskim studijama mentor joj je bio prof. dr Petar Marjanović. Radi kao dramaturg u JDP-u od 2000. godine. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu sarađivala je sa rediteljima Radoslavom Milenkovićem, Slobodanom Unkovskim, Dušanom Jovanovićem, Dejanom Mijačem, Paolom Mađelijem i Egonom Savinom.Marina Milivojević Mađarev


       Knjiga Biti u pozorištu nastala je na osnovu iskustava saradnje autorke sa rediteljima Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim i Dušanom Jovanovićem. Knjiga daje insajderski prikaz nastanka predstava Pseći valcer, Skakavci, Šine, Galeb, Brod za lutke, Molijer - još jedan život i Hamlet, analizira predstave i recepciju predstava kod publike i kritike. Isto tako, knjiga pruža uvid u repertoarske tokove tokom šezdeset godina postojanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prvog srpskog teatra nastalog na tradiciji evropske moderne.


Gorčin Stojanović i Marina Milivojević Mađarev


       Na početku razgovora Gorčin Stojanović je govorio o izdavačkoj djelatnosti Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Stojanović je istakao da je na neki način logično što se Jugoslovensko dramsko pozorište javlja kao izdavač knjige "Biti u pozorištu". Marina Milivojević Mađarev radi kao dramaturg u JDP-u od 2000 godine, a njena doktorska tema takođe je vezana za JDP, pa kako kaže Stojanović, normalno je bilo da se na neki način zaokruži ovaj dio tako što se JDP pojavljuje kao izdavač knjige.Svetlana Ivanović i Gorčin Stojanović


       Marina Milivojević Mađarev je govorila odakle ideja da piše ovakvu knjigu. O tome Marina kaže: "Kao dramaturg imala sam tu sreću i čast da prisustvujem probama nekim od najzanimljivijih i najznačajnijih reditelja koji su radili na ex-YU prostorima. Smatrala sam da je vrlo bitno za mene da zabilježim saradnju sa tim rediteljima i da ljudima koji nijesu imali prilike da vide kako rade Mijač, Unkovski i Jovanović, približim taj proces nastanka predstave od samog teksta, preko proba, premijere i recepcije kod publike i kritike. Ova knjiga je specifična po tome što prati život predstave od njenog začetka, od dogovora da se radi predstava, preko adaptacije teksta, proba i same premijere".

       Rediteljski stilovi Mijača, Unkovskog i Jovanovića su specifični i kad se posmatra veći broj predstava ovih reditelja mogu se uočiti određene karakteristike za svakog od njih od proba do same predstave, kaže Marina Milivojević Mađarev.

       Svetlana Ivanović je podsjetila da su reditelji koji se obrađuju u ovoj knjizi stvarali i za Grad teatar. Gostima je postavila pitanje o razlikama u rediteljskim stilovima u postavljanju predstava na otvorenu scenu i "prebacivanju" predstava na novu scenu kao i koliko se dobija ili gubi kad se vrši izvođenje na novim scenama. Po ocjeni Marine Milivojević Mađarev, sve ukazuje na to da je otvorena scena u Budvi pozitivno uticala na izvođenje predstave. To pokazuju pozitivne kritike koje su često puta bile bolje za izvođenje na otvorenoj sceni u Budvi nego za izvođenje u Beogradu.

       Gosti su istakli da postoji i danas određeni kontinuitet u radu JDP-a. Kao i prethodnih godina i decenija u Jugoslovenskom dramskom pozoristu režiraju režiseri sa svih ex-Yu prostora i u predstavama učestvuju glumci sa ovih prostora.