SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 


16.07.2009.

GRAD THEATRE CITY BUDVA


GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA

Đorđe Milosavljević
INSTANT SEKSUALNO VASPITANJE
Režija:                              Nikola Vukčević
Adaptacija teksta:              Milica Piletić
Scenografija:                     Smiljka Šeparović
Kostim:                             Vera Šoškić
Sc. pokret i koreografija:    Slavka Nelević
Dizajn svjetla:                   Rade Stamenković
Dizajn tona i tonski efekti:  Jovo Kljajić
Izbor muzike:                    Nikola Vukčević

Igraju:


Mišo Obradović               Vojo
Branka Femić                 Danica, Vojova đevojka
Simo Trebješanin           Stanko, Vojov brat
Ivona Čović                   Žaklina, Daničina drugarica
Goran Slavić                  Žuga, Vojov drug, Žaklinin brat
Branimir Popović            Profesor Milačić
Branko Ilić                     Fiki, makro, "biznismen"
Maja Sarenac                 Lela, prostitutka
Pavle Ilić                        Pile, entuzijasta
ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ
, autor komada "Instant seksualno vaspitanje":
"Nije mnogo prošlo od kad sam završio pisanje teksta a da me je probudila televizijsjka emisija. Veselog osmeha i nevesele kose, voditeljka je oko osam časova izjutra, pričala o avanturama gimnazijalaca, snimljenim i dostupnim svakom ko bi za njih bio zainteresovan. Pomislio sam – tako izgleda kad si zaista obuzet pisanjem. Vidiš ono o čemu pišeš. Vest se, međutim, pokazala sasvim tačnom. Život potkazuje pozorište, jer nam je, nažalost, ili na sreću, stvarnost isuviše scenična".


 

MILICA PILETIĆ, autor adaptacije drame:
"Da ne bude zabune, nije ovaj tekst, a ni predstava - o seksu, niti je iko ikad o seksu učio u teatru! Tako da ovdje nećete saznati sve ono što ste željeli da saznate o seksu, a niste smjeli da pitatel Ovo je vrlo ozbiljan i opominjući komad s čvrstim uporištem u današnjem vremenu i naravno Crnoj Gori koja prolazi kroz tranziciju.„Tekstove sa ovom temom i problematikom ima smisla pisati", bila bi to poruka mladim piscima koji sijedaju za sto, još uvek ne znajući o čemu će biti njihov komad. To je, prije svega, komad o mladim ljudima, bolnom sazrijevanju, ali i o njihovim roditeljima kojima najljepše stvari u životu jednostavno promiču, ... dakle o sveopštim poremećenim komunikacijama, nesnalaženju..., a malo i o seksu"!Za mene adaptirati tekst jednog od možda najzanimljivijih srpskih scenarista Đordja Milosavljevića bio je izazaov, ali i ništa manje zadovoljstvo! Neka vas ova predstava zabavi, ali i opomene!


 

NIKOLA VUKČEVIĆ, reditelj komada
Ovo je priča o odrastanju i spoznaji, roditeljima i djeci, kroz intrigu dvoje mladih ljudi čiji prvi seksualni odnos predstavlja krunu njihovog dotadašnjeg života; ovo je komad za mlade i o mladima, o njihovoj izgubljenosti i potrebi da na brzinu („instant") uđu u svijet odraslih. Lascivne fotografije i „zabranjeni" klipovi na mobilnim telefonima, prve ljubavi, prvi uzdasi i ono što dolazi nakon toga, odrastanje - danas i ovdje, na početku XXI vijeka. Takođe, povratak starijeg brata, u Podgoricu, nakon deset godina života u Londonu, i njegov susret sa porodicom, problemima koji ne zastarijevaju i gradom koji više nije isti - dodatni je dramski sadržaj ovog komada, koji me je rediteljski zainteresovao, da pokušam, kroz sebe i naše glumce, da ispričam hiljade ovakvih priča, koje postoje oko nas.Ako bih rekao nešto o stilu ove predstave - onda bi to bilo najbliže kada bih rekao da ona ima nešto od mog „Ajfela" i dobar dio onoga što sam do sada radio u Gradskom pozorištu: pokušati ispričati priču o karakterima koji su jači od sudbine, između bajke i realnosti. Takođe, značajni su i razlozi za postavljanjem ovakvog komada, jer se on bavi jednom od najbitnijih tema mladog čovjeka - a to je prvo iskustvo intimnog odnosa; međunarodna iskustva preko ASSITEJ-a (Internacionalno udruženje pozorišta za mlade) nas upućuju i ohrabruju upravo na ovakve izazove.Kliknite na natpis predstave da bi vidjeli video zapis sa scene između crkava u Budvi
INSTANT SEKSUALNO VASPITANJE