SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

GRAD THEATRE CITY BUDVA

05.08.2009.

Grupa
STRANGE FRUIT

teatar-spektakl
ABSOLUTE PEARL       Ispred Starog grada održan je ulični teatar - spektakl "Absolute Pearl" u izvođenju grupe Strange Fruit, Collingwood (Melburn), Australija. Spektakl je izveden u okviru ciklusa Prijatelji pozorišnog dijela Grad teatra.       „Strange Fruit“ je umjetnička grupa sa bazom u Melburnu. Izvode djela osobitog stila koji sjedinjuje pozorište, ples i cirkus koristeći se jedinstevenim sredstvima. Naime, performeri, uzdignuti na 4m visokim motkama originalnog dizajna, izvode veličanstvenu predstavu, savijanjem i ljuljanjem u vazduhu osvajaju i privlače publiku koja ostaje apsolutno fascinirana. Od samog početka predstava je bazirana na ideji polja pšenice koje se njiše na vjetru, a izuzetna snaga i fleksibilnost motki omogućile su izvođaču da se savija na nemoguće načine, da se ljulja naprijed i nazad u hipnotišućem plesu dok publika začuđeno gleda.       Sa svjetski renomiranim repertoarom koji je proslavio širok spektar tema i priča, kompanija je dostigla skoro kultni status na skoro svim kontinetima širom zemljine kugle. Oni redovne izvode po festivalima, specijalnim događanjima i privatnim funkcijama, a njihova savršena, hipnotična ljepota je zaista izvanredna i morate je iskusiti da biste je stvarno cijenili. Zahvaljujući vrsti predstava, koje nemaju dijaloga i stvorene su kako bi premoštavale svaki jaz među ljudima, repertoar kompanije je izuzetno popularan kod međunarodne publike i veći dio njihovih predstava se izvodi u inostranstvu.       „Strange Fruit“ je do sada izvodio u preko 40 zemalja, na preko 300 međunarodnih festivala i događanja i ispred više od milion ljudi.

       U performansu “Apsolutni biser” svijet izblijedele raskoši, u kojem još sjećanja ostaju, svijet kojeg progone davno prošle slave a vrijeme ih je učinilo konfuznim i preuveličanim, živo je vraćen u život kroz bogati karusel plesa, drame i vizualne ljepote. Veličanstveni odgovor svijetu koji je počeo da gubi smisao za romantiku. „Apsolutni biser“ je maštanje koje slavi prelazak iz ovog zemaljskog carstva u sledeće i priuštiće publici uznesenje do dimenzije nalik snu koja prevazilazi granice smrtnosti. Vječni, kovitlajući karneval vazduha ispunjenog savršenim poetskim čudima.       Ova trupa je već nastupala u Budvi 2000. godine i publika je pamti po spektakularnom izvođenju performansa „Ptice“ i „Oblaci“ u nivou zidina Starog grada.

       Režiser i koreograf je Filip Glison, pomoćnici režisera su Bendžamin Rogan, Trudi i Radburn muziku je uradio Din Linkju, kostime Luiz Mekarti, a svjetlo Ben Kobam. Izvođači su Filip Glison, Grant Moldi, Pol Roberts, Sali Smit, Nensi Spozato i Ema Vajt.