SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 10.07.2009.
GRAD TEATAR BUDVA


Izložba
Dragana Mijača Brila


       Otvaranje Grad teatra počelo je izložbom Dragana Mijača u galeriji Santa Marija u Starom gradu. Uvodnu riječ na otvaranju Grad teatra dao je Stanko Papović, selektor likovnog programa, a o likovnom stvaralaštvu Dragana Mijača je govorila Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti koja je i otvorila izložbu.


Sa otvaranja


Stanko Papović


Lucija Đurašević

       Za izložbu Dragana Mijača Brila pod nazivom "Hljeb i vino" Lucija Đurašević kaže: „Ono što u osnovi karakteriše likovnu poetiku Dragana Mijača - Brileta, bilo da je riječ o skulpturi, slici ili crtežu, je iskonski instinkt, impulsivnost i snažna ekspresija iz kojih izvire jasna, dječije ogoljena, emocija. Njegov izraz, po pravilu, u sebi nosi svu buru doživljaja mediteranskog mita, s jedne strane obasjanog jarkim suncem, a sa druge okupanog kišama juga u kome se nazire podsvjesna bol koja odvajkada dotiče ključna pitanja smisla egzistencije ljudskog bića. To je duboko emotivan izraz, nastao iz istančanog duhovnog proživljavanja svijeta koji ga okružuje i života kroz koji ne želi da prođe kao usputni prolaznik.

       Crteži koji pripadaju ciklusu „U slavu Vaskrsa" na neobično spontan i neposredan način bude u nama duboko suosjećanje sa stradanjem i životnom istinom Gospoda našega Isusa Hrista, koji je svojim Vaskrsenjem uspio da pobijedi smrt i ukaže na vječni život dajući time smisao našem cjelokupnom postojanju. Kompozicija sa scenama Stradanja Hristovog među kojima se posebno itiču „Oplakivanje", „Skidanje s krsta", kao i nekoliko varijanti „Raspeća" otkrivaju Dragana Mijača - Brileta kao rijetko darovitog umjetnika koji je uspio da kroz ustaljenu vizantijsku ikonografsku shemu, svojim ekspresivnim individualističkim pristupom, nanovo oživi svu istoričnost i bit žrtve na Hristovom stradalničkom putu.
U potpunosti predajući sebe ovoj zamisli, kao da pred njim konstantno izviru već viđene biblijske scene. U potrebi da ih zadrži, on ih oblikuje linijom i sudarom monohromnih tamnih i svijetlih površina koje nastaju iz specifične prirodne materije kakvo je mastilo od hobotnice. Kao liniju života, on liniju urezuje da bi je izveo na površinu, da bi što dublje u nju unio svu emotivnu snagu svog duboko religioznog bića. Bića čiji duh pronalazi svoje smirenje u franklovski nečujnom vapaju za smislom, za Hristom kao suštinom."


Dragan Mijač Brile

       Rođen ja ne Cetinju prije 49 godina. Diplomirao je na Akademiji za likovne umjetnosti, odsijek skulptura u klasi profesora Svetomira Arskića Basare. Od 1987. godine je član ULUS-a i SLUJ-a. Živi i stvara u Petrovcu na moru. Do sada je imao 25 samostalnih izložbi i desetine grupnih. Dobitnik je više nagrada. Poznat je kao jedini slikar koji radi crteže tintom od hobotnice. Tako će i jedan broj njegovih radova biti izložen u Santa Mariji između 10. i 2O.jula.